Red Bull Air Race: cseh örömkönnyek és Sonka-siker Budapesten

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.24. 17:17
null
Rendkívül látványos volt a budapesti Red Bull Air Race, Martin Sonka lett a győztes (Fotó: Red Bull)<br />
A cseh Martin Sonka győzelmével ért véget a Red Bull Air Race műrepülő-világbajnoki sorozat negyedik, budapesti állomása. Mögötte a Master Class mezőnyében először dobogós francia Mika Brageot és a pontversenyt immár két ponttal vezető ausztrál Matt Hall végzett.

 

Budapest a 2018-as világbajnokság negyedik állomása, egyben a szezon felezőpontja: a szombati időmérőn a cseh Martin Sonka új pályacsúccsal zárt az élen, ez már előrevetítette, hogy szép reményekkel várhatja a vasárnapi versenyt.

A pilóták egyenes kieséses rendszerben versenyeztek egymással, úgy, hogy a kvalifikációs időeredményük alapján párokba rendezték őket (1–14, 2–13, 3–12, 4–11, 5–10, 6–9 és 7–8), és a hét győztes, valamint a vesztesek közül a legjobb eredménnyel célba érő pilóta jutott be a negyeddöntőbe, köztük a pontversenyt a viadal előtt holtversenyben vezető ausztrál Matt Hall, aki pályacsúcsot döntött az első körben (56.852 mp).

A Duna-part Margit híd és Lánchíd közötti szakaszán rengeteg cseh zászlóval felszerelkezett szurkoló biztatta Sonkát, aki szinteb hazai pályán érezhette magát és biztosan jutott be a legjobb négybe. Az első szakaszban szerencséje volt a 40 éves pilótának, miután ellenfele, a német Matthias Dolderer egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni az időmérőn, így a versenyen sem állt rajthoz. Már a legjobb 14 között elvérzett a címvédő japán Joszihide Muroja, miután túllépte a maximális G-erőt.

A negyeddöntős párharcokból Sonkán kívül a francia Mika Brageot, az ausztrál Matt Hall és az amerikai Michael Goulian jutott el a legjobb négybe, ahol a pilóták egymás után futottak még egy kört a végső helyezésekért. Goulian rengeteget hibázott, egy kaput telibe is trafált, így nem volt esélye a dobogóra, ezzel együtt idén már negyedszerre jutott be a final fourba.

Pazar látvány a Duna fölött (Fotó: Dömötör Csaba)
Pazar látvány a Duna fölött (Fotó: Dömötör Csaba)

Az utolsónak futó Hall nem akart kockáztatni, így ezúttal csak harmadik lett, de így is kétpontos előnyre tett szert összetettben Gouliannel szemben. Az ausztrál korábban kétszer volt második összetettben, idén egyértelműen a végső sikert tűzte ki célként maga elé. A hétvége egyik nagy nyertese Brageot, aki első szezonját tölti a legjobbak között, és azok után, hogy először jutott be a legjobb négy közé, rögtön a második helyen zárt. A végső siker Sonkáé lett, aki harmadszor nyert Budapesten:

„Hihetetlen! A sok cseh szurkoló extra nyomást jelentett, ugyanakkor sok energiát is adott, ez a győzelem szép ajándék a számukra” – mondta Sonka a leszállás után. A győztes családja is a partról figyelte az eseményeket, és a kislánya sírva vette tudomásul a papa sikerét.

Luke Czepiela élete egyik legjobb futamát tudhatja a háta mögött, hiszen 1:01.968 perces idejével megdöntötte a Challenger Class budapesti pályarekordját. A lengyel pilóta a motorsportban kifejezetten jelentősnek számító különbséggel, közel 1.5 másodperccel előzte meg a szombati időmérő győztesét, a német Florian Bergért (1:03.396) és a magyar színekben repülő Daniel Genevey-t (1:03.568).

A nyolcfutamos vb-sorozat augusztus 25-én az oroszországi Kazanyban folytatódik.

RED BULL AIR RACE
4. ÁLLOMÁS, BUDAPEST
MASTER CLASS, AZ ÉLMEZŐNY

1. Martin Sonka (cseh, Edge 540 V3) 57.502 mp
2. Mika Brageot (francia, MXS-R) 57.849
3. Matt Hall (ausztrál, Edge 540 V3) 58.163
4. Michael Goulian (amerikai, Edge 540 V2) 1:04.256 perc (7 másodperc büntetés)

A vb-pontverseny állása: 1. Matt Hall 45 pont, 2. Michael Goulian 43, 3. Martin Sonka 34, 4. Mika Brageot 27

CHALLENGER CLASS, AZ ÉLMEZŐNY
1. Luke Czepiela (lengyel, Edge 540) 1:01.968
2. Florian Berger (német, Edge 540) 1:03.369,
3. Daniel Genevey (magyar, Edge 540) 1:03.568

A vb-pontverseny állása: 1. Luke Czepiela és Florian Berger 18-18 pont, 3. Daniel Ryfa (svéd, Edge 540) 12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik