Rali: jövőre Európa-bajnoki futamot rendez Nyíregyháza

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.09. 18:05
2003 után ismét rali Európa-bajnoki futamot rendezhet Magyarország, 2019-ben ugyanis a Nyíregyháza rali is a nyolcfutamos kontinentális sorozat egyik állomása lesz.

Az előzetes versenynaptárat szerdán fogadta el a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA), amely december 5-én teszi hivatalossá a menetrendet.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár számára különösen kedves lehet az esemény, hiszen a városban választották meg parlamenti képviselőnek.

„Hatalmas lépés és óriási sportdiplomáciai siker, hogy a Nyíregyháza rali már most bekerült az FIA 2019-es előzetes versenynaptárába. Nyíregyháza az elmúlt évtizedekben bizonyította, hogy rendkívül jó helyszíne a hazai autó-motorsport eseményeinek. A rali Eb-futam rendezési jogának megszerzésével újabb, meghatározó ponton kapcsolódhatunk be a nemzetközi autósportba és kerülhetünk fel Nyíregyháza városával a sportág európai térképére. A rali Európa-bajnokság futamának hazánkba kerülése illeszkedik ahhoz a sportpolitikai célunkhoz, hogy Magyarország minél több rangos nemzetközi sportesemény rendezési jogát nyerje el, ezzel is bemutatva országunkat és városainkat” – mondta Szabó Tünde Nyíregyházán, ahol a hét végén a rali országos bajnokság záró versenyét tartják meg.

A Nyíregyháza rali története az 1980-as évekre nyúlik vissza, azaz a szervezők rutinosnak mondhatók.

Számos magyar versenyző szerepel az Európa-bajnoki sorozatban évről évre. Ifj. Érdi Tibor 2018-ban már sorozatban másodszor szerezte meg az ERC2 bajnoki címét, amennyiben az FIA megerősíti a végeredményt. Botka Dávid idén szakaszt nyert az Azori-szigeteken és Cipruson, míg a négyszeres magyar bajnok Herczig Norbert 2018-ban mutatkozott be az ERC-sorozatban, s két dobogós helyezést szerzett. Klausz Kristóf 2014 óta állandó résztvevője az ERC juniorbajnokságnak.

A nyolc ERC-futamból négy murvás és négy aszfaltos lesz, utóbbiak közé tartozik a Nyíregyháza rali is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik