MotoGP: „Nem tudom, Márqueznek miért volt száraz a pálya”

KOVÁCS NIKOLETT (Brno)KOVÁCS NIKOLETT (Brno)
Vágólapra másolva!
2019.08.04. 10:57
null
Marc Márquez két és fél másodpercet vert a teljes mezőnyre a Cseh Nagydíj időmérő edzésén (Fotók: Kovács Nikolett)
Miközben a többség a pechben, az időzítésben, a rossz stratégiában vagy a felesleges kockázatvállalás elkerülésében keresi a választ, addig Danilo Petrucci a maga váratlan és remek humorával, a címben olvasható költői kérdéssel reagálta le Marc Márquez teljesítményét, amit a Cseh Nagydíj időmérőjén mutatott be.

Mázlista? Lehet. De ekkora és ennyi mázlija csak akkor van az embernek, ha a tudás és a munka is ott van mögötte. Eddig is tudtuk, hogy az idősebb Márquez mestere a kiszámíthatatlan és felemás helyzeteknek, de két és fél másodpercet verni a teljes mezőnyre, slick gumin, vizes pályán, az mégis csak ijesztő. Kis túlzással azt csinál a motoron, amit csak akar, fittyet hányva a fizikára vagy akár az időjárásra.

„Ha visszanézek a történtekre, akkor azt mondom, hogy túl nagy kockázatot vállaltam, ha azt nézzük, hogy hogyan állok a bajnokságban. De ilyen vagyok... Amikor kijöttem a bokszba, láttam, hogy van esély a slickkel menni, a gond csak az volt, hogy utána megint esni kezdett. Száz százalékosan koncentráltam azon a két körön, és igen, ez egy kicsit más rajtelsőség. Tudtam, hogy ha elesek, akkor amint visszaérek a bokszba, engem megölnek. De akartam ezt a pole-t. Az is igaz, hogy utána igencsak fellélegeztem” – nyilatkozta Márquez.

A spanyol a kevés bevállalós pilóta között is elsőként tette fel a száraz pályára való gumikat, amit két körön keresztül melegített, és az sem zavarta meg, hogy közben megint esni kezdett az eső.

„Úgy ment át a vizes részeken, mintha száraz lett volna – mondta Petrucci. – Például az utolsó kanyarban, ahol nekem is volt egy-két necces pillanatom, és ahol később Jack (Miller – a szerző) is elesett.”

Az igazság az, hogy valamiért a spanyol ma nem bírt a vérével. Annak a higgadtságnak és megfontoltságnak, amit az elmúlt évek alatt állítólag megtanult és a mestere lett, egy pillanat alatt nyoma veszett.

Még a tulajdon öccse, Álex Márquez is remegve nézte végig a bátyó műsorszámát, ami később az öcsit is megihlette, ugyanis hasonló körülmények között szintén két másodpercet vert a teljes Moto2-es rajtrácsra.

„Megszakítottuk a megbeszélést a Hondával és a csapattal a Moto2 időmérője alatt. Amikor láttam Álex-et, csak annyit kérdeztem, ez meg mit művel a slick gumikon? Mire a csapatom közölte, hogy inkább fogjam be a számat, mert pont ugyanezt csináltam én is az előbb” – mesélte később Marc.

A hondás természetesen azt is tudja, hogy vasárnapra ez a rajtelsőség már pontosan annyit ér csak, mint az összes többi. „A második és a harmadik pont olyan messze lesz tőlem a rajtrácson, mint egyébként” – tette hozzá.

A versenyen száraz időjárás várható, így a pénteki eredményekből tudunk csak következtetéseket levonni. Álex Rins tűnik az egyedüli ismeretlen tényezőnek a többség szerint, ahogy abban is nagy az egyetértés, hogy Marc Márquez, Andrea Dovizioso és Maverick Vinales a legesélyesebbek a dobogós helyezésekre.

Apropó Álex Rins. A suzukis és Márquez között volt egy kisebb adok-kapok az időmérőn. Rins egy nagyon kicsi lehetőséget kihasználva betette a motort Márquez mellé, aki a vizes ívre sodródva majdnem elesett. A kör végén mindketten kijöttek a bokszba, de Márquez előtte még visszaelőzte honfitársát, akinek nem igazán tetszett a rendre utasítás, és a bokszutcába érve finom mozdulattal ugyan, de nem hagyott sok helyet a hondásnak, aki a kezét társa combjára téve elegánsan helyet csinált magának.

Rins szerint Márquez nem tiszteli a többi pilótát, amivel Márquez természetesen nem értett egyet.


Tény, Márquez az a fajta pilóta (ember), aki szereti megmutatni és egyértelművé tenni, hogy ő a leggyorsabb – ami az utóbbi években elvitathatatlan tőle. Pszichikai hadviselés? Igen, az is benne van. De nem ő az első a motorsport történetében, aki gyorsasága mellett ezt a képességét is magas szintre fejlesztette. Nem is kell sokat visszamenni az időben, ha arra keressük a választ, hogy vajon kitől leshette el mindezt, hiszen néhány éve még Valentino Rossira mondta mindenki, hogy profi módon képes belemászni az ellenfelek fejébe.

„Szerintem ez nem így van. Én a pályán nagyon másképp viselkedtem az egész karrierem során, mint ő. Sokszor beszélnek pszichés hadviselésről, de igazából csak az számít, hogy milyen gyors vagy a pályán” – reagált Rossi az összehasonlításra.

Az év mentése. De nem a sporttörténelemé

Steven Odendaal saját bevallása szerint annyi üzenetet kapott tegnap óta a közösségi média oldalakon, mint élete során soha. Nem csoda, hiszen a dél-afrikai Moto2-es pilóta olyan mentést mutatott be a harmadik szabadedzésen, amit nem láthatunk mindennap. „Én is csak azt kérdezem magamtól azóta is, hogy hogyan csináltam ezt.”

on Twitter

We have no words for this! What a save by @ODEND44L #CzechGP https://t.co/NC1RtcdRDd


Gabriel Rodrigo on Twitter

From finishingto the hospital Pelvis and collarbone fractures I will do everything to come back as soon as possible. Even though the luck is not by my side, I feel very fortunate to be in a team that is a true family.


GYORSASÁGIMOTOROS-VB
CSEH NAGYDÍJ, BRNO, IDŐMÉRŐ EDZÉS
MOTOGP

1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 2:02.753
2. Jack Miller (ausztrál, Ducati) +2.524 mp hátrány
3. Álex Rins (spanyol, Suzuki) + 2.598 mp h.

MOTO2
1. Álex Márquez (spanyol, Kalex) 2:06.787
2. Sam Lowes (brit, Kalex) +2.018 mp h.
3. Lorenzo Baldassarri (olasz, Kalex) +3.979 mp h.

MOTO3
1. Tony Arbolino (olasz, Honda) 2:18.020
2. John McPhee (brit, Honda) +0.400 mp h.
3. Niccolo Antonelli (olasz, Honda) +0.802 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik