Motorsport: Kovács Bálint törött lábbal és kézzel is indult volna

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2021.08.27. 15:07
null
Kovács Bálint nem állhat rajthoz a spanyol superbike-bajnokság hétvégi futamán (Fotó: H-Moto Team)
A H-Moto Team versenyzője, Kovács Bálint annak ellenére is rajthoz akart állni a spanyol superbike-bajnokság (ESBK) hétvégi, Navarrában rendezendő futamán, hogy némi túlzással nincs ép testrésze. A 20 éves motoros nem véletlenül vállalta volna a kockázatot, ugyanis az Open 1000 kategóriában reális esélye van megnyerni az összetett bajnoki címet, azaz ő lehetne az első magyar gyorsasági motoros, aki spanyol bajnoki címet szerez. Az orvosok azonban úgy döntöttek, törött lábbal és kézzel, frissen műtött vállal nem engedik rajthoz állni.

 

Kovács Bálint vélhetően sosem felejti el az idei szezont, amelyben a mennyet és a poklot egyszerre megjárta. Egyrészt teljesítette – nem is akárhogy – a legendás Le Mans-i 24 órás futamot az Endurance-világbajnokság keretein belül, futamokat nyert, több esetben dobogóra állt a spanyol superbike-bajnokság Open 1000 kategóriájában, amelyben reális esélye volt az összetett pontverseny megnyerésére. Nos, a legutóbbi versenyen sajnos megfordult Bálint szerencséje, és a barcelonai versenyhétvége időmérőjén hatalmasat bukott. Utólag igencsak hősies tettet hajtott végre, hiszen a fájdalmai ellenére elindult mindkét futamon, ráadásul mindkétszer harmadikként intették le, így az összetettben mindössze hét pont volt a hátránya az élen álló vetélytárshoz képest.

Hazaérkezését követően a tüzetes orvosi vizsgálat előbb kiderítette, hogy a bukáskor eltört a lábközépcsontja, majd pár nappal később már az is tudható volt, hogy a kezének középcsontja is eltört. Ennek ellenére Bálint bizakodó volt, és a rehabilitáció alatt mindent megtett azért, hogy a most hétvégi futamon visszatérhessen Navarrában. A múlt héten már motorra ült, hogy kiderüljön, a törött, de gyógyulóban lévő részek mennyire bírják a terhelést.

Sajnos a 20 éves versenyző megint bukott az edzőmotorjával, aminek következtében leszakadt a válla, azaz az úgynevezett AC vállficam és a tartószalagok elszakadása lett a motorozás vége. Azonnal megműtötték még a múlt hét keddjén, és a remekül sikerült műtétet követően mindenki bízott abban, hogy végre megfordul a szerencse, és Bálint még így is elutazik Navarrába, ahol „óvatos motorozással” megpróbál annyi pontot szerezni, hogy megmaradjon az esélye a bajnoki címre.

Erre azonban az orvosok nemet mondtak a szerdai utolsó vizsgálaton, így a menedzsment a motoros cseh csapatával egyeztetve úgy döntött, nem veszélyezteti a versenyző további testi épségét, és kihagyják a hétvégi versenyt. Most Bálint teljes felépülése a legfontosabb, és már el is kezdődött a motoros újabb rehabilitációja. A múlt keddi műtéttől számított hatodik héten távolítják el Bálint vállából a beépített fémeket, addig gyógytornázik, hogy szerencsés esetben az utolsó fordulókon akár a bajnoki címért is harcba szállhasson.

„Nagyon sajnálom, ami történt, hiszen jól haladt a rehabilitációm, ám az első, kispályás motorozásnál, ahol egyébként sem a lábam, sem a kezem nem fájt, ismét elestem. A vállam tönkrement és megműtötték. Ezzel végleg eldőlt, hogy a hétvégén nem lehetek ott Navarrában. Hogy mikorra épülök fel? Nos, ezek után nem merek időpontot mondani, ez attól függ, hogy a sélt részek miként reagálnak majd a gyógytornára és a rehabilitációs munkára. Egy biztos, hat hétig, a fémek a vállamból való kivételéig kizárólag gyógytornázhatok, még a kerékpározás is tilos, nemhogy a motorozás. Úgy gondolom, ha mindent az előírások alapján csinálok, akkor az októberi spanyol futamokon már visszatérhetek a pályára. Nem tagadom, a lelkemnek nem tett jót ez az egész, hiszen jó esélyem volt a bajnoki címre, ám ez most hirtelen nagyon messze került tőlem. De hiszek abban, hogy jövőre újra száz százalékosan képes leszek harcba szállni érte” – fogalmazott Kovács Bálint.

SPANYOL SUPERBIKE-BAJNOKSÁG
A pontverseny állása

Open 1000 kategória
1. Marc Miralles (spanyol, BMW) 124 pont, 2. Daniel Saez (spanyol, Kawasaki) 120, 3. Kovács Bálint 117, 4. Christian Palomares (spanyol, Kawasaki) 116, 5. Ville Valtonen (finn, BMW) 100, 6. Roberto Blazquez (spanyol, BMW) 71

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik