Motokrossz: a technikai hiba a magyar vezetésébe került

NAGY NORBERTNAGY NORBERT
Vágólapra másolva!
2016.08.08. 21:46
null
Szvoboda peches futamon van túl
Elszenvedte első peches versenyét a szezonban Szvoboda Bence, a cseh motokrossz-bajnokságban vitézkedő 24 éves magyar motoros. Három forduló után két összetett győzelemmel vezette az MX2-es kategória pontvadászatát. Kaplicében az összetört hátsó kerék 21 pontos hátrányba taszította francia ellenfelével szemben.

 

Az osztrák-cseh határhoz közel fekvő Kaplicében folytatódott a 2016-os cseh nemzetközi motokrossz bajnokság a negyedik fordulóval. Szvoboda Bence, a cseh sorozat állandó magyar résztvevője előkelő pozícióból várhatta ezt a viadalt: 6 ponttal állt az MX2-esek ponttáblázatának élén, ám a hétvége után már nem ő vezeti a bajnokságot.

A szerencsétlen pechsorozat a kvalifikációs tréningen elkezdődött a magyarok legjobbja számára. Futóművet kellett cserélni a versenymotorjában, mert nem találták a megfelelő beállításokat a trükkös kaplicei pályára. A hatodik leggyorsabb idővel minősítette magát a futamokra, ami neki már rossz eredménynek számít.

A második csapás az első futam rajtjánál érte utol Szvobodát. Megtorpant egy pillanatra a motorja, és majdnem az egész mezőny elszáguldott mellette. A huszadik helyről kezdte meg a felzárkózást őrült tempóban, végül az előkelő harmadik helyen futott célba a győztes francia Sulivan Jaulin és a cseh Jan Vondrasek mögött.

A második futam rajtja már jobban sikerült a magyar versenyzőnek. A harmadik helyen motorozott, mikor három kör után az egyik ugrás során a hátsó kerék több küllője is eltört, így a feladni kényszerült a viadalt. Ezt a felvonást a szlovák Tomás Simko nyerte meg, a francia Jaulin és a cseh Martin Krc előtt.

A két futam összeadott részeredménye alapján Jaulin, Simko, Krc lett a végső sorrend, ők ünnepelhettek a dobogón. Szvoboda 20 ponttal a tizedik helyen fejezte be a versenyt, és jelenleg második a bajnokságban 21 pontos hátránnyal Jaulin mögött.

Az MX2-es kategóriának két másik magyar indulója is volt. A hazai és a német bajnokságban érdekelt Varga Imre és Kiss Márk, a hazai bajnokcsapat, a Team HTS KTM versenyzői felkészülésként vállalták be ezt a viadalt. Varga két futam alapján pályafutása legjobb eredményét érte el a cseh bajnokságban. Kilencedik helyezésével a nap legjobb magyarja lett. Kiss a 21. pozícióban zárt.

Az MX1-es kategória egyetlen magyarja, Szőke Márk a tizenegyedik helyen végzett.

MOTOKROSSZ
Összetett végeredmény
Kaplice, MX2
1. Sulivan Jaulin (francia) 47 pont
2. Tomás Simko (szlovák) 38
3. Martin Krc (cseh) 38
4. Sebastian Tököly (szlovák) 31
5. David Soldat (cseh) 27
...
9. Varga Imre (magyar) 21
10. Szvoboda Bence (magyar) 20
...
21. Kiss Márk (magyar) 5

A 7 fordulós bajnokság állása a 4. forduló után
1. Sulivan Jaulin 174 pont
2. Szvoboda Bence 153
3. Martin Krc 142
4. Tomás Simko 136
5. Sebastian Tököly 88

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik