MotoGP: Vinales a pole-ban, Rossi az első sorban 23 nappal lábtörése után

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2017.09.23. 16:18
null
Rossi az első sorból indulhat (Fotók: AFP)
A Yamahával versenyző spanyol Maverick Vinales indulhat az élről a gyorsaságimotoros-világbajnokság Aragóniai Nagydíján a királykategóriában, míg olasz csapattársa, Valentino Rossi 23 nappal a lábtörése után a harmadik helyet szerezte meg az időmérőn.

 

Rossi már tegnap csodát tett, amikor három héttel a lábtörését és a műtétet követően visszatért a pályára, hogy a világ legjobb gyorsasági motorosai ellen versenyezzen. Ugyan elmondta, hogy ez a törés nem tűnik olyan rossznak, mint a hét évvel ezelőtti (akkor hat hét után tért vissza), és az orvostudomány is sokat fejlődött azóta, de ilyen teljesítményre azért senki sem számított.

Az olasz még mankóval érkezett meg a hétvégére
Az olasz még mankóval érkezett meg a hétvégére

„Nagyon jó munkát végeztünk a baleset után. Szeretném mindenkinek megköszönni, aki segített, először is az orvosnak, aki megműtött, Raffaele ugyanis remek munkát végzett. Otthon pedig rengeteget dolgoztunk Carlóval, így napról napra jobb lett a lábam. Őszintén szólva a motoron érzek ugyan némi fájdalmat, ám nem annyira zavar a motorozásban. Most meg kell értenünk, hogy milyen a versenytempónk, és mennyire bírom majd a végéig" – mondta a Doktor a kvalifikáció után.

Az olasz két perccel az időmérő vége előtt az élre ugrott, éppen amikor Marc Márquez (ma már másodjára) elesett. Rossi és csapata csak pár másodpercig örülhetett, hiszen érkezett a csapattárs Maverick Vinales, majd Jorge Lorenzo is megelőzte őt.

Vinalesnek ez sorozatban a második rajtelsősége, mivel Misanóban is az élről indulhatott.

„Remélem, hogy holnap is sok 1:48-as kört fogok tudni menni a versenyen. Ha hasonló lesz az idő, mint ma a negyedik szabadedzés alatt, akkor összejöhet. Nagyon boldog vagyok, főként, hogy most először indulhatok majd az élről egy Spanyolországban rendezett MotoGP-nagydíjon. A nézők csodálatosak, remek érzés itt lenni" – mondta a spanyol yamahás.

Lorenzónak is volt oka az örömre, ugyanis most először indulhat majd az első sorból Ducatival. Ráadásul nem volt könnyű az út idáig, hiszen reggel nem sikerült az első tíz közé kerülnie, így a QP1-en (első időmérőn) is át kellett verekednie magát.

„Reggel sem volt igazán problémám, ám még mindig sok kilométerre van szükségem a Ducatival minden egyes új pályán. Tegnap ugye végig esett az eső, és ezt lehetett még ma is látni az eredményemen. De már a negyedik szabadedzés, aztán pedig a QP1 alatt is folyamatosan gyorsultam. Boldog és büszke vagyok, hogy az első sorból rajtolhatok holnap. Szerintem jó tempóm lesz a futamon is."

A nap nagy vesztese Marc Márquez, aki a bukása miatt már nem tudott javítani, így az 5. helyről várja a holnapi futamot, ám a versenytempója nem tűnik rossznak. Nála nagyobb gondban épp idei legnagyobb ellenfele, Andrea Dovizioso van, aki csak a 7. rajtkockát szerezte meg, ráadásul a negyedik szabadedzésen is csak 9. lett.

A nap pozitív meglepetése a szabadkártyával induló Mika Kallio, aki beugróként a 12. helyről indulhat.

A VILÁG LEGBIZARRABB POLE POZÍCIÓJA A MOTO2-BEN

Hihetetlen közjátéknak lehettünk szemtanúi a Moto2 időmérője után. A leintés pillanatában úgy tűnt, hogy Miguel Oliveira megszerezte saját és a KTM második pole pozícióját a Moto2-ben, de mire a parc fermébe értek, jött a döbbenet: a portugál leggyorsabb körét törölték, mert a 15-ös kanyarban elhagyta a pályatestet.

Szegény Oliveirát a motorjával együtt száműzték a parc ferméből, és Mattia Pasini örülhetett zsinórban az ötödik pole pozíciójának, Franco Morbidelli pedig a boxból a parc fermébe sétált.

Éppen a Dornának nyilatkozott, amikor kiderült, hogy mégis Oliveira indulhat az élről, mert a 15-ös kanyarban nem a leggyorsabb körében hibázott.

Ezt kövesse az ember... Mike Webb versenyigazgatónak lesz mit megmagyaráznia.

A lényeg, hogy Oliveira és Pasini mellől Álex Márquez indulhat az első sorból. Márquez szinte az egész időmérő során a leggyorsabb volt, ami gyönyörű teljesítmény két héttel ezelőtti hatalmas bukása után Misanóban, amikor megrepedt a csipőcsontja.

Morbidelli végül a negyedik helyről várja a futamot, legnagyobb riválisa, Thomas Lüthi pedig egy sorral mögötte a hetedik rajtkockából.

 

MOTO3: DRÁMAI UTOLSÓ PERCEK AZ IDŐMÉRŐ VÉGÉN

Martín a szerencsének is köszönheti az első rajthelyet (Fotó: motogp.com)
Martín a szerencsének is köszönheti az első rajthelyet (Fotó: motogp.com)

Jorge Martín a gyors körén túl a szerencsének is köszönheti mai pole pozícióját a Moto3 kategóriában.

Csapata valószínűleg elszámolt valamit, amikor két perccel a leintés előtt küldte vissza a pályára az élen álló spanyolt, hiszen a Moto3-asoknak közel két perc kell, hogy körbeérjenek a Motorland Aragón pályán.

Martínnak tehát maximálisan oda kellett magát tennie már a kivezető körön, alig fél másodperccel kerülte el a kockás zászlót. Utolsó próbálkozása során épp két tizeddel ment gyorsabban saját legjobb idejénél, amikor elesett. Már csak azon izgulhatott, hogy más ne előzze meg.

Másodpercekkel később egy tömegbukást is láthattunk, melyben Joan Mir is érintett volt, így a második helyről a hatodikra esett végül vissza.

Tömegbukás az edzés végén

embed_kod= |
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

 

Martín mellől Enea Bastianini és Arón Canet indulhat, akit reggel még hordágyon vittek le a pályáról a bukása után.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
ARAGÓNIAI NAGYDÍJ, IDŐMÉRŐ EDZÉS
MOTOGP

1. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 1:47.635
2. Jorge Lorenzo (spanyol, Ducati) +0.100
3. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +0.180
MOTO2
1. Miguel Oliveira (portugál, KTM) 1:53.736
2. Mattia Pasini (olasz, Kalex) +0.021
3. Alex Márquez (spanyol, Kalex) +0.071
MOTO3
1. Jorge Martín (spanyol, Honda) 1:58.067
2. Enea Bastianini (olasz, Honda) +0.358
3. Arón Canet (spanyol, Honda) +0.449

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik