MotoGP: veszélyben az év első időmérője és versenye

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2017.03.25. 18:02
null
Az esőzés miatt nem tudták megrendezni az időmérőt
A MotoGP katari hétvégéjét komoly esőzések nehezítik, így könnyen előfordulhat, hogy teljesen felborul az eredeti terv, és például hétfőn rendezik meg a vasárnapra tervezett futamokat.

 

Már a Moto2-esek és a Moto3-asok utolsó hivatalos téli edzésén is sok gondot okozott az eső a katari pályán a múlt héten. Az eső egyre kevésbé szokatlan látvány a közel-keleti országban, de ilyen hosszan nem szokott elhúzódni az „esős időszak”, ráadásul az elmúlt napokban hatalmas felhőszakadások és jégeső szemtanúi is lehettek az ott tartózkodók.

VÉLEMÉNY

„Először 2011-ben versenyeztem a losaili pályán, akkor az Endurance világbajnokság utolsó fordulóján álltam rajthoz egy női csapat tagjaként a nyolc órás viadalon. Később a helyi bajnokságba ismét meghívást kaptam.

A 2012–13-as szezonban többször is esett az eső. Az egyik futamunkat emiatt törölték is, de nem a tükröződés miatt, a gond az volt, hogy nem készültek a szervezők vizes pályára való abroncsokkal, hiszen az alapvetés akkor még az volt, hogy villanyfénynél nem rendeznek esős versenyt. Egy másik esetben a futam alatt eredt el az eső. Akkor végig engedték a versenyt, ami a vágott slick gumikon nem volt egy leányálom. Nyilván a széria 600-as motoros sebessége (amivel akkor
én versenyeztem) és a MotoGP-sek sebessége nem összehasonlítható, de szerintem a látási viszonyokkal nem lesz gond, ha végre egységesen vizes lesz a pálya, és kiengedik a pilótákat."
(Kovács Nikolett, az NSO szakírója, motorversenyző)

A múlt éjjel is hatalmas vihar volt, és ma napközben is megérkezett az égi áldás. Ennek fényében a szervezők törölték a délutáni betétfutam edzését, és egy extra szabadedzést iktattak be a MotoGP-seknek. A magyar idő szerint 16:00-kor kezdődő edzést azonban törölték. Ugyan az eső most nem esik, de a pálya több pontján hatalmas vízátfolyások vannak, míg máshol a szél már felszárította a pályát.

Ez nemcsak a gumiválasztást teszi lehetetlenné, de az extra edzés eredeti célját sem tudja teljesíteni, azaz, hogy a versenyzők vizes pályán teszteljék a körülményeket, főként az esetleges visszatükröződést.

Losailban 2008-óta rendezik villanyfénynél a MotoGP szezonnyitóját (ezzel a sorozat egyébként megelőzte a Formula–1-et, hiszen a motorosoknál előbb rendeztek „éjszakai” versenyt), és azóta egyszer fordult elő, hogy eső miatt halasztani kellett a versenyt: 2009-ben hétfőn rendezték meg a királykategória futamát.

Ha vasárnap is esik az eső, ismét szóba jöhet a hétfői versenyrendezés, ez azonban teljesen felborítaná a motorok és a felszerelések Argentínába szállítását.

De egyelőre még a mai programnak, azaz az időmérőknek kellene lefutniuk, azonban még nincs végleges program.

FRISSÍTÉS: Biztosan nem rendezik meg szombaton a MotoGP időmérő edzéseit Losailban a kedvezőtlen időjárás miatt.

A rajtsorrendet a korábbi szabadedzések eredményei alapján állapították meg. Nem tudták felszárítani a vízátfolyásokat, vizes részeket a pályán, ami így félig száraz, félig vizes volt, így semmilyen gumiabronccsal nem volt motorozásra alkalmas.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik