MotoGP: új menetrend a reggeli hideg miatt, újabb versenyző karanténban

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2020.10.17. 10:13
null
A második módosítást követően a vasárnapi menetrend és a versenyek időpontja is változott (Fotó: AFP)
Valentino Rossi után legjobb barátjáról, jobbkezéről, Uccio Salucciról is kiderült, hogy Covid–19-fertőzött. Ráadásul újabb versenyző került a koronavírus közelébe, ami miatt az Aragóniai Nagydíjat már biztosan ki kell hagynia. Közben a reggeli hideg, amitől már csütörtökön rettegtek a versenyzők a szél mellett (péntekre az szerencsére csillapodott), csúszást és többszöri programváltozást eredményezett.

Péntek reggel a MotoGP-sek első szabadedzése félórás csúszással kezdődött el, mert csupán 6 fokos volt az aszfalt. Bár a Michelin a mostani hétvégétől kezdve reagált a megváltozott versenynaptárra és a hidegebb időjárásra, a versenyigazgatóság a pilóták és a csapatok nyomására a halasztás mellett döntött.

A második módosítást követően szombat reggel már mind a három kategória később kezdi meg a reggeli programot egy órával, sőt a vasárnapi menetrend és a versenyek időpontja is változott. Ennek ellenére meleg továbbra sem lesz, így nagy rá az esély, hogy az első nap végeredménye, azon belül is a második szabadedzések sorrendje dönti el, hogy kik jutnak (jutottak) be egyből a Q2-be.

A MotoGP-ben a Michelin eddig minden elérhető keverékből (puha, közepes, kemény) 5-5-5 első gumit biztosított versenyzőnként, mostantól a szezon végéig 6-5-4 lesz az arány, azaz több puha első abronccsal gazdálkodhatnak a csapatok, ahogy ez a hátsó gumik esetében eddig is volt.

Maradt a három-három keverék elől és hátul is. Az első gumik közül azonban csak a kemény gumi aszimmetrikus ezen a pályán, a puha és a közepes keverék szimmetrikus, ez, főként ebben a hidegben, elég veszélyes, hiszen csaknem 40 mp-en keresztül motoroznak a versenyzők csak a gumi bal oldalát használva, amíg elérkeznek a kettes kanyarhoz, ami sok idő után az első jobbos forduló, azaz addigra teljesen lehűl a gumi jobb oldala.

Ami a hátsó abroncsot illeti, a tavalyi közepes keverék, idén a kemény és így tovább, behozva egy még puhább keveréket a készletbe a hideg idő miatt.

Változtatás ide vagy oda már péntek reggel is volt néhány esés, Johann Zarco kezdte a sort, aki délután is bukott. „Csalódott vagyok, kétszer buktam a hideg miatt, pedig direkt extrán óvatos voltam. Egyáltalán nem vicces a helyzet, megsérülhettem volna, összetörtem a motorokat és a célom sem teljesült, hogy az első 10-be kerüljek” – mondta Zarco.

Zarco első bukása a 14-es kanyarban

Ugyanennek a kanyarnak a féktávjánál a nap leggyorsabbjának, Maverick Vinales-nek is volt egy necces pillanata, de motoron tudott maradni.


A korábban már említett 2-es kanyarban pedig többek között Álex Márquez is eldobta a motort.


A kettes kanyar egyébként nem csak amiatt veszélyes, hogy lehűlnek a gumik, mire a versenyzők odaérnek. A rizikót növeli, hogy szinte fék nélkül, csak motorfékkel lassítják vissza a motorokat, azaz nem kap nagy terhelés a motor eleje, és erre még a szél is rádob egy lapáttal. A hármas fordulóban (szintén jobbos) már intenzívebben kell fékezni, ott nem is szokott elmenni a motor eleje.

Az első edzésnapot követően nincs Ducati a Top10-ben. Ennek oka főként a szél, ami őket sújtja a legjobban a nagyobb, szélesebb, testesebb motor miatt. Danilo Petruccit saját mérete is hátráltatja, ami a múlt heti Le Mans-i hidegben és esőben még előny volt.

Zarco a 11., Tito Rabat a 12., Andrea Dovizioso a 13., Jack Miller a 14., Petrucci a 15., Pecco Bagnaia a 19. helyről várja a folytatást.

A vb-összetettben élen álló Fabio Quartararo is bukott reggel, naná, hogy a 2-es kanyarban.


A teljes eredménylistát itt találják.

A Moto2-eseknél Fabio Di Giannantonio volt a leggyorsabb péntek délután, őt Marco Bezzechi és Sam Lowes követi. A világbajnoki éllovas Luca Marini ötödikként zárt, egyre kevésbé hátráltatja múlt héten lezúzott bokája, egyik legnagyobb kihívója, Enea Bastianini szorosan a nyomában van, a hatodik helyen.

A Moto3-asoknál Raúl Fernandez csaknem fél másodpercet vert a teljes mezőnyre, sorrendben Romano Fenatira és az összetettet vezető Albert Arenasra is.

Utóbbi legnagyobb kihívói közül ketten, Ogura Ai és Celestino Vietti a 8-ik és 9-ik helyen zárt. Tony Arbolino világbajnoki esélyei elszálltak, amikor egy kontaktkutatás során az ő neve is előkerült, mert Covid–19-fertőzött közelében utazott. Arbolinónak karanténba kellett vonulnia egy pályaközeli hotelben.

A további részletekről munkatársunk beszél az alábbi videóban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik