HIRDETÉS
HIRDETÉS
KOVÁCS NIKOLETT 2018.07.13 12:28 Frissítve: 2018.07.13 12:29

MotoGP: Sokat tanultunk Danitól – így búcsúznak Pedrosától

Dani Pedrosa csütörtöki bejelentése, miszerint év végén felhagy a versenyzéssel, sokakat meglepett. A jövőre bemutatkozó SIC Yamaha szatellitcsapat mindent megadott volna neki, amit csak kért, de a háromszoros világbajnok kitartott a döntése mellett, amelyet valószínűleg Mugello és Catalunya között hozott meg, bár erről nem nyilatkozott konkrétan, csak annyit mondott, hogy egy ideje már érett benne a gondolat.

HIRDETÉS
Dani Pedrosáról nagy tisztelettel és szeretettel beszélnek a riválisok

 

„Természetesen, amikor megtalált egy új lehetőség, akkor azt mérlegelnem kellett, de végül ugyanoda lyukadtam ki, hogy ideje más célokat, álmokat is beteljesíteni” – mondta Dani Pedrosa, aki Valenciában az évadzárón hivatalosan is MotoGP-legendává válik.

Dani a zárkózottabb pilóták egyike, nem igazán rajong a sajtóért, és már az első mondatából hallani lehet, hogy akar-e bármiről is beszélni, vagy nem kapunk többet az igen-nemnél. Szűkszavú, ugyanakkor az egyik legőszintébb versenyző, aki sosem rejtette véka alá a véleményét, emlékezzünk csak vissza az idei jerezi futam zöngéjére.

A versenypályán szintén rengeteg maradandót alkotott az elmúlt közel 18 év alatt, amióta a világbajnokság részese, erről sporttársai is nyilatkoztak tegnap.

Marc Márquez: Sok mindent tanultam Danitól

„Amikor feljöttem a MotoGP-be, ő tanította meg nekem, hogy hogyan kell menni a Hondával. Persze magamtól is tudtam dolgokat, de a részleteket az ember a csapattársától tanulhatja meg. Ahogy ő is mondta, a fizikai felépítése hátrány volt a MotoGP-ben, de a technikája, a teljesítménye, az érzéke a motorral az egyik legjobbá tette őt. Amikor minden összeáll neki, ellép egy-két másodperccel a mezőnytől, és utána lehetetlen megállítani. A legfontosabb, amit tőle láttam, tanultam, hogy mindig hitt magában, és a száz százalékot adta.

Szeretnék köszönetet mondani neki, hiszen a hőseink egyike volt, nekünk, azoknak a gyerekeknek, akik a motorversenyzésről álmodtak. Sok jó pillanatot éltünk át együtt. Nehéz megérteni, de előbb-utóbb mindannyian elérünk ehhez a pillanathoz. Sok dolgot tanultam tőle, amiért köszönettel tartozom. Megérdemli, hogy MotoGP-legenda legyen, ahogy Carmelo is mondta, hiszen a legnagyobbak egyike, megtiszteltetés volt a csapattársának lenni.”

Valentino Rossi: Nagyon sajnálom, hogy sosem nyert világbajnokságot a MotoGP-ben

„Az utóbbi idők egyik legjobb versenyzőjét veszítjük el, ami nagyon kár. Nagyon sajnálom azt is, hogy Dani sosem nyert világbajnokságot a királykategóriában, szerintem megérdemelte volna legalább egyszer. Elég hamar vonul vissza, de ez a döntés nagyon személyes. Nem számítottam rá, azt hittem, hogy folytatni fogja, talán a Yamahával.

Dani mindig is nagyon technikás versenyző volt, nagyon okosan és tisztán versenyzett. Megéri mögötte motorozni, és elemezni, hogy mit csinál. Próbál mindig nagyon tisztán fékezni, és nem csúsztatni nagyon a motort. Az egyik leggyorsabban kapja fel a motort a kigyorsításon, ami szerintem az egyik különlegesség az ő stílusában. Sokat dolgozott magán az évek során és azon, hogy javítson a gyenge pontjain, mint például az esőben való motorozás, ami az elején nem igazán ment neki.

Andrea Dovizioso: Sokat tanultam a tehetségéből

„Dani mindig is nagyon erős ellenfél volt a számomra. Egy évvel utána érkeztem a világbajnokságba. Egy versenyre nagyon emlékszem, ahol szabadkártyával indultam Mugellóban 2001-ben, amikor még az Eb-n versenyeztem. Esni kezdett az eső, és akkor még egyikünknek sem volt tapasztalata ebben, utolsók voltunk mind a ketten. Végül együtt voltunk, a mezőny legvégén, nagyon emlékszem a futamnak arra a részére. Csapattársak voltunk a HRC-nél, 125-ben és 250-ben mindig kicsit gyorsabb volt nálam, és próbáltam sokat tanulni tőle. És sokat is tanultam az ő tehetségéből, ahogy dolgozik a hétvégeken.

Ahogy felkapja a motort, az valóban lenyűgöző. Már a kis kategóriákban is különbözött ebben mindenkitől, és ezt a MotoGP-ben is tovább vitte. Próbáltam is ezt ellesni tőle, és úgy menni, mint ő. Mindig is nagy összehasonlítási alap volt a számomra. De jó őt így látni, mert mindenkinek eljön ez a pillanat, és ő rendben van ezzel. Meghozta a döntését, örülök neki, hogy boldog.

Maverick Vinales: Példa volt a számunkra

„Dani volt a referencia számunkra, amikor gyerekek voltunk, hiszen amikor én elkezdtem versenyeket nézni, ő akkor kezdett el nyerni a 125-ös géposztályban. Nagyon jó a kapcsolatom vele, és megtisztelő, hogy versenyezhettem vele, az egyik idolommal. Gratulálok neki a hosszú karrierjéhez.”

Természetesen sokan a közösségi oldalakon is köszöntötték a bajnokot.

 

 

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.15 13:12:44

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Európa legnépszerűbb crossoveréhez teljesen új benzines hajtásláncok érkeztek. (x)

2018.11.11 23:41:20

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Az utolsó métereken dőlt el a futamgyőzelem és az abszolút bajnoki cím sorsa a nyíregyházi idényzárón.

2018.10.25 13:13:45

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Ez a negyedik, Sunderlandben gyártott modell, mely elérte az egymilliós darabszámot (x).

2018.10.25 17:16:50

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Magas felszereltségű különleges kiadást dobott piacra a Nissan. (X)

2018.09.24 16:46:37

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A Nissan bevezette a Technológia Bajnokai limitált kiadást a kategóriateremtő Nissan Qashqai crossoverből. (x)

HIRDETÉS
HIRDETÉS