MotoGP: Pedrosáé a nyitó nap Brnóban, Dovi a leggyorsabb

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2018.08.04. 11:44
null
Andrea Dovizioso rég látott ducatis dobogót szerezne Brnóban
Hiába volt Andrea Dovizioso a leggyorsabb a MotoGP Cseh Nagydíjának pénteki szabadedzésein, Dani Pedrosa teljesítményét jobban elismerték.

„A jelenlegi eredmény nem a valós képet mutatja, sokan még nem mutatták meg az igazi tempójukat. Nem azért, mert taktikázni akarnak, hanem egész egyszerűen elég gyorsak ahhoz, hogy már most a versenybeállításokon dolgozzanak. Dovi például a reggel használt gumijával ment délután, utána pedig egy kemény keverékű új hátsó abroncsot tett fel. Márquez pedig egyáltalán nem rakott fel új gumit" – mondta a pénteki napot a második helyen záró Danilo Petrucci.

A rövidke nyári szünet utáni első edzésnapot végül Dani Pedrosa nyerte, aki az előző futamon ugye bejelentette a visszavonulását. Ez a pálya kedvez pici termetének, és az első napot elnézve, ez a pálya lehet az, ahol ismét elkezdhet egy jobb eredményben reménykedni. A spanyol 2002 óta minden esztenőben nyert legalább egy futamot, és ha utolsó évében is szeretné tartani ezt a rekordot, akkor meg kell ragadnia a most felcsillanó reményt.

Eddig utoljára 2010-ben állhatott ducatis versenyző dobogóra Brnóban (akkor Casey Stoner lett harmadik), így ha Doviziosónak valóban olyan lesz a versenytempója, mint amilyennek az első napon tűnt, akkor nagy negatív sorozatot szakíthat meg.

„Különösen jól indult a hétvégénk, nem vártam, hogy rögtön gyorsak leszünk. Ez viszont lehetőséget ad, hogy a versenyre koncentráljunk és azért dolgozzunk, ezért is mentem délután a reggeli gumival, hogy minél több kör legyen benne. Napjaink MotoGP-jében az utolsó körökön múlik minden. Ilyenkor persze kockázatos lehet, hogy kiszorulsz az első tízből, de bevállaltuk ezt."

A második leggyorsabb ducatis Álvaro Bautista volt, aki a harmadik helyen zárta az első napot.

A legjobb yamahás Hafizh Syahrin volt a negyedik pozícióban, Maverick Vinales hatodik, Valentino Rossi hetedik lett.

Petrucci egyébként egy új idomot is tesztelt, amiről pozitívan nyilatkozott.

„A legjobb, hogy nincs negatív pontja az új idomnak. Persze nagy csodát nem lehet várni tőle, ezredeket tud segíteni, de ezen a szinten már minden számít. Leginkább az irányváltoztatásoknál éreztem az előnyeit" – nyilatkozta az olasz.

A tervek szerint szombaton Lorenzo és Dovizioso is kipróbálják az új elemet, amire a szabályok értelmében természetesen lehetősége van a Ducatinak, hiszen az idén érvényes előírások szerint év közben további egy új aerodinamikai elemet lehet homologizáltatni, és ez a szám pilótánként, nem pedig márkánként értendő.

Ahogy mindig, a megfelelő gumiválasztás ezen a versenyen kulcsfontosságú, főként a hihetetlen hőség miatt, ami szombaton is várható Brnóban. Pénteken a második szabadedzésen az aszfalt hőmérséklete közel 55 fokos volt. Persze az időjárás most is csavarhat majd egyet a történeten, mivel vasárnapra esőt ígérnek, így nem kizárt, hogy ismét flag-to-flag versenyt láthatunk majd Csehországban.

A Moto3-asoknál nagy drámával kezdődött a pénteki nap, hiszen az összetettben élen álló Jorge Martín bukott az első szabadedzésen. Elsőre nem tűnt nagynak az esés, de nagyon rosszul ért földet, és eltört a bal karjának orsócsontja.

 


A spanyolt ma délelőtt műtik Barcelonában abban a reményben, hogy a jövő héten már rajthoz tud állni Ausztriában. Ennél rosszabbkor nem is jöhet egy sérülés, ugyanis augusztusban három futamot rendeznek a gyorsaságimotoros-világbajnokságban. Martín előnye most 7 pont Marco Bezzecchi előtt, aki egyelőre nem remekel Brnóban, pénteken a 14. helyen zárt. Tíz futam van még hátra, és ahogy mondani szokás, amíg a matematikai esély ott van, addig nem szabad feladni és küzdeni kell. A napot Philipp Öttl zárta az élen, míg a Moto2-eseknél Marcel Schrötter volt a leggyorsabb.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik