MotoGP: Márquez lázasan várja az Olasz Nagydíjat

Vágólapra másolva!
2019.05.31. 09:41
null
A lázas Marc Márquez (Fotó: Hantos László)
És a láz jelen esetben szó szerint értendő. Marc Márquez, a csütörtöki sajtótájékoztatón megállás nélkül fújta az orrát, és egy ponton még a zsebkendője is elfogyott, nincs százszázalékos formában. „Némi megfázás” nehezítette az életét az elmúlt napokban, de reméli, hogy vasárnapra már csak emlék lesz az egész.

„Tegnap este még volt lázam” – utalt a spanyol a szerdáról csütörtökre virradó éjszakára. – A nagymamám mindig azt mondta, hogy három napig rosszabbodik a megfázás, aztán három napig javul, és már a második fázisban vagyok. Hiszek ebben, szóval remélem, hogy vasárnap már százszázalékos formában leszek”.

Egy megfázás és némi láz persze nem nagy dráma, de még a hétköznapi ember dolgát is megnehezíti, nehezebben megy a koncentráció. Képzeljük el mindezt akkor, amikor a 340-350 km/h-ás tempóval kell motorozni a világ egyik legcsodásabb, de egyben talán legnehezebb pályáján.

Legnehezebb abból a szempontból, hogy egy pillanatra sem hagyhat ki az ember figyelme (nem mintha bármely más helyszínen ez ajánlott lenne), egy hiba itt nemcsak időveszteséget, de hatalmas bukást is eredményezhet, főként az 1-es kanyar féktávjához közeledve.


Első blikkre sokan azt gondolják, hogy az említett egyenes miatt a Ducatik hatalmas előnyben lesznek Mugellóban, de erről azért megoszlanak a vélemények.

Egyrészt a Honda is fejlődött tavaly óta, ami a motorerőt illeti, másrészt a pálya többi része teljesen más karakterisztikájú, ami sokkal jobban kedvez a Suzukinak és a Yamaháknak.

Ami biztos, hogy az időmérőnek most is hatalmas szerepe lesz, ahhoz idén már lassan hozzászokhattunk.

Annyira szoros a mezőny, hogy egy kisebb hiba után az ember könnyen a negyedik-ötödik sorban találja magát, és bizony még az olyan nagy vasárnapi mágusoknak, mint Valentino Rossi (vagy újabban Álex Rins) is lehetetlen onnan valós győzelmi esélyekről, sőt dobogóról álmodni.

Kérdés, hogy lesz-e újabb Márquez–Ducati, még inkább Márquez–Dovizioso párharc a versenyen, és ha igen, ki nyeri azt, és hogyan.

A spanyol néhány nappal ezelőtt egy rendezvényen úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt két év utolsó körös párharcaiban Dovi nem őt győzte le igazán, hanem jól használta ki a Honda akkori gyengeségét a kigyorsításokon.

Az elhangzott pár mondatból egyértelműen leszűrhető, hogy Márqueznek nagyon fontos, hogy győzni tudjon Mugellóban, Catalunyában és Ausztriában, azaz a korábbi elvesztett csaták helyszínén. Ebben pedig segítségére lehet az idei motorblokk.

Már csak az a kérdés, hogy sikerül-e hiba nélkül véghez vinnie ezt az elképzelést. Nyilván erre játszik Dovi is, aki szintén tudja, hogy a legnagyobb esélye akkor van a győzelemre, ha hibára tudja kényszeríteni a regnáló világbajnokot.

Hogy mik történtek még csütörtökön Mugellóban, arról helyszíni riporterünk az alábbi videóban mesél:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik