MotoGP: Lorenzo Márquezt hibáztatja a bukásáért

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2018.09.23. 18:51
null
Jorge Lorenzo Márquezt hibáztatja bukásáért (Fotó: Dorna Sports)
Szenzációs versenyt hozott az Aragóniai Nagydíj a gyorsasági motoros világbajnokság királykategóriájában is. Ahogy arra számítani lehetett, egy Ducati-Márquez összecsapást láthattunk, miközben a Suzukik nagy meglepetésre ott voltak az élmezőnyben. Lorenzo az első kanyarban bukott és Márquezt hibáztatja. Valentino Rossi a 17. helyről a 8. helyre jött fel a verseny során, míg a legjobb privát versenyző Aleix Espargaró lett az Aprilián.

 

Nagyon régóta nem nyertem, szükségem volt már erre az érzésre. Úgy keltem ma fel, hogy OK, ma rizikót fogok vállalni. Aztán a warm up-os esésem után elbizonytalanodtam egy kicsit, de közben pont ez az esés erősített meg abban, hogy a puha gumit tegyük fel hátulra. A csapatom nem rajongott az ötletért, azt mondták, hogy elment az eszem, de egy hosszú egyeztetést követően végül vállaltuk ezt a rizikót, annak ellenére, hogy délután nem próbáltam ki előtte ezt a keveréket. A kemény gumin azonban egész hétvégén nem éreztem jól magam. A kemény hátsó gumin nagyon kellett használnom a motor elejét és az első gumit a féktávokon, ezért is hibáztam ma reggel” – kezdte a történetet a győztes, Marc Márquez.

„A futam közepén Dovi nagyon gyors volt, majdnem el is veszítettem a szélárnyékát, de aztán nem. Utána elkezdett csúszkálni, jobban, mint szokott, ekkor tudtam, hogy még lehet esélyem. Nyolc körrel a vége előtt azt mondtam, oké, ennek most meg kell lennie, mégis csak hazai pályán vagyok. Egy újabb nagyszerű harc volt Andrea ellen, de azt mondtam, hogy ezúttal nem hagyom az utolsó kanyarra a döntést, hiszen a hosszú egyenes miatt nem sok esélyem lett volna ellene.”

Csak akkor lehet behozni ekkora lemaradást Marc ellen, ha nem versenyez. Vagy akkor sem

„Fizikailag nem volt nehéz verseny, de a pálya karakterisztikája miatt nem tudtam igazán harcolni a végéig. Ennek ellenére boldog vagyok és pozitívan élem meg az eredményt. Nagy önbizalommal jönnünk ide, a versenytársak is azt mondták, hogy biztos mi nyerünk majd, de azért ez nem ilyen egyszerű. Látni kell, hogy ezen a pályán mindig szenvedtünk eddig, ezért is örülök nagyon, hogy mennyit fejlődtünk tavaly óta, és ebből a versenyből is tanulhatunk. Örülök, hogy a végéig Marc-kal tudtam maradni. Azt hittem, hogy a végén jobban fog majd szenvedni, de nagyon jól ment ma. A jobbos kanyarokban veszített a gumija miatt, de a balosokban jobb volt, szóval nem igazán tudtam vele harcolni. Valamennyire igen, de nem sok kártyám volt, amit ki tudtam volna játszani. Nagyon megnyomta az utolsó két kört, és nem volt esélyem vele maradni. Igazából az történt, amire számítottam: kockáztatott, mert megtehette” – nyilatkozta Andrea Dovizioso.

„Ami Andreát [Iannone] illeti, kicsit meglepett a teljesítménye, de már az edzéseken is gyors volt, igaz, ez alapján nem lehet mindig előre jósolni. Amikor láttam, hogy 1 másodpercre van tőlünk, aztán ránk esett, mert mi harcoltunk Marc-kal, akkor tudtam, hogy nagyon jó a tempója.”

Márqueznek jelenleg 72 pont az előnye az összetettben Dovi előtt, ami azt jelenti, hogy matematikailag még nincs vége az idei bajnokságnak, sőt az is biztos, hogy Thaiföldön még nem lehet világbajnok a hondás.

Természetesen, ahogy az utóbbi futamok jó szereplése után mindig, úgy Dovizioso most is megkapta a kérdést, hogy lát-e még esélyt a bajnoki címre.

„Hetvenkét pontot behozni Marc-kal szemben lehetetlen. Csak akkor lehetséges, ha nem fog versenyezni… És még akkor is nagyon nehéz lenne” – válaszolt viccesen az olasz.

Marc Márquez győzelmét hozta az Aragóniai Nagydíj (Fotó: AFP)
Marc Márquez győzelmét hozta az Aragóniai Nagydíj (Fotó: AFP)

Kékek a dobogón, de nem a Yamaha

Ahogy Dovizioso is említette, a Suzukik szereplése egyfelől nagy meglepetés volt, másfelől nem. Már Misanóban is megcsillantak az edzéseken, de ezt a formát később nem sikerült átmenteni a futamra. Nem úgy a Motorland Aragonon, ahol a harmadik-negyedik helyen értek célba ugyanazon az abroncskombináción, amin Márquez is ment.

„Nagyon jó versenyt futottunk, ugyan sokat harcoltam a gumikkal, főként a hátsóval. De jól dolgozunk az edzéseken az elektronikával és főként én is jól dolgoztam a futam alatt a gázzal. Nem kellett 100%-on mennem, mégis ott tudtam maradni Marc és Dovi mögött, aztán Alex [Rins] megelőzött, és akkor változott a képlet. Igen, egy pillanatra vezettem a futamot, de aztán az egyenesben kikerültek. A realitás az, hogy a Ducati és a Honda is gyorsabb, mint mi. Főként a kigyorsításokon veszítünk, de nekik a csúcssebességük is jobb. Az edzéseken, amikor felkaptam a motort a kigyorsításokon, akkor a kemény gumin többet veszítettünk, ezért is koncentráltunk végül a puha abroncsra” – mondta Andrea Iannone.

Nem követem el újra a 2014-es hibát

Tetemes előnyével persze Márquezt is „szembesítették”. A kérdés egész pontosan arra irányult, hogy zsebben érzi-e már a következő MotoGP-bajnoki címet.

Ennek még nincs vége, addig, amíg a matematika azt nem mondja, és nem is szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy így gondolkoznunk. 2014-ben már elkövettem ezt a hibát, hogy túl sokat gondoltam a vb-címre, és jöttek is a hibák, kétszer egymás után is elestem. Akkor elkövettem ezt a hibát, most viszont koncentráltnak kell maradnunk. A MotoGP-ben bármi megtörténhet, technikai gond, emberi hiba, időjárás, sérülés, sosem tudhatjuk” – szólt Márquez válasza, aki arról is beszélt, hogy a tanulás és a fejlődés sosem állhat meg.

„Emberből vagyok, tudok és akarok is tanulni. Minden évben tanulsz valamit. Igazából olyanok vagyunk, mint egy szoftver. Folyton fejlődnünk, használjuk a korábbi tapasztalatokat. Tavaly nagyon sokat tanultam abból, amikor Dovi mögött mentem, amiket most igyekszem használni. Biztos vagyok benne, hogy jövőre is lesz miben fejlődni. A csapat, a motor, a versenyző mind-mind tud és kell is, hogy fejlődjön. Ez a jó ebben a sportban. Ha nem tudsz megújulni, akkor legyőznek.”

Márquez tönkre tette a versenyemet

Ahogy a bevezetőben is említettük, Jorge Lorenzo versenye az első kör első kanyarjában véget is ért, amikor a kigyorsításnál nagyobb gázt húzott a kelleténél, és átdobta őt a motor.

Való igaz, az esésnek az volt az előzménye, hogy kisodródott, ami azért történt, mert Márquez betette mellé a motorját, de arra nem számítottunk, hogy Lorenzo mindenféle bevezető nélkül egyenesen honfitársa nyakába varrja majd a felelősséget.

„Rosszul érzem magam és tehetetlennek. Nagyon dühös vagyok a történtek miatt. Az egyik, amiért nagyon dühös vagyok, hogy tudom, kívülről másképp tűnhet, de Marc és én tudjuk, hogy mi történt. Nem volt ugyan szabályellenes az előzése, de sportszerűtlen mindenképp. Úgy előzött meg, hogy teljesen lezárta előttem az utat, ráadásul utána ő is lesodródott a pályáról. Én a koszos ívre kerültem, és nagy gázt adtam, hogy ne előzzön meg még három-négy versenyző. Marc tönkre tette a versenyem, a lábam és talán a thai futamon való indulásomat is” – szóltak a sajtótájékoztatóra mankóval és begipszelt lábbal érkező Lorenzo kemény szavai.

„Nem lehet mindent megnyerni az első kanyarban. Ha agresszívan megelőzöl, rendben, de hagyj nekem helyet. Remélem, hogy elnézést kér, és hogy többet ez nem ismétlődik meg, mert akkor nekem is el kell kezdenem úgy versenyezni, ahogy nem szeretnék.”

Lorenzónak az egyes lábközépcsontja tört el és az ujja ficamodott ki a jobb lábán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik