MotoGP: ismét Doviziosónál az előny, Rossi a top 10-en kívül

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2018.08.11. 12:26
Három Ducati végzett az élen az Osztrák Nagydíj első napján a MotoGP-ben, egész pontosan annak első szabadedzésén, hiszen délutánra megérkezett az égi áldás Spielbergbe. Egyelőre ismét Doviziosónál az előny.

 

„Tudtuk, hogy a Ducatik gyorsak lesznek itt. Dovinak szerintem jobb a ritmusa, mint a többieknek, de mi sem vagyunk messze” – kezdte a bajnoki összetettben élen álló Marc Márquez, aki a negyedik helyen zárt péntek reggel.

„Ahogy mostanában mindig, az FP1-en most is a versenybeállításokra koncentráltunk, a közepes keveréken mentem végig, és jó volt tempóm.”

Márquez 22 kört tett meg ugyanazon a gumin (a verseny 28 körös lesz) és az utolsó körben 37 ezred másodperccel volt csak lassabb saját legjobb idejénél. Igen, úgy lett negyedik, hogy nem rakott fel új gumit…

„A Ducatik még mindig gyorsabbak nálunk az egyenesben úgy 5 km/órával. Nem is a motorerő jelenti a különbséget, hanem ahogy betapad a motorjuk, anélkül, hogy elemelkedne a motor eleje. Kigyorsításon még mindig veszítünk hozzájuk képest, ebben kell javulnunk.”

„Azt gondolom, hogy Márqueznak és nekem nagyon-nagyon hasonló a tempónk – mondta Dovizioso. A végén fel akartunk tenni egy másik gumit, de nem azért, hogy javítsunk a köridőn, csupán azért, hogy össze tudjuk őket hasonlítani, mert jelenleg a puha és a közepes keverékek esélyesek a versenyre. Tudtuk, hogy délután nagy eséllyel esni fog, ezért a legjobban ki akartuk használni a reggeli edzést.”

„Az, hogy jól mentem már az első edzésen, az egy jó jel, hiszen tavaly nem így kezdtem, de arról még korai beszélni, hogy a győzelemre mennyire lehetek esélyes, hiszen az nagyon sok dologtól függ még” – nyilatkozta Lorenzo.

A péntek délutáni szakadó esőben nem sok kört tettek meg a pilóták, hiszen a hátralévő két napra már nem ígértek esőt – ehhez képest szombat reggel is esett… A többség mégis kiment, hogy teszteljenek, főként az elektronikát, hiszen idén nem sok alkalmuk volt eddig esőben menni, így fontos információkat gyűjthettek.

Az első nap nagy vesztese Valentino Rossi lett, akinek beigazolódtak a félelmei, nem volt esélye ma reggel javítani. „Ha a harmadik szabadedzésen valamiért nem lesznek jók a körülmények, és nem jutunk be az első 10-be, az eléggé kellemetlenné tud válni. Ha pedig valamiért kiszorulunk a Q2-ből, az gyakorlatilag a hétvége végét jelentheti.”

„Reggel sajnos technikai gondom akadt, a fogaskerék ment tönkre. Próbáltam visszajutni a motorral, a boxba, de végül a másik motorral kellett kimennem, ami teljesen másképp volt beállítva, mert tesztelni akartunk valamit. A súlyelosztáson változtattunk, hogy hátha úgy jobban tudjuk kímélni a gumit. Ez sikerült is, de cserébe sokkal lassabb időkre voltam csak képes. Hiába próbáltam a végén gyors kört futni, hajszállal ugyan, de jelenleg kívül vagyok a top 10-en. És ez nagy gond lehet” – értékelt még tegnap a Doctor.

A Moto2-eseknél Pecco Bagnaia, Lorenzo Baldassari és Marcel Schrötter volt a leggyorsabb szárazon, míg a Moto3-asoknál Marco Bezzecchi várja az élről az időmérőt, amely minden jel szerint vizes vagy felszáradó pályán zajlik majd, ha nem érkezik utánpótlás az esőből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik