MotoGP: Dovizioso kezdett a legjobban, Márquez a 4. helyről várja a folytatást

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2018.10.19. 09:55
null
Márquez (balra) akár már a Japán Nagydíjon világbajnok lehet (Fotó: AFP)
Magyar idő szerint ma éjjel kezdetét vette a szokásos ázsiai-ausztrál körút a MotoGP-ben, így a következő három hétben nem maradunk motoros izgalmak nélkül. A királykategória legnagyobb kérdése, hogy Marc Márqueznek sikerül-e behúznia az első meccspontot idén, és lesz-e világbajnok-avatás a Honda hazai pályáján, Motegiben.

 

Marc Márquezt ebben (saját magán kívül) leginkább Andrea Dovizioso tudja megakadályozni, hiszen ha az olasz Márquez előtt végez, akkor Ausztráliában dőlhet el a vb-cím sorsa.

„A csapat japán fele nagy reményekkel érkezett ide, de nyugodtnak kell maradnunk, hiszen van még négy futam, hogy meglegyen a végső célunk. Persze jó lenne újabb vb-címet nyerni itt, de Ausztráliában is jó lesz, ott legalább jobb a buli” – mondta tegnap Márquez, aki a hetedik bajnoki cím felé közeledve is izgul.

„Naná, hogy izgulok, emberből vagyok én is, ott vannak a pillangók a gyomromban. Most is ugyanúgy fogunk dolgozni, mint bármely más hétvégén, aztán meglátjuk. Ez egy stop&go pálya, ami abszolút a Ducatiknak kedvez, és Dovi amúgy is nagyon gyors itt, szóval nagy rá az esély, hogy ő nyer majd.”

Mindez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy Márquez elengedte volna ezt a hétvégét, az első napot azonban pont Dovizioso zárta az élen a reggeli első szabadedzés alapján. A második helyen Cal Crutchlow, a harmadikon Johann Zarco végzett.

A legnagyobb meglepetés, hogy hat olyan pilóta is volt, aki nem rakott fel új gumit az FP1 végén (például Pol Espargaró, Bradley Smith, Danilo Petrucci és Álex Rins), ami érthetetlen, hiszen az időjárás-előrejelzés előre mutatta a délben megérkező esőt, ráadásul holnap is hasonló idő várható.

Ha tényleg esős lesz a szombat reggeli szabadedzés, akkor a péntek reggeli gyakorlás végeredménye adja a Q2 automatikus résztvevőit.

LORENZO KÉT KÖR UTÁN FELADTA

Jorge Lorenzo továbbra sincs versenyképes állapotban. Úgy tűnik, hogy az aragóniai bukás sérülései már nem zavarják, bal csuklója azonban (amely két hete Thaiföldön sérült meg) továbbra is nagy fájdalmakat okoz, sőt, egy szerdán elvégzett újabb röntgen szerint a törés nagyobb, mint amilyennek még Buriramban tűnt. Minderre azonban csak most derült fény, a Mitóban elvégzett újabb vizsgálat után.

Nagy kérdés, hogy Lorenzo miért nem jött vissza Európába további vizsgálatra és a gyógyulás felgyorsítása érdekében a thaiföldi futam után. Számos olyan gyógymód és eszköz létezik már, amivel gyorsítani lehetett volna a gyógyulást.

Jorge Martín hasonló sérülés (rádiusztörés) után nyolc nappal egy műtétet követően már dobogóra állt, igaz, egy Moto3-as motor jóval könnyebb és gyengébb, így az erőhatások is kisebbek.

Az persze érthető, hogy Lorenzo nem akart kockáztatni. Reggel megtett két kört a motorral, majd azonnal visszatért a bokszba, ahol fejcsóválással jelezte, hogy ez bizony ennyi volt.

„Nem voltak nagy reményeink, de a fájdalom még annál is nagyobb, mint amire számítottam. Nagyon fáj a kezem fékezéskor, irányváltáskor, és veszélyes így motorra szállni, erőltetni, ami hibához vezethet” – nyilatkozta a spanyol.

Phillip Island-i indulása is erősen kérdéses, az azonban biztos, hogy számára most az a legfontosabb, hogy Valenciára teljesen rendbe jöjjön, hiszen a versenyt követően megkezdődik a 2019-es szezon, és létfontosságú, hogy minden percet kihasználjon majd a Honda nyergében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik