MotoGP: csak a bátrak! Jack Milleré a pole pozíció Argentínában

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2018.04.07. 21:52
null
Jack Miller útban a pole felé (Fotó: AFP)
Címkék
Ahogy arra számítani lehetett, az időjárás ismét megkeverte a lapokat az időmérőn. A szabadedzéseken végig a Hondák brillíroztak a MotoGP Argentin Nagydíján. Az első gyakorlást Dani Pedrosa, az összes többit csapattársa, Marc Márquez zsebelte be, így joggal várta mindenki a regnáló világbajnok ötödik rajtelsőségét a termasi pályán. De nem így történt. Nagyon nem!

 

 

Öt és fél perccel a kvalifikáció vége előtt – ekkor még Aleix Espargaró állt az élen – Márquez és Cal Crutchlow is feltették a slick gumit, de azonnal vissza is jöttek a vizes abroncsokkal szerelt motorért.

Valóban nehéz volt választani a vizes és a slick gumik között, mert a pálya nagy része már száraz volt, viszont a 7-es és 8-as kanyarokban még állt a víz.

Az edzés végén Dani Pedrosa állt az élre, majd a leintés után a semmiből jött Jack Miller és közel két tizeddel megverte a mezőnyt. Slick gumikon!

Az ausztrál srác körökön keresztül próbálkozott, hogy össze tudjon rakni egy jó kört, nem egy kemény pillanata volt, egy hatalmas high slide-nál csak az égiek tartották őt motoron.




 



Az aussie azonban ettől sem ijedt meg, a következő körben még egyszer odatette magát, és a semmiből villámcsapásként (a transzpondere nem mutatta a szektoridőket) megszerezte élete első MotoGP-s rajtelsőségét.

„Nagy kockázat volt, de tudtam, hogy mit vállalok. Emlékeztem Pawi teljesítményére, és hogy ilyen körülmények között is jól tud tapadni ez a pálya. Nagyon boldog vagyok, hogy az új csapatomat egy pole-lal tudtam megajándékozni, és remélem, hogy a holnapi versenyen is tudom majd tartani a tempót a leggyorsabbakkal” – nyilatkozta Miller.

A harmadik helyet Johann Zarco szerezte meg.

A gyári Ducatik egész hétvégén szenvednek, a katari nyitó futamot megnyerő Andrea Dovizioso utolsó lett tegnap délután, így a Q1-ből jutott csak be a Q2-be. Ugyanez nem sikerült csapattársának, Jorge Lorenzónak, aki 14.-ként rajtol majd.

A nap másik pozitív meglepetése Tito Rabat ötödik helye, míg a nagy vesztes, Marc Márquez csak a hatodik lett. Ennek ellenére természetesen az utóbbi a holnapi futam legnagyobb esélyese.

Nagy kérdés azonban az időjárás. Nem sok száraz edzésük volt a királykategória pilótáinak, így szinte senki sem tudta kipróbálni a rendelkezésre álló négy gumikeveréket. Holnap tehát ismét kockáztatni kell majd száraz verseny esetén.

MÁRQUEZ MAJDNEM ESÉSEI
Vannak dolgok, amik nem változnak, ilyen például Marc Márquez „majdnem elestem, de mégsem” pillanatai, amikből a tegnapi napon is bemutatott kettő igen látványosat.
Ahogy Cal Crutchlow fogalmazott csütörtökön, a spanyol olyan, mint egy macska. Bármilyen magasról is dobod le, mindig a talpára esik.

 

Márquez mentése a pályán…


…és a bokszutcában




Moto3

Esővel mixelve: új polemant avattak a Moto3-ban

Vízfoltos pályán futották a legkisebbek az időmérő edzést. Az eső az ebédszünetben állt el, de a pálya nagyon lassan száradt a teljes szélcsendnek köszönhetően. Ennek ellenére gyorsan előkerültek a slick gumik, ám a köridők végig elmaradtak a pénteki napon futottaktól és még inkább a tavalyi pole pozíciós köridőtől (1:49.094), valamint a Moto3-as körrekordtól (1:48.461 – Miguel Oliveira, 2015).

Tíz perccel az időmérő vége előtt ismét esni kezdett, így esély sem volt rá, hogy javítsanak az addigi köridőkön. Ennek megfelelően Tony Arbolino indulhat az élről holnap, karrierje során először, mellőle Marco Bezzecchi (ő is először várhat egy vb-futamot az első sorból) és a hazai versenyző, Gabriel Rodrigo rajtolhat majd.

Az évadnyitó dobogósainak nagyon nem jött ki a lépés az esővel tarkított kvalifikáción, Jorge Martín a 9., Arón Canet a 8., Lorenzo Dalla Porta a 15. starthelyet szerezte meg.

Moto2

Last minute gyorskör = első pole

A Moto2-eseknél a kvalifikáció során egyre inkább rákezdett az eső, így egyértelműnek tűnt, hogy csak azok lehetnek esélyesek, akik már az edzés elején jó köridőt futottak. Xavi Vierge azonban rácáfolt az elképzelésekre és utolsóként gyors körbe kezdve hatalmas kört futott a vizes pályán, megszerezve ezzel élete első világbajnoki rajtelsőségét, közel három tizedet verve a sokáig élen álló Lorenzo Baldassarira.

A harmadik helyet megszerző Danny Kent szintén az utolsó pillanatokban tudott javítani, a brit eddig utoljára a 2015-ös aragóniai futamon indulhatott első sorból.

Mattia Pasini a második sorból rajtolhat majd, Jorge Navarro és Sam Lowes társaságában.

A délelőtti vizes szabadedzést megnyerő Remy Gardner (már a tegnapi napon is meglepetést okozott a második gyakorláson elért negyedik helyével) eddigi legjobb Moto2-es időmérőjét megismételve a kilencedik pozícióban zárt.

A Katarban futamgyőztes Pecco Bagnaia csak 15. lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik