MotoGP: a legkiszámíthatatlanabb szezon jöhet

Vágólapra másolva!
2018.03.18. 08:25
null
A legnagyobb esélyesnek Andrea Doviziosót tartják a mai futamon (Fotó: Hantos László)
A szezon első edzései és időmérője után továbbra is lehetetlen megtippelni, hogy ki nyeri a ma esti MotoGP-szezonnyitót Losailban. Folytatódott a téli teszteken látott szoros küzdelem, az első napon az első 14 pilótát összesen egy másodperc választotta el egymástól.

 

A korábbi évektől eltérő menetrendben zajlik az idei Katari Nagydíj. Ezt a változást a MotoGP-csapatok és versenyzőik kérték, akik nem szerettek volna este kilenckor versenyezni, amikor a hőmérséklet a legjobban esik és a páratartalom is nagyon kiszámíthatatlan.

Ennek eredményeképpen a MotoGP-sek első és harmadik szabadedzése napsütésben és 30 fok feletti hőmérsékletben zajlott, míg az időmérőket és a versenyt már villanyfénynél futják.

A kisebb kategóriák teljes nappali programot futnak, a Moto2-esek életét pedig tovább nehezítheti, hogy a futam közben fog lemenni a nap és besötétedni.

Tegnap ráadásul hatalmas szél is nehezítette a pilóták dolgát, ami főként a kigyorsításoknál okozott extra nehézséget.

„Féltem, hogy elesek”

Johann Zarco rajtelsősége nagy meglepetés volt abból a szempontból, hogy az első napot mindössze a tizedik helyen zárta, ami nyilván csalódás volt azok után, hogy két hete ő nyerte itt az utolsó téli tesztet. A negyedik szabadedzésen, alig több, mint fél órával az időmérő előtt még bukott is, de ez sem vette el az önbizalmát.

A francia hatalmas körrekorddal szerezte meg a pole pozíciót, három tizeddel megjavítva Jorge Lorenzo 2008 óta fennálló csúcsát. Az akkori köridő kifejezetten az időmérőre tervezett kvalifikációs gumin született, míg a most használt abroncsok akár a verseny teljesítésére is alkalmasak lehetnek. „Egy abroncs minden napra" – fogalmazta meg Danilo Petrucci, ami akár egy jó szlogen is lehet.

Zarco még saját magát is meglepte teljesítményével  (Fotó: Kovács Nikolett)
Zarco még saját magát is meglepte teljesítményével  (Fotó: Kovács Nikolett)

Zarco még saját magát is meglepte teljesítményével. „Nem az a pilóta vagyok, aki egy esés után könnyen tud megint jól menni. De az időmérőre feltettük az új gumit, és egyből nagyon jól éreztem magam a motoron. A második gumival pedig még jobbat akartam. Sokan mentünk ki egyszerre, ám mindenki lelassított, mert nem akart elöl menni, szóval hirtelen már senki sem volt előttem. Szerencsém volt, mert a megelőző körben Dovi mögött is tudtam menni, és az is sokat segített. Nagyon örülök a pole-nak, de ez még semmit sem jelent. Jelenleg nincs meg a tempóm a győzelemhez, de holnap még bármi megtörténhet" – értékelt az időmérő után a yamahás, aki arról is beszélt, hogy hogyan élte meg ezt a hihetetlen kört.

SZAVAZÁS

Ki lesz a MotoGP 2018-as világbajnoka?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Érzed, hogy mikor mész jó kört, és a végén már ott van benned a most vagy soha érzés. Nagyon oda akarod tenni magad, de közben tartalékolni is akarsz egy kicsit, hogy ne bukj. Az utolsó kanyarban féltem, hogy elesek, és a motor eleje eléggé a határon volt, ám nem lett gond. Mindenesetre ez a forduló volt a legijesztőbb."

A leggyorsabb pilóta most nincs itt közöttünk

A második helyről a regnáló világbajnok, Marc Márquez indulhat, akinek ez a pálya nem a legerősebb pontja. „Igazából az első két sor volt a mára kitűzött cél, de tudtuk, hogy ha minden összejön, akkor egy körön nagyon gyors lehetek. A versenytempóm sem nagyon rossz, de a leggyorsabb pilóta,Andrea(Dovizioso – a szerk.)most nincs itt közöttünk. Nagyon jó a tempója, és nálam ő a verseny favoritja” – mondta Márquez.

Dovizioso tehát nem fért be az első sorba, az ötödik helyről várja a versenyt, de mindenki szerint ő a legnagyobb esélyes. Három második hely után pedig talán ki is járna neki a győzelem.

Így is láthatunk azonban gyári Ducatit az első sorban, amelyet Petrucci ül meg, szerinte akár kilenc pilóta is harcban lehet az első helyért, és a kulcs az lesz, hogy ki mennyire tud vigyázni az abroncsokra. Petrux most és a teszten is nagyon jó versenyszimulációt futott, így joggal álmodhat élete első MotoGP-futamgyőzelméről.

A futam fekete lova Álex Rins lehet, aki nagyon elégedett azzal, ahogy eddig alakul a hétvégéje.

Valentino Rossi szombatja nem telt valami jól, a kora délutáni edzésen bukott, majd a motorjával is akadtak gondok, leszakadt az alsó idom a célegyenesben… A nyolcadik rajthely nem az, amit a Doktor tervezett, de mint tudjuk, a verseny még csak most jön, neki pedig az a legnagyobb erőssége.

A tavalyi rajtelső és futamgyőztes Maverick Vinales csak a 12. helyet szerezte meg, de a negyedik szabadedzés alapján azért nem ennyire drámai a helyzet. „Végre megint kezdem jól érezni magam a motoron, miután előszedtünk a múlt év eleji adatokat, és minden, de minden beállítást megváltoztattunk. Olyan mintha az elmúlt három hónap ablakon kidobott idő lett volna. Próbáltam olyan motorral menni, mint Valentino, de nem jött be. Nekem sokkal feszesebb motorra van szükségem, és most nagyot léptünk ebbe az irányba. Persze az elektronikával kapcsolatos gondokat továbbra sem sikerült megoldanunk" – nyilatkozta a spanyol.

A MotoGP futam magyar idő szerint 17 órakor rajtol, amelyet a Spíler1 Tv-n mindenki élőben követhet, ahogy előtte 14 órától a Moto3-as, majd 15.20-tól a Moto2-es versenyt is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik