MotoGP: A célom, hogy történelmet írjak – Lorenzo

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2016.04.22. 09:51
null
Jorge Lorenzo (elöl) beszélt arról, miért szerződik a Ducatihoz (Fotó: AFP)
Az év első európai versenyhétvégéjének felvezető napján nem sok szó esett az előttünk álló három napról, annál több szó volt a következő két évről. Ez nem meglepő, hiszen a hétfői bejelentés, miszerint a regnáló világbajnok kilenc szezon után elhagyja eddigi MotoGP-s sikereinek partnerét alapjaiban bolygatta fel a depót.

„Sok oka volt a döntésemnek, de a legfontosabb a kihívás volt, hogy egy másik márkával is nyerjek – mondta Lorenzo. – Úgy éreztem, hogy ennyi évnyi kemény munka után szükségem van egy új löketre, hogy továbbra is a maximumot tudjam adni magamból."

Jorge mást vitt táncba

A futamokat megelőző csütörtöki központi sajtótájékoztatóra csak pilótákat hívnak normál esetben, a tegnapi azonban rendhagyó volt, hiszen Lin Jarvis, a Yamaha csapatfőnöke is a pódiumon ült. Ráadásul a korábbiakban megszokotthoz képest, egészen konkrét válaszokat adott.

„Olyan ez, mint amikor elmész a diszkóba, felkérsz egy lányt táncolni, de az a melletted álló fiút választja – kezdte a Yamaha Motor Racing igazgatója. – Remélhetőleg ugyanúgy tudjuk majd zárni ezt a szezont is, ahogy az elmúlt nyolc évben tettük. Részese voltam a folyamatnak, amikor Jorge Yamaha versenyző lett. Természetesen, ha egy éra véget ér, az mindenkinek egy szomorú pillanat.

„Meglátásom szerint három tényező vezetett a döntéséhez. Valószínűleg nagyon jó ajánlatot kapott, jobbat, mint a miénk volt. Másodsorban a Ducati jelenleg egy versenyképes motor, nagyjából látható, hogy mire számíthat. Végül pedig a Ducatinál első számú pilóta lehet, ami vonzó lehetett a számára – folytatta Jarvis. – Mindenki tudja, hogy mi hogyan irányítjuk a csapatunkat, azaz, hogy mindkét versenyzőnket teljesen egyformán kezeljük. Higgyék el, nem könnyű két top pilótát egy csapatban tudni. Nálunk ez a megoldás vált be és ezen a jövőben sem tervezünk változtatni."

Hogy ki veszi át Lorenzo helyét? „Több versenyzővel is tárgyalunk, nyilván Maverick (Vinales – a szerk.) is közöttük van, hiszen már bizonyította, hogy ő a jövő egyik tehetsége. De egy ilyen döntést meghozni nem egyszerű, nagyon sok dolog zajlik a háttérben, amik befolyásolják a végeredményt. Több versenyző menedzserével is tárgyalunk, de korai lenne arról beszélni, hogy közel vagyunk-e bármilyen megegyezéshez."

Vinales érdekei

Kérdés, hogy Vinales esetén kivel is tárgyalnak, hiszen a spanyol az austini futam előtt megvált eddigi menedzserétől, Aki Ajótól. Jelenleg egy jogi folyamat zajlik közöttük, melyben Paco Sánchez képviseli a suzukist. Sánchez nem először segít jogi ügyben Viñales-nek. Akkor is ő képviselte a pilótát, amikor 2012-ben három futammal a szezon vége előtt faképnél hagyta a Blusens Avintia csapatot, mert nem biztosították neki az ígért technikát. Végül Sánchez segítségével az év végén ki tudott lépni a szerződéséből.

Sánchez azóta több versenyzőt is menedzsel, ráadásul sikeresen, hiszen Pol Espargarónak is remek szerződést hozott össze anno a Yamaha gyárral. Pol azonban a malajziai téli tesztet megelőzően megvált tőle, így legalább nem kell azon izgulnia, hogy régi versenyzőjét üti ki a nyeregből, ha a Yamaha valóban Viñales mellett dönt.

„Ez egy olyan lépés, ami az egész jövőmet meghatározza majd. A múltbeli döntéseimet is az alapján hoztam meg, hogy a szívem és az agyam mit diktált. Természetesen fontos, hogy a körülöttem lévők mit mondanak, de a lényeg, hogy a fejem mit diktál" – mondta Vinales.

Elég tökös volt hozzá

Valentino Rossi Katarban úgy nyilatkozott, hogy tökösnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyen döntést hozzon és csatlakozzon a Ducatihoz. Hogy mindezt provokációnak vagy figyelmeztetésnek szánta, sosem tudjuk meg.

„Őszintén szólva, akkor még úgy gondoltam, hogy Jorge a Yamahánál marad, de másképp döntött és ez egy nagyon érdekes döntés. Az biztos, hogy olyan változásokat indít el, amiket egyébként nem láttunk volna jövőre – mondta az olasz bajnok. – Vinales, Iannone, Pedrosa esetleg valaki a Moto2-ből mind-mind esélyesek, hogy csatlakozzanak hozzánk. Nekem teljesen mindegy, de természetesen én is kíváncsian várom, hogy kit választanak. Sok évet versenyeztünk együtt Jorgéval és nagyon sok sikert értünk el a Yamahának, ami jövőre valószínűleg másképp lesz. Ismerem a képességeit és, hogy hogyan motorozik, és azt gondolom, hogy gyors lesz jövőre."

A Doktor és Lin Jarvis is megerősítette, hogy előbbi nem veszt részt az új csapattárs kiválasztásában.

„Nagyon őszintén: az utóbbi időben sokat utaztam Valentinóval, de egyszer sem beszéltünk az új csapattársról. Egyébként azt gondolom, hogy egy ilyen erős versenyzőnek, aki biztos magában, teljesen mindegy, hogy kivel osztja meg a bokszot" – hangsúlyozta Jarvis.

És ha mégsem jönne össze a dolog Jorge és a Ducati között?

„Nem látok rá semmi okot, amiért ne maradhatna nyitva az ajtó Jorge előtt, ha úgy alakulna, hogy ismét velünk versenyezne. Ahogy az köztudott rólunk, a Yamaha nagyon közeli kapcsolatot ápol a régi versenyzőivel, szóval egy pillanatig nem haboznék azt mondani, hogy Jorgét ismét örömmel fogadnánk, ha úgy döntene, hogy visszatér hozzánk" – zárta gondolatait a Yamahás csapatfőnök.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik