Moto3: Kent még mindig nem világbajnok, az utolsó futam dönt

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2015.10.25. 07:12
A világbajnoki pontverseny második helyén álló portugál Miguel Oliveira diadalmaskodott a gyorsaságimotoros-világbajnokság Malajziai Nagydíján a Moto3-as kategóriában. A második helyen a dél-afrikai Brad Binder, a harmadikon a spanyol Jorge Navarro ért célba. A vb-pontversenyt vezető brit Danny Kent csak hetedik lett, ami azt jelenti, hogy az utolsó, valenciai futamot megelőzően még mindig nyílt a világbajnoki címért folyó küzdelem.

Már meg sem lepődünk azon, hogy ezúttal is hatan kaptak három rajthelyes büntetést a Moto3-asoknál, köztük Danny Kent, aki így a kilencedik helyről rajtolhatott, míg jelenlegi legnagyobb ellenfele, Miguel Oliveira a harmadikról.

A portugál győzelme esetén Kentnek az első ötben kell végeznie, hogy világbajnok legyen – így rajtoltak el a 18 körös futamra.

Kent az elején nagyon (már-már) túl óvatos volt, sőt, mondjuk ki, túlizgulta a dolgot, így egészen a 16. helyig esett vissza. A negyedik körben talált magára, amikor megfutotta addigi legjobb köridejét, és elkezdte a felzárkózást. A hetedik körben már nyolcadik volt, 1.6 másodperccel a vezető csoport mögött, egy körrel később pedig már csak 0.8 mp volt a hátránya.

Eközben Oliveira többnyire vezetett, bár az első hét versenyző között folyamatos volt az előzgetés.

A következő körökben Kent nem tudott (próbált) előbbre kerülni, így a világbajnoki cím sorsa aktuálisan attól függött, hogy Oliveira éppen hányadik volt.

Az utolsó körre fordulva a portugál a második helyen haladt, míg a brit bajnoki címet érő ötödiken. De ekkor még 5543 méter volt hátra. És micsoda 5543 méter!

A kör elején Niccolo Antonelli megelőzte Kentet, aki két kanyarral később visszavette az ötödik pozíciót. Antonelli azonban újra elé került a kilences kanyarban.

A döntés tehát a híres utolsó, 15-ös kanyarra maradt, ami a két hosszú egyenest elválasztja egymástól. Oliveira hozta a kötelezőt, megelőzte csapattársát, Brad Bindert és megnyerte a versenyt, miközben Kent újabb pozíciót veszítve csak hetedik lett.

Binder a 15. helyről rajtolva lett második, ráadásul a csapattársának is remek segítséget nyújtott. A dobogó harmadik fokára Jorge Navarro állhatott fel.

Kent tehát továbbra sem világbajnok. Hazai versenye óta nemcsak nyerni nem tudott, de kétszer kiesett, kétszer csak hatodik lett, most pedig hetedik. Eközben Oliveira hihetetlen teljesítményt nyújtott az utóbbi öt versenyen, három győzelem és két második hely a mérlege, így 110 pontról 23-ra csökkentette hátrányát.

Persze semmi sincs még veszve Kent számára. A huszonnégy pontos előny egy futammal a szezon vége előtt ugyan nem kevés, de kérdés, hogy elég lesz-e.

„Nem tudtam, hogy Danny hol van, nem is táblázták nekem a futam során, csak arra figyeltem, hogy megnyerjem a versenyt. Tudtam, hogy a hátsó egyenesben nem akarok elől menni a szélárnyék miatt, és szerencsém volt, hogy Brad volt előttem, mert jó lendületet adott” – nyilatkozta Oliveira a leintés után.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, MALAJZIAI NAGYDÍJ
MOTO3
1. Miguel Oliveira (portugál, KTM) 40:33.277
2. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) +0.089
3. Jorge Navarro (spanyol, Honda) +0.273
A vb-pontverseny állása: 1. Danny Kent 253 pont, 2. Miguel Oliveira 229, 3. Enea Bastianini 196

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik