Lónyaiék emblémára vették a fát, Fodoréké a futam

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.19. 14:13
null
Lónyai Pál és a fa párharcát utóbbi nyerte meg (Pataky Péter)
„Csúnya lett az autó színe, gondoskodtam róla, hogy muszáj legyen átfesteni" – próbált viccelődni Lónyai Pál, akit a tereprali országos bajnokság második, beledi futamának első szelektív szakaszán kényszerített kiállásra egy fa – három kilométerre a céltól.

Hogy mi történt? Éjszaka nagy eső esett, a pálya csúszott, ráadásul Lónyai bevallása szerint is túl gyorsan érkezett az ominózus kanyarkombinációba. „Az erdőben, a fák között érkeztünk meg a jobb-bal-jobb kanyarkombinációba, méghozzá a kelleténél magasabb tempóval – idézte fel a történteket Lónyai. – A harmadik kanyarban, vagyis a jobbosban már láttam a kijárati ívet, visszaléptem a gázra, de abban a másodpercben már sodródtunk is kifelé. A bal hátsó kerekünk megfogott egy fát az út szélén, tíz méterrel később pedig emblémára vettünk egy másik fát, vagyis frontálisan nekiütköztünk.

Lónyai Pál és Garamvölgyi Zoltán számára tehát véget ért a verseny – szerencsére kisebb zúzódásokkal mindketten megúszták, hogy körülbelül 70 km/órás sebességgel nekimentek a fának –, a pilóta azonban megpróbálta a pozitívumot keresni a helyzetben: amíg nem feszegeti az ember a határait, nem tudja, hogy hol vannak. Ráadásul rég tört legutóbb autót, szóval megvan ennek az esetnek is a tanulsága.

„Bármennyit borulok inkább, mint hogy még egyszer így állítson meg minket egy fa – jelentette ki a navigátor, Garamvölgyi Zoltán, aki a Riverside Baja szervezője is egyben. – A verseny maga jól sikerült, igaz, az utolsó szakaszt az időjárás miatt törölni kellettolyan vihar tört ki, hogy nem lett volna biztonságos megrendezni. Kár érte, mert az első három versenyző egy percen belül volt, jó kis tűzijáték lehetett volna a végén."

A futamgyőzelmet tényleg minimális különbséggel szerezte meg Fodor Imre a szintén magyar bajnok Fazekas Károly, valamint az egyszemélyes Mosquitóval versenyző Hangodi Zoltán előtt. Érdekesség, hogy ezeken a pályákon először rendeztek magyar bajnoki futamot. A nézők szerették, a versenyzők pedig élvezték. Azt is, hogy szombaton a ralimezőny után száguldottak a ralis pályákon. Ennek is lehet folytatása.

RIVERSIDE BAJA, AZ OB 2. FUTAMA, BELED
Abszolút végeredmény:
1. Fodor Imre, Csató Attila (Arrabona Rallye Team, Toyota Hilux) 3:05:03, 2. Fazekas, Simon (Fazekas Motorsport, BMW X6) 21 másodperc hátrány, 3. Hangodi (HQ Racing, Klement Mosquito) 28 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik