Indy 500: vége Bourdais évének – megvan a helyettese a futamra

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.21. 22:40
null
A 30 éves ausztrál pótolja Bourdais-t a legendás versenyen. (fotó: twitter.com)
Ahogy arról beszámoltunk, a 101. Indy 500-as futamra készülő korábbi Formula–1-es pilóta, Sébastien Bourdais a szombat esti első időmérő edzésen súlyos balesetet szenvedett, amelyben eltört a csípője, és több helyen is a medencecsontja. A 38 éves pilóta csapatának tulajdonosa elárulta, Bourdais minden bizonnyal idén már nem versenyezhet, és a vasárnapi – hamarosan kezdődő – második időmérő kezdete előtt bejelentette, ki pótolja a versenyzőt a jövő heti futamon.

A magyar idő szerint szombat éjjel történt balesetről vasárnap számos további részlet derült ki, így többek között az, hogy a francia versenyző végig magánál volt, mindenre emlékszik, és egy pillanatra sem vesztett el az eszméletet. Így Bourdais arról is beszámolhatott csapatfőnökének, hogy mi történt a becsapódást megelőzően a kocsival.

„Beszéltem Sébastiennel még a műtét előtt, és elmondta, hogy az egyes kanyarban érezte, hogy az autó izeg-mozog alatta, amiből tudta, hogy abszolút a határon autózik. A kettes kanyarba egy kicsit keményebben ment bele...”

„Több mint egy mérföld per órával jobb volt az átlagsebessége mindenkinél az első két körén, az egyenesek végén 239 mérföld per órás sebességről kellett lelassítania, ami elképesztő tempó” – mondta Dale Coyne a Bourdais-t foglalkoztató Dale Coyne Racing tulajdonosa.

Egyes számítások szerint Sebastien Bourdais autójának a sebessége 227 mérföld/óra körül lehetett a becsapódás pillanatában, ami nagyjából 365 kilométeres óránkénti tempónak felel meg. Ilyen sebességgel ütközött Bourdais a betonfal előtti energiaelnyelő SAFER-korlátnak, és közben testére egyes becslések szerint 118 G – az óvatosabbak szerint „csak” 100 G – erő hatott.

„Ilyen erejű ütközés korábban biztosan halálos kimenetelű lett volna, most azonban az autó és a pilótafülke megóvta Seb életét. A biztonsági eszközöknek köszönhetjük, hogy most arról beszélhetünk, hogy túl van a műtéten és olyan erős a szervezete, hogy medencéje mellett a csípőjét is meg tudták operálni, nem kell még egy ilyen komoly beavatkozáson átesnie” – számolt be a pilóta állapotáról a csapattulajdonos.

A jól sikerült operáció után Bourdais-ra hosszú rehabilitáció vár, amely során legalább 6-8 héten keresztül mankóznia kell, így a 2017-es versenyszezon számára szinte biztosan véget ért.

Természetesen a francia pilóta a jövő vasárnapi futamon sem vehet részt, és vasárnap estére Coyne már meg is találta a helyettesét az ausztrál James Davison személyében, aki eddig két alkalommal, 2014-ben és 2015-ben szerepelt az Indy 500-on – utóbbi alkalommal is a DCR csapatnál.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a 30 éves Davison csak ezen az egy futamon helyettesíti-e a korábbi F1-es franciát, vagy az idény hátralévő részében is számít-e rá Dale Coyne csapata.

Az Indy 500-as futam második időmérőjét vasárnap este rendezik, a futamot május 28-án magyar idő szerint 18.00 órától. A versenyt a Digi Sport2 mellett az NSO is élőben közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik