Gyorsasági kamion: Kiss Norbert győzelme és második helye

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2022.07.02. 23:35
null
Kiss Norbert (Fotó: Márti Bóta Photography)
Kiss Norbert az első futamot megnyerte, a fordított rajtrácsoson pedig a második helyen végzett a gyorsasági kamion Európa-bajnokság slovakiaringi viadalának első napján.

 

Kevésen múlt a duplázás. Kiss Norbert idei elképesztő dominanciája a Slovakiaringen is folytatódik: a háromszoros Európa-bajnok magyar versenyző szombaton már az első pillanattól dominált, gyors volt a szabadedzéseken, megnyerte az időmérőt, majd pedig a nyitó versenyen olyan simán diadalmaskodott, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

„Nehéz, gu­mi­gyilkos pálya a Slovakiaring, érdes az aszfalt, ezerszer jobban eszi a gumit, mint a Hungaro­ring vagy bármelyik másik versenyhelyszín, ez jelentette a legnagyobb kihívást
– árulta el Kiss Norbert. – Próbáltunk ennek megfelelően taktikázni, és sikerült is, abszolút jó az irány. Gyorsak voltunk az első perctől kezdve, az volt a taktika, hogy nyerjük meg az időmérő edzést, ami sikerült is. A rajt szoros volt, ugyanúgy, ahogy az utóbbi versenyeken, de sikerült egy kis lépéselőnyt szerezni, és attól kezdve csak a saját tempómra és az autóra kellett figyelni.”

A fordított rajtrácsos viadalon Kiss a nyolcadik helyről indult, és amikor lehetősége adódott, előzött. A hajrában utolérte az éllovas brit Jamie Andersont is, egy-két támadást is indított ellene, de végül nem került előzési pozícióba, kockáztatni pedig nem akart. Nem is lett volna értelme, hiszen Anderson pályafutása első Európa-bajnoki futamgyőzelméért küzdött: látszott, ha törik, ha szakad, ezt ő nem fogja kiengedni a kezéből, ha nem muszáj. Nem is engedte.

„A legfőbb ellenfeleink addigra már mögöttünk voltak, úgyhogy megtámadtam Jamie-t, de láttam, hogy mindenáron akarja a győzelmet, én pedig nem akartam kockáztatni – folytatta Kiss.  – A bajnokság szempontjából nagyon értékes ez a második hely, összességében elégedett vagyok a szombaton történtekkel.”

Kiss hozzátette, a hungaroringi „töréstesztnek” már nyoma sem volt a kamionon: a Révész-csapat kevesebb mint három hét alatt tökéletes állapotba hozta az MAN-t – olyan volt, mint újkorában. S hogy mi a taktika vasárnapra? Hasonló, mint szombatra: megnyerni az időmérő edzést és az első versenyt, a fordított rajtrácsosból pedig kihozni a maximumot.

GYORSASÁGI KAMION EB, 3. FORDULÓ, SLOVAKIARING
1. verseny: 1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 21:54.064, 2. Lenz (német, MAN) 7.088 másodperc hátrány, 3. Hahn (német, Iveco) 9.660
2. verseny: 1. Jamie Anderson (brit, MAN) 22:10.344, 2. Kiss 0.097 mp h., 3. Albacete (spanyol, MAN) 2.143 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik