Gyász: Nieto halála az egész sportágat megdöbbentette

Vágólapra másolva!
2017.08.04. 07:10
null
(Fotó: Kovács Nikolett)
Hetvenéves korában, quadbaleset következtében elhunyt Angel Nieto, a spanyolok legendás motorversenyzője.

 

A gyerekek általában nem várják a nyári szünet végét, nem úgy a MotoGP pilóták. A 18 versenyes évad nem rövid, így eljön az a pont, amikor mindenkin úrrá lesz a fáradtság, és jól esik szabadságra menni. Így vannak ezzel a depóban dolgozó csapattagok, a szervezők és a média képviselő is. Jól esett az egy hónapos szünet, de a végén már mindenki nagyon várta a szezon folytatását. De egy ennél sokkal vidámabbat.

Egy újabb értelmetlen közúti baleset

Múlt szerdán robbant a hír, hogy a gyorsasági motorsport egyik legeredményesebb versenyzője, Ángel Nieto közúti balesetet szenvedett Ibizán. Szokásához híven quadjával közlekedett, amikor egy figyelmetlen sofőr nekiment hátulról, miközben a spanyol bajnok lassított egy kereszteződéshez érve. Az ütközés erejétől Ángel a földre repült, a sisak pedig leesett a fejéről. Bár az első pillanattól kezdve mesterséges kómában tartották, tegnapelőtt jó hírek érkeztek, miszerint megkezdték a gyógyszerek csökkentését, Nieto pedig jól reagált.

Szerdán a szervezők egy sajtótájékoztatót is leszerveztek ma este hat órára, ahol kisebbik fia, Pablo és Carmelo Ezpeleta tájékoztatott volna az állapotáról.

Csütörtök reggel azonban rosszabbodott a 13-szoros (ahogy babonából ő szerette 12+1-szeres) világbajnok állapota, így Pablo (aki egyébként Valentino Rossi Moto3-as alakulatának csapatfőnöke) nem utazott el Brnóba.

Sejteni lehetett, hogy nagy a baj, de mindenki bízott benne, hogy nem kapunk további rossz híreket. Nem sokkal este nyolc óra előtt azonban Ángel Nieto elhunyt

Emlékáradat

A szokásos csütörtök délutáni sajtótájékoztatón még a reménnyel telve beszéltek róla a pilóták.

„Nagyon szomorú, ami vele történt. Az egész sportág ledöbbent, hiszen egy igazi legendáról van szó. Csak egyet tehetünk, hogy közel vagyunk a családjához, és támogatjuk őket. Nagyon sok közös emlékem van Ángellel. Amikor 2008-ban megérkeztem a világbajnokságba, a legendás versenyzők közül az egyik első volt, aki odajött hozzám. Nagyon jó volt a viszonyunk. Sok időt töltöttem a motorhome-jában, egyebek mellett sok focimeccset néztünk együtt. Ő a Real Madridnak drukkolt, én a Barcelonának. Nagyon sok időt töltöttünk együtt a pályán kívül is, például Madridban. Reméljük a legjobbakat. Ahogy Valentino mondta, nem csak a 12+1 bajnoki cím miatt, hanem mert egy nagyszerű és barátságos ember.” – mondta Marc Márquez.

A szomorú hír bejelentése után persze elárasztották a fotók, emlékek és búcsúüzenetek a közösségi médiákat.

Nemcsak a MotoGP család, de az egész spanyol sportvilág, Spanyolország és a motorsport világa is gyászol.

 








Rossi: Sajnos nem láttam élőben versenyezni

Valentino Rossi szintén még délután mesélt a spanyol legendáról. „Pablo épp Tavulliában volt a csapat miatt, amikor értesültünk a balesetről. Nehéz helyzet ez az egész motoros világnak. A személyisége még különlegesebb volt, mint az eredményei. Ami lenyűgöz Ángelben, az a rengeteg energia, ami még 70 évesen is jellemzi. Ha jól tudom, az anyukája a múlt héten töltötte be a 100. életévét, és még mindig remek formában van. Neki is lenne esélye egy ugyanilyen hosszú életre.

Az apa mindenki életében fontos és különleges személy, de Pablo és Gelete az átlagosnál sokkal szorosabb viszonyban van vele, rengeteg időt töltenek együtt.

nieto1629
nieto1629

 

Emlékszem, egyszer Ibizán elmentünk együtt vacsorázni, talán tíz éve lehetett vagy kevesebb. Utána persze tovább mentünk bulizni. Már vagy reggel öt óra lehetett, teljesen kész voltam már, amikor mondtam, hogy muszáj mennem aludni. Ő pedig még mindig marasztalt, sőt menni akart tovább. Mondom, basszus, 65 éves és még mindig teljes erővel nyomja

Sajnos sosem láttam élőben versenyezni, hiszen nagyon kicsi voltam, amikor visszavonult, de így is rengeteget adott nekem a személyiségével. Talán az első modernkori pilóta volt. Akiért rajongtak, aki barátságban volt a királlyal és aki egy jó pasi volt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik