Dakar rali: Ten Brinke második részsikere, Sainz visszavont büntetése

TÓTH ANITA jelenti ChilecitóbólTÓTH ANITA jelenti Chilecitóból
Vágólapra másolva!
2018.01.17. 23:18
null
Bernhard ten Brinke a második részsikerét aratta a Dakaron (Fotó: AFP)
A holland Bernhard ten Brinke nyerte a Dél-Amerikában zajló 40. Dakar rali 11. szakaszát, összetettben a spanyol Carlos Sainz növelte az előnyét.

 

 

Jól ismerték ezt a szakaszt – s tartottak is tőle rendesen. Mióta a Dakar rali Dél-Amerikába költözött (s ez már a tizedik verseny itt), a fiambalái pálya jó néhány „áldozatot” szedett. Nehéz, pokoli nehéz szakasz – vendégmarasztaló homokkal.

Ráadásul itt most megint egy kicsit összeeresztették a mezőnyt: az előző napi eredmények alapján a tíz legjobb motoros, a tíz legjobb autós és az öt legjobb kamionos együtt rajtolt.

A motoros mezőny ismét nagymenőt veszített: az összetett második Joan Barreda Bort előbb rettenetesen eltévedt, majd hosszas bolyongás után úgy döntött – az előző, kimerítő szakasz és a négy napja tartó térdfájdalom hatására –, hogy bedobja a törölközőt. A szakaszt Toby Price nyerte meg, de az összetettben továbbra is az osztrák Matthias Walkner vezet, aki élete nagy lehetőségének kapujában áll.

Csoda hát, hogy visszafelé számolja a napokat?

„A nap nagy részét Stéphane Peterhansellel töltöttem: megelőztem a dűnéken, ő meg visszaelőzött a gyors szakaszon – mesélte Walkner. – Minden szakasz hozhat meglepetéseket, lépésről lépésre kell haladnunk, úgyhogy nem sokat gondolkodom a győzelmen. Persze, azért egy kicsit ideges vagyok, hiszen egy GPS-pont kihagyása húsz percbe kerül, s nekem alig több mint harminc az előnyöm. Próbálok koncentrálni és kihozni magamból a maximumot.”

A szatmárnémeti Gyenes Emanuel most már napok óta betegen versenyez (lázzal is járó influenzája van), de szorgalmasan gyűri maga alá a kilométereket és a homokdűnéket. „Ez a nyolcadik Dakarom, de ilyen nehéz még egy sem volt” – állapította meg a motoros, aki már a 24. helyen áll az összetettben. A vajdasági Saghmeister Gábor is küzd az elemekkel, már a végkimerülésig fáradt, egyelőre azonban sikerrel vette az összes akadályt.

A motorosoknál Toby Price nyerte meg a 11. szakaszt (Fotó: AFP)
A motorosoknál Toby Price nyerte meg a 11. szakaszt (Fotó: AFP)

 

A motorosok dolgát nehezíti, hogy számukra ez egy újabb maratoni szakasz, vagyis csak ők maguk szerelhetnek, a táborban kapott szerszámokkal, s a mezőny többi tagjától és a szervizcsapatoktól távol, külön helyszínen töltik az éjszakát.

És akkor lássuk, mi történt az autósoknál!

Nagyjából azokban a pillanatokban, amikor átszelte a „mumus szakasz” célját (2009-ben itt, Fiambalánál esett be egy szakadékba, s veszítette el a versenyt), Carlos Sainz nyert plusz tíz percet az összetettben. Pontosabban visszakapta.

Mint arról beszámoltunk, az autós éllovas spanyolt néhány napja megbüntették, mert az indoklás szerint lelökött egy quadost az útról. A Peugeot-alakulat most az autó telemetriájának adatait elemezve bizonyította, hogy a Matador körültekintően járt el – lassított az ominózus szakaszon (160 km/órás sebességről 52-re), négyszer is jelzett a Sentinellel (az előzést segítő rendszerrel), s csak azután gyorsított újra, úgy, hogy irányt is változtatott közben.

Ez a megállapítás tíz percet ért neki.

„Fiambalá immár klasszikus Dakar-szakasz – ez az, amelyen 2009-ben elveszítettem a Dakart. Annak idején félórás vezetés birtokában kezdtem el, aztán egy szakadék mélyén találtam magam – jó, hogy most magunk mögött hagytuk. Tartanunk kell a ritmust, és napról napra haladni. S menni Stéphane (Peterhansel) nyomában, mert ma ez volt a siker kulcsa.”

A szerdai etapot egyébként a holland Bernhard ten Brinke nyerte meg, akinek ez volt a második részsikere a Dakaron. S ami még ennél is fontosabb, napról napra lopja a távolságot a harmadik helyen álló Nasszer al-Attijah-val szemben.

„Nagyon jó érzés – mondta a célban Ten Brinke. – Az elejétől kezdve remek az együttműködés a Toyotával és Michellel (Périn, a navigátora – a szerző), ez a legjobb Dakarom. Persze, még be kell fejezni... Egyelőre nem gondolkodom a dobogón, nem akarok saját magamra nyomást helyezni. Csak élvezni akarom, hogy megnyertem a szakaszt.”

A Dakar csütörtökön a verseny legforróbb napjával folytatódik San Juan körül, ahol a hírek szerint 45 fok lesz. Nehezítő körülmény a versenyzőknek, hiszen ezt a hőmérsékletet nem csupán fizikailag nehéz elviselni, de a homokot is elképesztően felpuhítja.

40. DAKAR RALI
11. szakasz, Belén–Chilecito (össztáv: 747 km, ebből szelektív szakasz: 280 km). Autósok:
1. Bernhard ten Brinke, Michel Périn (holland, francia, Toyota Hilux) 4:10:54, 2. Despres, Castera (francia, Peugeot 3008 DKR Maxi) 4:35 p h., 3. Sainz, Cruz (spanyol, Peugeot 3008 DKR Maxi) 4:40 p h. Motorosok: 1. Toby Price (ausztrál, KTM) 4:01:33, 2. Benavides (argentin, Honda) 1:38 p h., 3. Meo (francia, KTM) 6:31 p h., …30. Gyenes Emanuel (romániai, KTM) 1:18:24 ó h.

Az összetettben. Autósok: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz 36:26:27, 2. Peterhansel, Cottret (francia, Peugeot 3008 DKR Maxi) 1:00:45 ó h., 3. Al-Attijah, Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 1:24:02 ó h. Motorosok: 1. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 36:33:37, 2. Benavides 32:00 p h., 3. Price 39:17 p h., ...24. Gyenes 6:07:06 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik