Africa Race: repülő autók és kamionok

TÓTH ANITA HELYSZÍNI JELENTÉSETÓTH ANITA HELYSZÍNI JELENTÉSE
Vágólapra másolva!
2017.01.06. 21:26
null
Szalay Balázs autója darabokban (Fotó: Opel Dakar Team)
A magyar egységek mind teljesítették a Remz el Kebir és Dahla közötti szakaszt.

 

Tábor az Atlanti-óceán partján. Idilli kép. Leszámítva, hogy a parton lázas munka folyik, mert bár szombaton pihenőnapot tartanak az Africa Race-en, a csapatok előkészítik a járműveket a nagy szervizre. Nincs megállás, csak a versenyzők szusszanhatnak egy kicsit.

Igaz, nekik meg pénteken volt sok dolguk. A szakaszt ugyan lerövidítették (az elmúlt hetek esőzései miatt a rendezők jobbnak látták, ha az eredetileg tervezett második ellenőrző ponttól rajtol a mezőny), de így is várt 276 pokoli gyors kilométer a motorosokra, autósokra és kamionosokra.

Nem volt benne sok trükk: állni kellett a gázon.

Az eredmények azt mutatják, az autósok mezőnyében a Buggyknak jól jött, hogy könnyebbek, mint a négykerékhajtású ellenfeleik, mert Thierry Magnaldi újabb szakaszgyőzelmet aratott, ám az összetettben így is Vlagyimir Vasziljev vezet.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a szakaszon a 11. helyen végzett, az összetettben pedig a 12. helyről várja a folytatást.


Szalay Balázs autója egyben (Fotó: Opel Dakar Team)
Szalay Balázs autója egyben (Fotó: Opel Dakar Team)

 

„Ma többet voltunk a levegőben, mint az elmúlt napokban összesen, mivel a pálya rettentő gyors volt, tele kisebb ugratókkal – mondta az Opel Mokka pilótája, Szalay Balázs. – Az utóbbi napokban megszoktuk, hogy alig kellett összekötő szakaszt teljesíteni, így most egy kicsit rosszulesett, hogy olyan hosszú volt, de megértem a rendezők indokait a rövidítéssel kapcsolatban: a biztonság mindenek előtt. Helyenként 190 km/órás sebességgel közlekedtünk, és ha ilyen tempónál nem ismered a pályát – márpedig mi nem ismerjük –, akkor nagyon, nagyon észnél kell lenni. Örülök, hogy itt vagyunk Dahlában, ez az egyik kedvenc táborom. Nincs is jobb érzés annál, mint az óceán partján ébredni a szünnapon.”

A kamionos kategóriát továbbra is a Kamazok uralják – fura is lenne, ha másképp lenne, hiszen pillanatnyilag nincs náluk jobb a világon. Mint ahogyan az is fura, hogy majdnem olyan gyorsak, mint a leggyorsabb autósok. Egy ilyen hatalmas szörnyeteget a levegőben repülve látni… Nos, attól még az erősebb idegzetűek hátán is feláll a szőr. Továbbra is a Dakar-győztes Andrej Karginov áll az élen.

A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió a pénteki szakaszon a negyedik helyen végzett a sárga, csőrös Scaniával, az összetettben pedig az ötödik helyről várja a folytatást.

„Padlógázzal mentünk végig a szakaszon, amely egy ponton elég trükkös volt a navigáció szempontjából, de mi jól megoldottuk. Az ilyen hosszú egyenesek a kamionban unalmasak, sokkal izgalmasabb, ha tekergetni kell a kormányt” – mondta Kovács Miklós, akinek nincs oka a panaszra az eddig történtek miatt. Minden a tervei szerint alakul – s a nagy különbségek amúgy is Mauritániában alakulnak majd ki.

Kovács Miklós a padlóig nyomta a gázpedált  (Fotó: Qualisport)
Kovács Miklós a padlóig nyomta a gázpedált (Fotó: Qualisport)

 

A Darázsi Zsolt, Szalai Norbert kettős a szervizcsapat hathatós közreműködésével éjjel egyig dolgozott, hogy rajtra kész állapotba hozza az MAN-t, és ez sikerült is. Utóbb kiderült, nem csupán a laprugókat kellett kicserélni, hanem a hűtőt is, mert folyt belőle a víz.

„A szakasz maga nagyon élvezetes volt, bár szegény kamion 120 km/órás sebességnél nemigen akart gyorsabban menni, akárhogy álltam a gázon. Történt egy kis átalakítás a turbón, lehet, hogy ez az oka, a szünnapon megnézzük, tehetünk-e valamit annak érdekében, hogy ez változzon” – mondta a szakaszon és az összetettben is hatodik helyet elfoglaló Darázsi Zsolt, akinek fülig ért a szája attól, hogy végre viszonylag gondmentes napon vannak túl.

AFRICA RACE 2017
5. szakasz, Remz el Kebir–Dahla (össztáv: 696.31 km, ebből szelektív szakasz: 276 km)
Autósok
: 1. Thierry Magnaldi, Francois Borsotto (francia, Ford Buggy) 1:56:21, 2. Vasziljev, Zsilcov (orosz, Mini) 5:07 perc hátrány, 3. Cserednyikov, Ciro (ukrán, Ford Buggy) 10:02 p h., …11. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 18:36 p h.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Dmitrij Nyikitin (orosz, Kamaz) 2:05:52, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin (orosz, Kamaz) 5:45 p h., 3. Tomecek, Lala (cseh, Tatra) 18:34 p h., 4. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 25:48 p h., …6. Darázsi Zsolt, Szalai Norbert (magyar, MAN) 1:03:46 ó h.
Motorosok: 1.Dmitrij Agoskov (orosz, KTM) 2:53:53, 2. Ullevalseter (norvég, KTM) 1:47 p h., 3. Gabari (marokkói, KTM) 3:45 p h.

AZ ÁLLÁS
Autósok:
1. Vlagyimir Vasziljev 15:08:25, 2. Magnaldi 22:05 p h., 3. Thomasse, Larroque (francia, Optimus) 1:14:09 p h., …12. Szalay Balázs 2:35:45 ó h.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov 16:22:26, 2. Valtr, Pilny, Skrobanek (cseh, Tatra) 57:77 ó h., 3. Tomecek 1:27:36 ó h., …5. Kovács Miklós 3:52:22 ó h., 6. Darázsi 20:15:59 ó h.
Motorosok: 1. Teddy Gev Sella (izraeli, KTM) 19:02:18, 2. Ceci (olasz, Honda) 39:53 p h., 3. Ullevalseter 57:05 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik