T. A. 2012.03.21 12:46 Frissítve: 2014.06.25 02:31

A rajt után rögtön a sivatag jön a 2013-as Dakaron

Talán már senkit sem lep meg a hír: a 35. Dakar-ralinak is Dél-Amerika ad otthont – így immár ötödik alkalommal száguld ott a mezőny (2009 óta). Többek között ezt jelentették be szerdán, a verseny párizsi sajtótájékoztatóján.

Szalay izgatottan várja 12. Dakar-raliját

 

A viadal 2013 január 5-én kezdődik és 20-áig tart, a versenyzők Peru fővárosából, Limából rajtolnak, hogy azután Santiago de Chilében érjenek célba. A szünnapot az argentin San Miguel de Tucumánban tartják – és a verseny történetében először az első naptól kezdve sivatagban száguld a mezőny.

Alig két hónappal ezelőtt a motorosok és az autósok a Dakar-rali keretében fedezték fel a perui sivatagot – annak minden lenyűgöző szépségével és persze nehézségével, a homoktengerrel, amelyen ha valaki át akart jutni, annak elég nagy elszántságra volt szüksége. Viszont csak így érhették el a versenyzők a limai célt. A soron következő verseny meg éppen innen, Peru fővárosából indul, ami szintén hatalmas kihívást jelent, hiszen visszafelé sem lesz könnyebb átszelni a perui sivatagot, mint az idén odafelé volt.

Az elképesztő kihívásnak ígérkező viadal végén a versenyzők Santiago de Chilében érnek célba – a mezőny első alkalommal látogat ide. Chile, amely a mezőny számára egyenlő az Atacama-sivataggal, ezúttal a fővárosban ünnepli meg a Dakar hőseit, akik több ezer kilométer megtétele után érkeznek majd meg a Csendes-óceán partjáról, Argentínán keresztül Chilébe. Ja, és persze az Andok átszelése ezúttal sem maradhat el – s a kis argentin kiruccanás egészen másfajta kihívást jelent majd, mint a sivatag.

A 2013-as Dakar tehát semmivel sem ígérkezik könnyebbnek, mint az előzőek – a motorosok, quadosok, autósok és kamionosok május 15-től nevezhetnek a viadalra.

„Minden évben nagyon izgalmas, hogy már márciusban megtudjuk a verseny néhány konkrétumát, így már most elkezdhetünk tervezgetni. Mert hát nyilván a terepralisok életében a Dakar-rali a csúcs, mi is szeretnénk újra meg újra visszamenni – mondta az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs, aki eddig 11 alkalommal állt rajthoz a világ leghíresebb terepraliversenyén, és az idén eddigi legjobb eredményét elérve huszadikként ért célba. – Érdekes lesz a rajt Peruban, az idén nagyon megszerettem az ottani szakaszokat és Limát is. Izgalmas lesz, már az első perctől kezdve, hiszen míg az afrikai és az eddigi dél-amerikai Dakarokon is volt idő bemelegedni, mielőtt a mezőny megérkezett a sivatagba, addig most már az első napon ízelítőt kapnak majd az indulók a dűnékből. Nem lesz könnyű! De a Dakar sohasem az, és jól is van ez így...″

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.18 08:18:14

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Az első napon az első 14 pilótát összesen egy másodperc választotta el egymástól.

2018.01.31 08:42:43

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Hyundai újdonsült magyar pilótájának célja a WTCR-sorozatban is a bajnoki cím.

2018.01.30 11:33:17

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Adatbankunkban nyomon követhetik az idény során a sorozat eredményeit.

2018.01.12 11:10:20

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

„Annak idején íratlan törvény volt, hogy segítünk, most meg ott álltam a kötéllel, mutattam a kamionosnak…”

2018.01.03 10:54:02

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A gyorsasági motorozás kilencszeres világbajnokának kitűnő ízlése van…