Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.01.02 18:27 Frissítve: 2012.01.25 02:50

Több mint hatvanezer néző követi az eseményeket az első két napon

A versenyzői eligazítás volt az utolsó kötelező program a Dakar-indulók számára. A hatalmas teremben ötszáz egység gyűlt össze: 207 motoros, 25 quados, 177 autós páros és 81 kamionos egység.

A dakarosok átestek a technikai ellenőrzéseken
Fotó: MTI
A dakarosok átestek a technikai ellenőrzéseken
A versenyzői eligazításon (amely tavaly rossz emlékeket hagyott, mivel akkor jelentették be, hogy terrorfenyegetettség miatt elmarad a viadal) a résztvevők között ott volt Dési János, az egyetlen magyar motoros, továbbá autósaink, Palik László és Darázsi Gábor, Szalay Balázs és Bunkoczi László, valamint Liszi László és Fenesi József, kiegészülve a Darázsi Zsolt, illetve Szaller Zoltán vezette kamionos csapatokkal.

Az eseményen szó esett az első szakaszról, és összességében az egész erőpróbáról is. Étienne Lavigne versenyigazgató mindenkit figyelmeztetett, hogy a januári afrikai viadalkohoz képest itt jóval melegebb lesz, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre. Akkor is, ha nem szomjas az ember.

Ez elsősorban a motorosokra vonatkozik, hiszen nekik muszáj folyamatosan gondoskodniuk az utánpótlásról, miközben az autósok és kamionosok annyi vizet visznek magukkal, amennyit csak akarnak.

A motorosokat arra is figyelmeztették, hogy a legutóbbi alkalommal 41 motoros esett ki az első néhány napon Marokkóban, mivel túl nagy lendülettel vágtak neki a világ leghosszabb terepversenyének. Ezen belül is érdekesség, hogy sokan reggel estek el – talán azért, mert még nem ébredtek fel teljesen, nem tudtak maximálisan koncentrálni.

Külön felhívták a figyelmet arra, hogy az első néhány napon az itiner minden egyes utasítását be kell tartani, mivel meglehetősen bonyolult terepen (kerítések szegélyezte utakon) vezet a pálya, könnyen eltévedhet az ember.

A nyitó napon a mezőnyre egy bemelegítésnek szánt, 371 kilométeres szelektív szakasz vár (az összekötő szakaszokkal együtt a táv 733 kilométer), amely a rendezők információi szerint rendkívül gyors, ellentétben a következő napok technikás etapjaival.

Az indulók még pénteken este részt vesznek az ünnepélyes rajtceremónián, melynek során áthaladnak a dobogón (a magyarokra otthoni idő szerint körülbelül 23 órakor kerül sor), bemutatják őket a nézőknek, hogy aztán szombaton reggel elkezdődhessen az igazi küzdelem.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2008.10.27 21:17:44

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2017.08.12 08:37:15

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

„Az ember minden versenyen tanul valamit, hiszen különböző körülményeket, pályákat, versenyeket ismer meg.”

2017.08.11 09:26:24

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

„Olimpiai bajnok akarok lenni” – exkluzív interjú a kétszeres Dakar-győztes Nasszer al-Attijah-val.

2017.07.01 11:23:41

Egyéb autó-motor KOHÁN GERGELY

A gyomrod felköltözik az agyad mellé, a füled bedugul, a szemed pedig ki akar folyni a helyéről.

2017.05.28 10:59:26

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A kétszeres F1-es világbajnok spanyol alól elfüstölt a Honda, pedig volt esélye a győzelemre.