HIRDETÉS
Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.01.01 19:09 Frissítve: 2011.10.26 02:46

A Dakaron az első akadály a pecsétek begyűjtése volt

Ugyanaz a kaland, csak éppen új helyszínen – ez akár a mottója is lehetne az idei Dakar-ralinak, amely az idén nem Afrikában, hanem Dél-Amerikában zajlik, úgyhogy a csapatok két-három nappal a rajt előtt nem valamelyik európai nagyvárosban gyülekeztek, hanem Argentínában, közelebbről is Buenos Airesben. Az időigényes technikai ellenőrzésen a legtöbbjük már túl volt (november végén Le Havre-ban megtették), mostanra „csak” az adminisztratív ellenőrzés maradt. Azért ezzel is eltelt néhány óra – csak hogy újév napján se unatkozzanak a versenyzők. Nem mintha ez a veszély fenyegetett volna…

Liszi Lászlónak a Mitsubishi új tankjával gyűlt meg a baja, de sikerült elhárítani a problémát
Liszi Lászlónak a Mitsubishi új tankjával gyűlt meg a baja, de sikerült elhárítani a problémát
Tengernyi pecsétet kellett begyűjteni, ez azonban csak az újoncoknak jelentett bármiféle meglepetést. A legtöbb versenyző már pontosan tudta mit kell tennie: mintha valami furcsa táncot koreografált volna valaki: hömpölyögtek az emberek a hatalmas csarnokban, amelyet átmenetileg a versenyzők székhelyévé alakítottak át. S az elsőre talán ijesztő kérdéstől (hogy hova szállítsanak, ha bajod esne, vagy kit értesítsenek ha baleset történik?) a szemük sem rebbent. Hiába no, a rutin.

Ami a magyarokat illeti, ők mindannyian sikeresen túlestek a „szükséges rossz”-nak nevezett ceremónián, s talán még örültek is egy kicsit, mert ez már azt jelenti, hogy közel a rajt, amelyet mindannyian nagyon várnak.

Minden idők egyik legnehezebb Dakarjának rajtja – ha hinni lehet az előrejelzéseknek.

Az utolsó órák talán Liszi Lászlóék számára alakultak a legizgalmasabban a mieink közül. A szervizcsapat megtankolta a Mitsubishit, amelyben az új tank szivárgott, így a versenyzők térdig álltak az üzemanyagban, mire a szervizbe értek. A csapat rohamtempóban elhárította a problémát, de még késő este is szereltek – őszintén szólva nem egészen így képzelték az újévi koccintást.

Szalay Balázs és Palik László a rutinos pilóták magabiztosságával vette az első akadályt, ők tudják, az energiát tartalékolni kell, mert bizony nehéz napok várnak rájuk a Dakaron. Csakúgy, mint Dési Jánosra, aki egyedül vág neki a távnak.

A 31. Dakar-rali hivatalosan január 3-án reggel kezdődik, előtte azonban még másodikán este megtartják az ünnepélyes rajtceremóniát, amelyre már napok óta ácsolják a lelátókat a nézők számára. Érdekesség, hogy a legjobb motorosok és autósok este kilenc és fél tíz között gurulnak fel a dobogóra – vagyis már késő este.

Ez pedig már önmagában garantálja az esemény különlegességét, s a fokozott érdeklődést.
2018.11.15 13:12:44

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Európa legnépszerűbb crossoveréhez teljesen új benzines hajtásláncok érkeztek. (x)

2018.11.11 23:41:20

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Az utolsó métereken dőlt el a futamgyőzelem és az abszolút bajnoki cím sorsa a nyíregyházi idényzárón.

2018.10.25 13:13:45

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Ez a negyedik, Sunderlandben gyártott modell, mely elérte az egymilliós darabszámot (x).

2018.10.25 17:16:50

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Magas felszereltségű különleges kiadást dobott piacra a Nissan. (X)

2018.09.24 16:46:37

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A Nissan bevezette a Technológia Bajnokai limitált kiadást a kategóriateremtő Nissan Qashqai crossoverből. (x)