HIRDETÉS
Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.01.04 13:29 Frissítve: 2012.03.13 02:42

Az ASO a terroristaveszély miatt fújta le a 2008-as Dakar-ralit

A verseny hivatalos internetes oldalán, a www.dakar.com-on röviddel pénteken 13 óra után hozták nyilvánosságra a szervező Amaury Sport Organisation (ASO) közleményét arról, hogy elmarad a 2008-as Lisszabon–Dakar-rali. Ezzel párhuzamosan Etienne Lavigne versenyigazgató az összes versenyző előtt jelentette be a döntést. Az ASO a francia kormány – elsősorban a külügyminisztérium – egyértelmű javaslatára határozott így a közlemúltban, Mauritániában végrehajtott terrorcselekmények miatt.

Lisszabonban elvonult a vihar (ezt mutatja a templomtorony melletti szivárvány), a veszély azonban rávetette árnyékát a versenyre, ezért nem lesz Dakar-rali
REUTERS/Hugo Correia
Lisszabonban elvonult a vihar (ezt mutatja a templomtorony melletti szivárvány), a veszély azonban rávetette árnyékát a versenyre, ezért nem lesz Dakar-rali
„Az ASO első számú felelőssége, hogy garantálja a helyi lakosság, a profi és amatőr versenyzők, a személyzet és az újságírók teljes biztonságát. Az ASO ismét leszögezi, a biztonságban soha nem kötött és a jövőben sem köt kompromisszumot” – szerepel a közleményben.

A rendezők elítélik a terroristák aktivitását, amely egyéves kemény szervezői munka eredményét semmisítette meg, és hatalmas csalódottságot okoz, legfőképpen Portugáliában, Marokkóban, Mauritániában és Szenegálban.

„A Dakar(-rali) egy szimbólum, a jelképet semmi sem semmisítheti meg. A 2008-as verseny törlése nem veszélyezteti a Dakar(-rali) jövőjét” – áll a hivatalos tájékoztatóban.

A lebonyolítás azután került veszélybe, hogy december 27-én a terroristák három katonát megöltek a nyugat-afrikai országban, három nappal korábban pedig fegyveresek négy francia turistát lőttek agyon, egyet súlyosan megsebesítettek.

Ezt követően Étienne Lavigne, a Dakar versenyigazgatója tárgyalt a mauritániai tisztviselőkkel és a francia nagykövetség illetékeseivel, majd közölték, hogy biztonságosak lesznek az érintett szakaszok.

Csütörtökön azonban a francia kormány azt javasolta a Dakar-rali részvevőinek és szervezőinek, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel kerüljék el Mauritániát.

A 2008-as Lisszabon–Dakar ralira négy magyar autós páros, két hazai motorkerékpáros, valamint négy kamionos trió nevezett be.

A 2008-AS DAKAR-RALI NEVEZÉSI LISTÁI

2019.03.08 13:07:25

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Adatbankunkban nyomon követhetik az idény közben a sorozat eredményeit.

2019.02.16 23:07:10

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

„Számomra egy szép kihívás bebizonyítani, hogy ebben a korban is lehet valaki versenyképes.”

2018.11.15 13:12:44

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Európa legnépszerűbb crossoveréhez teljesen új benzines hajtásláncok érkeztek. (x)

2018.11.11 23:41:20

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Az utolsó métereken dőlt el a futamgyőzelem és az abszolút bajnoki cím sorsa a nyíregyházi idényzárón.

2018.10.25 13:13:45

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Ez a negyedik, Sunderlandben gyártott modell, mely elérte az egymilliós darabszámot (x).