Az éjszaka királynője

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.11. 17:16
Szántó Nikolett elképesztő versenyzéssel nyerte meg az idei Lóerők Éjszakáját, autója képességét maximálisan kihasználta az erős mezőnyben. A szervezők előtt pedig le a kalappal, hatalmas bulit hoztak össze, és egy újabb nézőcsúcsot, hiszen ennyien még soha nem voltak a tököli drift arénában. (x)

 

Borzasztóan nehéz helyzetben vagyunk, hiszen kisebb regényt lehetne írni a szombati rendezvényről, annyi minden történt. Ami a legfontosabb, hogy köszönetet mondjunk minden egyes nézőnek, a műsorvezetőknek és nem utolsó sorban a versenyzőknek. Ez a triumvirátus ugyanis olyan hangulatot teremtett a tököli reptérre, ami valóban egy örök emlék marad. Maximális elismerés a szakmai stábnak is, akik egy komoly technikás és látványos autózásra ösztökélő pályát raktak ki a versenyzők számára. Itt bizony muszáj volt agresszívan autózni és a páros csatákban oda kellett tenniük magukat a pilótáknak.

Több mint 60 versenyző nevezett a Drifted Országos Bajnokság három kategóriájába. A kezdő Street osztályban most is volt olyan versenyző, aki élete első drift bevetésére készült. Ilyen volt Magyar Tamás is, aki meglepetésre egy felspécizett diesel autóval érkezett és elmondása szerint egy olyan drift Mercedest szeretne építeni, aminek híre már körbejárta a világot. A kezdés számára remekül sikerült, hiszen rögtön a dobogó 3. fokára állhatott. Az első hely sorsa pedig igen szoros volt, és csupán egyetlen ponton múlt. Mindkét pilóta látványosan autózott, második lett végül Cziráki Károly, míg a versenyt Kanalovics Péter nyerte.

 

A SemiPro osztályban idén már páros csaták alapján döntik el a futamokat, ami remek ötlet volt a szervezők részéről, hiszen a profik közé így kellő gyakorlattal kerülhetnek fel a pilóták. A verseny nyomvonala ráadásul most kellő bátorságra is inspirálta a pilótákat, mert aki villantani szeretett volna, annak bizony profikhoz illő agresszivitással kellett támadnia ellenfelét. Ennek megfelelően alakultak a dobogóért folyó küzdelmek. A bronzcsatát Nagy Ádám és Molnár András vívta egymással, ahol kis különbséggel ugyan, de jobban dominált Ádám. A döntőben pedig Remetehegyi László harcolt a kölcsön Z4-el Víg Csaba ellenében, akinek egy lényegesen gyengébb E30-as bajorral kellett állnia a sarat. Ez tökéletesen sikerült, igaz győzelméhez hozzájárult Laci hatalmas hibája is.

A SemiPro futamai után következett a várva várt versenyzői felvonulás, ahol soha nem látott show-t produkáltak a résztvevők. Hatalmas felpimpelt kamionok, különböző színben pompázó gumifüst, mindeközben tüzijáték és pompás hangulat. Lehetetlen leírni, hogy mekkora élmény volt a látványosra sikerült versenyzői bemutatkozás. A profi liga versenye pedig mindezt tetőzte, hiszen olyan csatákban volt részünk, amit a legkomolyabb driftvideókon, vagy versenyeken láthatunk csupán. Nem túlzás azt mondani, hogy szinte kivétel nélkül mindenki a maximális formáját hozta el a versenyre, akár legyőzve minden technikai akadályt. Épp ezért nehéz lenne kiemelni bárkit is a mezőnyből, mert mindenki dicséretet érdemel! Csupán azért említünk most meg egy-egy csatát, hogy kicsit újra átérezzük libabőr kapitány jelenlétét.

Zalabai Zsolti és Smidéliusz Bálint „baráti” összecsapásával kezdünk, majd folytatjuk a sort Simon Csaba és Radák János csapaton belüli elképesztő csatájával. Erre tett egy lapáttal Szántó Nikolett, aki kétszer is megmutatta dominanciáját az izraeli Adam Frank ellenében. Hiába volt tehát erősebb Adam autója, és hiába okádta a füstöt Niki orra alá, győzött a vezetéstechnikai tudáskülönbség.

 

És ha már itt tartunk, akkor jöjjön az emlékezetes György Szilveszter és Márton Zoltán „LakyBoy" harca, ahol utóbbi olyan képességekről tett tanúbizonyságot, amit hazai pályákon, de talán az egész világon is ritkán látni. Mondjuk úgy, hogy a páros csaták fogalmát követőként egy kicsit átírta Zoli, hiszen Szilveszter lassabb tempójú bekezdése miatt hátul haladóként rákényszerítette LakyBoyt arra, hogy néha más íveken integessen az oldalablakon Szilveszternek és közben ösztökélje őt a nagyobb tempóra. Nem túlzás azt állítani, hogy a közönség őrjöngött, a műsorvezetőknek elakadt a hangjuk, de sajnos a pontozók bírók higgadtak maradtak, így a szabályzat szerint LakyBoy produkcióját nem értékelték annyira jól, ezért kiesett.

Bár szomorúan nyugtáztuk, de nem volt időnk sokáig búslakodni, hiszen az elődöntők is látványos futamokat hoztak. A Federal színekben versenyző Hegedűs Tibor is a legjobb négyig menetelt, ahol a döntőbe jutásért a pokolian erős György Szilvesztert kellett volna legyőzni. Ez sajnos nem sikerült, azonban a bronzcsatában vigasztalódhatott, hiszen ott Simon Csabán kerekedett felül higgadt autózást bemutatva, Csaba hibájával egyetemben. A döntőben a legnagyobb kérdés az volt, hogy vajon Niki hibátlan és agresszív stílusa kitart-e, hiszen egy döntő általában mindenkiben nagyobb pulzusszámot generál. Ellenfele György Szilveszter pedig okkal bizakodhatott, hogy újra kihasználja autója azon képességét, hogy 4. fokozat nélkül is kellő erőben lehet. Az összecsapásban azonban kiderült, hogy Niki ellenében kevés a 3. gang, hiszen követőként képtelen volt felvenni vele a tempót, míg Niki ugyanezt tökéletesen teljesítette.

 

A Lóerők Éjszakáján tehát királynőt avattunk és nem királyt, ami lassan nem lesz meglepetés, hiszen Szántó Nikolett teljesen megérdemelten zsebelhette be újabb győzelmét, amivel összetettben is átvette a vezetést a bajnokságban.

Képek és videók a rendezvényről: www.facebook.com/driftedhu
Részletes eredmények és a bajnokság állása: www.drifted.hu/hu/eredmenyek

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik