Női röpi Eb: könnyed magyar siker, látványos pontokkal

Vágólapra másolva!
2019.08.23. 20:20
null
Könnyed kis esti magyar siker (Fotó: Török Attila)
A magyar válogatott simán (3:0) megverte az Európa-bajnoki újonc Észtországot a kontinenstorna C-csoportjának első fordulójában.

RÖPLABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG
1. FORDULÓ
C-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–Észtország 3:0
(15, 17, 15)
Budapest,
Papp László Sportaréna, 2300 néző. V: Temelisz (görög), Sarikaya (török)
MAGYARORSZÁG: Tálas 3, Sándor R. 11, Pekárik 7, Németh A. 14, Szakmáry 10, Nagy E. 6. Csere: Molcsányi R. (liberó), Dékány, Bleicher R., Török K., Gyimes 1, Bokorné Liliom. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt
ÉSZTORSZÁG: Monnakmäe 1, Miilen 4, Hollas 4, Laak 1, N. Peit 4, Kullerkann 5. Csere: Nolvak (liberó), Bahmatsev, Ennok 3, Pajula 1, Moor 3, E. Peit. Szövetségi kapitány: Andrei Ojamets
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 2:0, 4:4, 4:6, 8:6, 10:6, 14:9, 19:9, 22:15. 2. játszma: 2:0, 3:4, 7:4, 11:7, 15:9, 18:13, 22:14. 3. játszma: 3:2, 6:4, 14:4, 19:7, 22:10
MESTERMÉRLEG
Jan De Brandt: –
Ha az összes mérkőzésen így nyitunk és támadunk, akkor minden egyszerű lesz. Nagyon elégedett vagyok a játékkal, sikerült végig koncentrálnunk. A hangulat óriási volt, nagyszerű érzés ilyen közönség előtt pályára lépni. Románia egészen más szintet képvisel, nekünk is jobbnak kell lennünk, de otthon játszunk, magabiztosak vagyunk.
Andrei Ojamets: – Megtörtént, amitől féltem, szenvedtünk nyitásban és többi játékelemben is. Az első szettben kicsit bepánikoltunk, és ez kihatott az egész meccsre. Az első Európa-bajnokságunkon szerepelünk, azt hiszen, túlságosan is ez járt a fejünkben.

KORÁBBAN
Horvátország–Azerbajdzsán 2:3 (–13, 20, 22, –24, –15)
Hollandia–Románia 3:0(21, 18, 9)

„Ne tudd meg, micsoda őrültek háza volt itt” – jegyezte meg a szervezők egyike kicsivel az észtek elleni mérkőzés előtt, szóval semmi extra: mint minden, a legjobban szervezett világversenyek előtt is, felbolydult méhkasra emlékeztetően pezsgett az élet a Papp László Sportarénában.

Hiába, sosem rendeztek még hazánkban felnőtt röplabda Európa-bajnokságot, most meg a lengyelek, a szlovákok és a törökök társaságában Magyarország lett az egyik házigazdája a női kontinensviadalnak. Természetesen fel sem kellett nézni a laptopból, telefonból, hogy tudjuk, kik érkeztek a pályára, zúgó taps köszöntötte a magyarokat a részben lefüggönyözve, letakart széksorokkal is tetszetős sportcsarnokban.

Az üdvözlésben, a Tárnok, Békéscsaba, Mezőmegyer meg ki tudja, hányféle feliratú zászlók sorában, a csapatot a bevonuláskor egységesen felállva köszöntő közönség reakciójában valahogy benne volt a sportág elmúlt néhány évtizedének sóvárgása. Ahogyan a hetvenes-nyolcvanas évek sikerkorszakától a teljes nihilig süllyedt a röplabda, amelyben csak délibábos álomnak tűnt a kontinensviadalon szereplés. Meg a közelmúlt, amikor éledezni kezdett a női szakág, s most ugyan a rendező jogán, de sorozatban harmadszor szerepel az Eb-n a válogatott, és már-már elvárás, hogy csoportból továbbjutást érő első négy hely valamelyikén végezzen.

S mindez Budapesten.

A várva várt nyitányhoz sikeres, így izgalmaktól mentes rajt dukált, erről pedig már a csapat tett a pályán, és ehhez tökéletes ellenfél volt az Európa-bajnokságon még sosem szereplő Észtország. A rivális kapitánya, Andrei Omajets hiába beszélt arról, hogy nincsenek nagy titkok, mindenkit lehet ismerni, képtelenek voltak lesáncolni a hol kegyetlenül bombázó, máskor finoman ejtő Szakmáry Grétát vagy a 19 évesen is stabilan röplabdázó Németh Anettet. A fiatal átló ráadásul jól is szervált, de dicsérhettük ezért a játékelemért Tálas Zsuzsannát, Szakmáryt vagy Pekárik Esztert is, miközben a fogadásban az észtek legnagyobb „fegyvere” az egyébként lelkes, ám néhány nyitásba sportszerűtlenül beledudáló, nagyjából százötven fős szurkolótáboruk volt. Ojamets csak bosszúsan nézelődött, reménytelenül cserélt, gyorsan elfogyasztotta az időkéréseit.

Annál jobban festett a másik oldal, Török Kata zenére koreográfiával szurkolásból vizsgázott jelesre, majd jó szervával jelentkezett, miután Jan De Brandt szövetségi kapitány egy-egy változtatással a cseréknek is lehetőséget adott.

A szettek közötti szünetben Ace, a mókus, az Európa-bajnokság és Röppipi, a Magyar Röplabdaszövetség kabalafigurája felváltva mozgatta, tapsoltatta és hozta lázba a közönséget – nem mintha a lányok nem tették volna meg ezt. Mindenféle lámpaláz, stressz vagy feszültség nélkül, magabiztosan – oké, azért öt meccslabdát eltékozolva – pontokra váltották a két csapat közötti arénányi, szóval óriási különbséget, így habkönnyű sikerrel melegedtek bele az Európa-bajnokságba.

Azért szombaton, Románia ellen valószínűleg nem ilyen sétagalopp következik...

Nem paráztam, Amerikában kaptam meg az önbizalmamat – Németh

PERCRŐL PERCRE

Dékény outot üt Török mentése után, majd ütése antennát ér a háló mellett. Csak meglesz... De nem, Dékány balról ismét mellé üti. Megvan, Moor rosszul szervál, hosszú is, Széles is: MEGNYERTE A MÉRKŐZÉST A MAGYAR CSAPAT! 25:15.

Tálas feladja Szakmárynak, az észtek is feladják lassan. A reményt. Bokorné ütését szélesen adja vissza Moor, majd nagy hiba a feladni akaró Kullerkantól. MECCSALABDA. Mentik, 24:11, Kullerkann negyedik pontja.

Nagy észt figura, de Pekárik blokkja ellen nincs orvosság a végén, Tálas nyitása nem jó ellenben. Török a pályán, a közönség kezdi élvezni a cserék nevének bekiabálását. Tálas és Török pacsizik, Molcsányi ütése nem jó aztán, majd szép pont Hollastól. 21:10.

Tálas Németh mentését Sándor elé teszi, aki balról jobb kézzel most sem ront, ez a 10. pontja. Ez első játszmában nulla állt még a neve mögött. A drukkerek is fellelkesülnek. Blokkolgatnak a kétoldalt az észtek, Nagy megoldja középről, 16:5. Jő Gyimes Zsófia csereként. Laak ütését blokkolja Sándor, 16:5. Meg egy pocsék Laak-ütésféleség. 17:5.

Tálas feladását Nagy Eszter ismét testre üti, pont itt, majd Kullerkan ad ajándékot nekünk, 10:4. Remek magyar blokk, a nyitó Németh ejt a végén, BOMBAFORMA. Németh bal keze újra villan, már feladták a mozdulat közben az észtek, 12:4. Sorcsere. Sándor-pont, időkérés.

Nagy centerjátéka inkább az, Millen könnyű ütést a hálóba tol. Időkérés. 8:4.

A szokásos Németh-ponttal, majd Szakmáry okos megoldással üt a vonal mellé, de Sándorékat megvicceli Ennok. 2:1. Pekárik blokkja sokkal jobb, Ennok válaszol Monnakmae újabb pontos előkészítése után. Peit is lecsap, szó szerint, majd outot szervál. Hiba itt, forgás ott, hiba emitt, rossz ütés: 6:3. Németh nyitása most nem az igazi, 6:4.

ELKEZDŐDÖTT A 3. JÁTSZMA!

A közönség felállva tapsolta meg a magyar csapatot a játszma végén.



De szép, Szakmáry jobbról a másik szélre emel, Sándor fifikásan ejt. Dékányt Török váltja, a hangosbemondó kérdésére kissé lassan válaszol a nép. Török ásszal nyit, megjegyzik a bevét tuti. Németh ütését is visszaaadják, ezt a pontot megérdemelték az észtek, valljuk meg őszintén. Molcsányi ment, Tálas felad két kézzel, Sándor nem hibázik, 25:17 ide a vége.

No, Mooré a nap legszebb ütése, a harmadik pontja, a Tálas, Németh duó azonban válaszol erre is, 18:13. Németh mehet nyitni, a fogadás jó, Ennok ütése még jobb. De a magyar csapat jön lendületbe, ütés, nyesés, emelés, minden pontot ér, arany percek, 22:14. Egy ütés, egy nyitás amott, 22:16.

Három gyors menet, majd egy nézőcsalogató magyar pont, Tálas jobbra teszi Németh elé, 16:9. Sándor peches, nagy ütéseit is felkaparják a parkettről az észt lányok. Szakmáry fogadása balszerencsés, 17:11.

Németh nagy formában, Tálas mesterien osztogatja a labdákat, Sándor két elképesztő leütését is csodamód visszaadják, de Tálas most Pekáriknak adja fel, ezt ember nincs aki elérje: 13:7. Időkérés.

Millen feladását Pekárik elé üti Peit, foghatatlan, illetve fogadhatatlan. Szakmáry minden dühét beleadja, Németh harmadik ásza jön aztán, 9:5. Out, 9:6, nem minden papsajt. Németh javít egy csodás fogadással, Tálas leütése után a hálóban a fogadás. Nagy Eszter blokkja pontot ér, Laak ütése után, jöhet a vonal mögé Tálas, meg egy észt pont. 11:7.

Egy remek Dékány-blokkal, Németh feladását Sándor lebombázza, kettő nulla máris. Egyenlítenek azonban, Pekárik ellen nincs orvosság, 3:2. Tálas suhintotta elé szépen a feladást. Sándor nagy mentését Szakmáry túlüti, 3:3. Egy észt pontra néggyel válaszol a magyar henger, időkérés, 7:4.

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK JÁTSZMA!

Egy-egy rossz ütés, majd Dékány a pályán Pekárik helyén, az első cserénk. Tálas a hálóhoz ér feladás közben, rossz észt nyitás aztán, 23:15. Szakmáry nem hibázik Németh nagyon pontos ívelése után. Játszmalabda, feladócsere. Németh szervája után észt hiba, magyar pont, de challenge, azaz videózás. Na nézzük... Kint volt, mienk a pont és az első játszma.

Sándor nyitása után parádés fogadás, rossz ütéssel, Hollastól, aztán ugyanő középről nem hibázik. Pekárik háromszor is blokkol, de a háló ellenünk fordul, aztán az ütés is rossz Sándortól, 21:13. Időt kérünk.

Németh a kedvenc helyén, a háló jobb sarka előtt, Tálas nyitása pontos, szó szerint. 18:9. Laak ütését blokkoljuk, Millenét nem, 19:10. Ezt már elrontja, 20:10.

Jó szerva után ismét Kullerkan a nyerő, majd hálóérintés nálunk, 13:9. Monnakmae is jó formában, háta mögé is pontosan ad fel, Kullerkan ismét pontos, de a centerjáték nálunk is jó, Tálas. Egy nagyon rossz Laak-érintés, majd remek Tálas-nyitás. 16:9. Időkérés.

A nyitást fogadják, de a Tálas-leütést nem. Alakulunk, már 10:6 ide, dupla csere ott. A nagyon magas, 191 centiméteres Kullerkann is ügyes, pont ott, Sándor feladását Szakmáry most okosan, ésszel simogatja a padlóra, hárman is ugranak, de 11:7.

A szerva fogadása sem különb, vezetnek először a vendégek, majd egy véleményes rossz Laak-ütés. Videózás... Pech, hozzáért egy csinos női kéz. Mondhatni, kacsó. Tálas feladását Németh a földre bombázza, 5:6. Németh szervál, Tálas felad, Szakmáry kemény ütését csak oldalra ütik. Németh nyitása pazar: 7:6. Megismétli, ászra ász... majd időkérés.

Szerva ott, de az első pont a mienk, Németh ütött jobbal keresztbe szépen, majd élvezetes labdamenet, rossz észt sánccal. 2:0. Rossz védekezés, rossz ütés, máris 2:2, majd szerzünk egy szerencsés, hálós pontot. Tálas nagy mentése után Szakmáry nem kegyelmez a háló elől, 4:2, majd pocsék magyar védekezés, kétszer is. 4:4.

1. JÁTSZMA


ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A magyaros piros felsőben és zöld nadrágban, az észtek fehér felsőben és fekete nadrágban.

Jó 3500 néző az arénában, 150 észt drukkerrel.

Megnyitóval kezdünk, színpompás, táncos, majd Tarlós István, Budapest főpolgármestere nyitja meg hivatalosan is az eseményt.

Sándor Renáta, a magyar válogatott ütője:
– Kicsit még szokni kell az arénát, hiszen teljesen más, mint a korábbi csarnokok. Az első alkalommal sikerült is elmérnem a távolságot és beleesni a hálóba, de megesik az ilyesmi… Izgatottan várjuk a rajtot.

Dobi Edina, a magyar válogatott csapatvezetője: – Hosszú felkészülést zárnak a lányok, de a nehezebb pillanatokban láthatták a fényt az alagút végén. Érzem rajtuk, hogy mindenki nagyon várja már a rajtot. A játékosok és a szurkolók közösen tehetik emlékezetessé az Európa-bajnokságot, remélem, minél többen lesznek kíváncsiak a válogatottra.

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda-szövetség főtitkára:
– A cél a csoportból való továbbjutás. Bízom a jó hangulatban és a telt házban, az első három mérkőzésre már majdnem minden jegy elkelt. Az európai szövetségtől, a CEV-től eddig pozitív reakciókat kaptunk a szervezésre, remélem, minden rendben lesz a folytatásban is.

És a mieink!

Észt Eb-statisztika



A keret legfiatalabb tagja a minössze 16 éves, 186 cm magas szélsőütő, Eva Liisa Kuivonen, aki eddig kizárólag észt csapatokban játszott.

Alapvetően fiatal együttes az észteké, a mostani Eb-re készülő keretben azonban több rutinos játékos is található. A csapat zömének még nincs jelentősebb nemzetközi játékrutinja. A nagyobb tapasztalattal Rendelkező játékosok közül érdemes megemlíteni a 25 éves, 188 cm magas ütőjátékost, Kristel Moort, aki az Egyesült Államokban egyetemi csapatokban röplabdázott, az előző idényben pedig a francia első osztályban szereplő Terville-Florange együttesét erősítette. Rutinos még a 29 éves, 175 cm magas feladó, Julija Monnakmae, aki jelenleg szintén első osztályú Nancyban szerepel, és nem szabad megfeledkezni a 28 éves, 182 cm magas centerről, Eliisa Peitről sem, akinek szintén van franciaországi játéktapasztalata.

ELLENFÉL-LESEN.
Az ország felnőtt női válogatottja először szerepel kontinenstornán, vélhetően a C-csoport leggyengébb csapata. Észtország sötét lónak számít a csoportban, kevés információ áll rendelkezésre róla, de a 2016-os Európa-bajnoki selejtezőkön a mieink kétszer is megütköztek vele és mindkétszer győzni tudtak. Az észteknek mindkétszer sikerült játszmát nyernie, sőt Lengyelországban pontot is raboltak válogatottunktól.

A MAGYAR NŐI RÖPLABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Feladók:Bleicher Réka (Újpesti TE), Tálas Zsuzsanna (Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Ütők:Bokorné Liliom Rita (Újpesti TE), Dékány Bernadett (Vasas Óbuda), Szerencsés-Miklai Zsanett (1. MCM-Diamant Kaposvár), Németh Anett (Coastal Carolina University – Egyesült Államok), Sándor Renáta (Allianz MTV Stuttgart – Németország), Szakmáry Gréta (SSC Palmberg Schwerin – Németország), Török Kata (Vasas Óbuda)
Centerek: Gyimes Zsófia (Kansas State University – Egyesült Államok), Nagy Eszter (Rote Raben Vilsbiburg – Németország), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Liberók: Molcsányi Rita (Swietelsky-Békéscsabai RSE), Tóth Fruzsina (Fatum-Nyíregyháza)

További részletek és képek a Trophy Tourról itt!

Öt nappal a rajt előtt tartották a részben budapesti rendezésű női röplabda Európa-bajnokság nyitó fesztiválját a Papp László Budapest Sportaréna előtt. A szurkolók természetesen találkozhattak a magyar válogatott tagjaival, készíthettek közös fotót, és kérhettek autogramokat is. Rendeztek amatőr bajnokságot, szeniorok csatáját, bemutatták a válogatott mezét, és megérkezett az Eb-trófea is. Az NSO Tv is ott járt az eseményen és Molcsányi Ritával beszélgettünk a közelgő tornáról.

„Nincs különösebb meglepetés, ugye?” – kérdezte Jan De Brandt szövetségi kapitány a szerdai sajtótájékoztató után, amelyen kihirdette a 14 tagú magyar válogatott keretet a pénteken kezdődő Európa-bajnokságra. Az már korábban kiderült, hogy Villám Lillára és Pallag Ágnesre nem számít, míg az utolsó rostán a center Bodovics Hanna és a liberó Lékó Lilla esett ki.

A női válogatott hét nap alatt öt mérkőzést játszik, sorrendben Észtországgal, Romániával, Azerbajdzsánnal, Horvátországgal és az Eb-ezüstérmes Hollandiával.

A TELJES INTERJÚ ITT!

– Mit mond nekik akkor angolul a nagyon várt esemény kezdete előtt?
– Könnyű dolgom van, hiszen ez különleges lehetőség, életükben talán egyszer léphetnek pályára Európa-bajnokságon vagy más nagy tornán saját közönség előtt. Motiváltak, elszántak, a szurkolók mögöttük lesznek, csak annyi a dolguk, hogy száz százalékban önmagukat adják, a szívükkel röplabdázzanak.

– Így hogyan váltja be korábbi ígéretét, és tart a lányoknak magyarul beszédet a rajt előtt?
– Nevetséges lenne, ha nem a megfelelő szavakat mondanám kellő kiejtéssel, ez rontana a hatáson is. A lányok elismernék a próbálkozásomat, de valószínűleg végignevetnék, én pedig nem ezt akarom elérni, hanem hogy koncentráljanak. Szóval, maradok az angolnál, azt úgyis mindenki beszéli, és szívesen meghívom őket egy fagyira vagy sütire a magyar beszéd elmaradása miatt.

– Kérdezhetem magyarul?
– Nem, nem! Túl nehéz, lehetetlen – mondta (ez utóbbi szót azért a mi nyelvünkön) nagyot nevetve Jan De Brandt, a magyar női röplabda-válogatott belga szövetségi kapitánya, aki együttesével pénteken, az észtek ellen kezdi el a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságot.

Akárhogyan is, de tovább kell jutni a csoportból az Európa-bajnokságon – ez a célja Jan De Brandtnak, a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitányának, aki szerint sztárok nélkül, erős csapatként legyőzhetik az esélyesebbeket is.

A 2019-ES NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG PROGRAMJA ÉS EREDMÉNYEI: adatbank!

Bővebben ITT!

Néhány nap alatt „röplabdásították” a Papp László Sportarénát, amely szinte teljesen készen várja a női Európa-bajnokság pénteki rajtját.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–ÉSZTORSZÁG NŐI RÖPLABDA EB-CSOPORTMÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik