Tovább él a remény! Legyőztük Ausztriát az U19-es Eb elitkörében

NAGY-PÁL TAMÁS, BABJÁK BENCE (Magyarhradis)NAGY-PÁL TAMÁS, BABJÁK BENCE (Magyarhradis)
Vágólapra másolva!
2017.03.24. 11:00
null
A magyar fiúk emberhátrányban sem törtek össze (MLSZ)
A magyar U19-es labdarúgó-válogatott hatalmas küzdéssel, de közben kitűnő játékkal, közel egy félidőt emberhátrányban futballozva nyert 3–1-re Ausztria ellen az Európa-bajnokság selejtezőjének elitkörében, így ismét esélyt teremtett magának a továbbjutásra.

U19-ES EURÓPA-BAJNOKI ELITKÖR
6. CSOPORT, 2. FORDULÓ
Ausztria–Magyarország 1–3
Magyarország:
Demjén – Szalai András, Tóth B., Nagy Zs., Gergényi (Szalai Attila, 82.) – Kleisz – Hinora, Szabó B. – Tömösvári (Kamarás, 72.), Szabó L., Bíró Á. (Csernik, 62.)
G: Sahanek (22.), ill. Tömösvári (36.), Bíró (44.), Szabó L (93.)
Kiállítva: Szalai András (49.)

A csoport másik meccsén
Csehország–Skócia 1–0 (Sasinka 78. – 11-esből)

Az állás: 1. Csehország 6 pont (3–1), 2. Magyarország 3 (4–3), 3. Ausztria 3 (4–3), 4. Skócia 0 (0–4)

Az utolsó forduló programja
március 27., 19 óra: MAGYARORSZÁG–Skócia
március 27., 19 óra: Csehország–Ausztria

ÖSSZEFOGLALÓ

Volt miből merítenie Ausztria ellen az U19-es Eb-selejtező elitkörének 2. fordulójában a magyar válogatottnak. Egyrészt a csehektől elszenvedett 2–1-es vereség második félidei játékából, másrészt az U17-es válogatott Oroszország feletti győzelméből, melyet eksztázisban ünnepeltek a zlini szállásukon. Az is a mieink malmára hajthatta a vizet, hogy jobban ismerték a magyarhradisi pályát, hiszen a sógorok Zlinben múlták felül 3–0-ra Skóciát.

Mestermérleg
„Működött a tervünk, az első percekben két helyzetet is kialakítottunk, a kapott gól után is folytattuk azt a játékot, amit megbeszéltünk, és ennek köszönhetően még a szünet előtt fordítottunk – idézi az mlsz.hu Michael Borist. – A második félidő egy másik mérkőzés volt, tíz emberrel játszottunk, rengeteget kellett futnunk, küzdenünk, hogy ellensúlyozzuk az emberhátrányt. Az utolsó percekre rendszert váltottunk, mert az egygólos győzelem nem lett volna elég, ha körbeverés után dől el a csoportelsőség. Kellettek nagy mentések ahhoz, hogy megőrizzük az előnyt, de végül egy kontra végén megszereztük a harmadik gólt, így versenyben maradtunk a továbbjutásért.”

Az előbb említett eredmény, illetve az osztrákok kerete (játékos a Bayern Münchenből, illetve a Rapid Wien felnőttcsapatából) már nem Michael Boris csapata mellett szólt. A szövetségi edző egyébként öt helyen változtatott a csehek elleni meccshez képest, Nagy Zsombor, Hinora Kristóf, Tömösvári Bálint, Szabó Bence és Szabó Levente is a kezdőben találta magát – utóbbi egyébként már az első félidőben szerepet kapott a szerdai találkozón. Kikerült az együttesből a második gól előtt nagyot hibázó Szalai Attila, aki így nem játszhatott bécsi klubtársai ellen.

Egy dolog biztos volt már a meccs előtt is: a magyar csapatnak nyernie kellett ahhoz, hogy maradjon esélye a csoportgyőzelemre, amely Európa-bajnokságot ér.

Az első találkozóhoz hasonlóan ezúttal is bátran kezdett a gárda, Szabó Bence már a 6. percben célba vette 18 méterről a kaput, labdája nem sokkal kerülte el a bal felsőt. Bíró Ákos és Hinora Kristóf is vállalkozott lövésre, de miután nem sikerült a fölényt gólra váltani, vérszemet kapott Ausztria és előbb egy lesgólt, majd egy szabályosat is lőtt.

A 22. percben a sarokrúgás után Demjén Patrik kapus és a fiúkat amúgy folyamatosan tüzelő Szalai András összefutott, Paul Sahanek így üresen fejelhetett 5 méterről a kapuba (1–0).

Ezután még percekig nem találtuk a ritmust, ám aztán ismét sikerült azt nyújtani, amit az első negyed órában, s ez a 36. percben végre góllá érett!

Honvédos összjáték szülte a találatot: Bíró Ákos ívelte középre a szabadrúgást a bal oldalról, Tömösvári Bálint pedig a kapuba bólintott (1–1).

De ezzel még nem volt vége, a szünet előtt meg is fordította a mérkőzést a magyar alakulat! Nagy Zsombor lépett el a bal oldalon, beadása után Wober ügyetlenül ért a labdához, amely így Bíró elé került és ő egy állítás után estében lőtt a kapuba (1–2).

A második félidőben aztán nagyon nehéz helyzetbe került a magyar együttes: Szalai András egy elkésett becsúszásért megkapta a második – megérdemelt – sárga lapját, így a csapatkapitány 40 perccel a vége előtt mehetett zuhanyozni...

Természetesen nagyot változott a játék képe, átadtuk a területet az osztrákoknak, ugyanakkor veszélyes kontrákat vezetett közben a csapat. Ahogy teltek a percek, úgy lettek a sógorok egyre idegesebbek, nem véletlenül, ugyanis a fölényük ellenére gyakorlatilag egyetlen veszélyes helyzetet sikerült kialakítaniuk.

A 75. percben összejött még egy: Ramadani fejelhetett közelről, Demjén földöntúli reflexszel tolta szögletre, miközben sorra vezettük a veszélyesebbnél veszélyesebb kontrákat. A középpályásjáték megszűnt mindkét oldalon, ellenben helyzetek sora alakult ki mindkét kapu előtt.

Mindent elárul ezekről a percekről Tóth Bence Szabó Leventének szóló hangos üzenete: „Kell még egy gól, Levi, gyerünk már!" Mindezt emberhátrányban, kellő – és a játék képe alapján egyáltalán nem alaptalan – önbizalommal.

A gól, ami a végelszámolásnál körbeverés esetén valóban fontos lehet, végül össze is jött! A kontra végén Szabó Levente első lövése még elakadt a kapusban, de éppen elé pattant a labda, az ismétlésnél pedig nem hibázott.

A magyar válogatott így 3–1-re nyert és életben tartotta továbbjutási esélyeit.

Folytatás hétfőn Skócia ellen.


PERCRŐL PERCRE

Michael Boris szövetségi edző együttese a március 22. és 27. között esedékes tornán a házigazda mellett Ausztriával és Skóciával szerepel egy négyesben, s a körmérkőzés végén a csoport első helyezettje kvalifikálja magát a grúziai korosztályos Európa-bajnokságra, amelyet júliusban rendeznek meg (a házigazda automatikus résztvevő, és hozzá csatlakoznak az elitkör hét csoportjának első helyezettjei).

MÁSODIK FÉLIDŐ

Véget ért a mérkőzés! Ausztria–Magyarország 1–3

93. perc GÓÓÓL! Szabó Levente! Kontráztak a mieink, aminek a végén Szabó elvitte a kapus mellett a labdát, majd bevette az üres kaput! 1–3

Tóth Bence: „Kell még egy gól, Levi gyerünk már.”

86. perc: Kisebb csetepaté Szabó Levente és Arase között. A magyar fiú kapott sárga lapot.

85. perc: Lovric távoli, trükkösen tekeredő lövését elérte Demjén. Nagy lövés, még nagyobb védés.

82. perc Az utolsó magyar csere: Gergényi helyett Szalai Attila.

78. perc Mindkét oldalon közel volt a gól. Három a kettőre vezetett kontrát a magyar csapat, azonban ahogy Csernikhez került a labda, jó ütemben jött ki a kapujából az osztrák kapus és szerelt. A másik oldalon Hinora vetődött bele egy lövésbe, szögletre mentve ezzel a „sógorok” akcióját.

75. perc Ramadani fejelt a kaputól 8 méterre, Demjén óriásit védett.

72. perc Tömösvárit Kamarás váltotta.

A kiállítás óta átadjuk a területet, de a kontráinkban van lehetőség.

63. perc Előbb Szabó szabadrúgása tekeredett középre veszélyesebben, kicsivel később pedig Tömösvári fejelhetett volna, de nem érte el rendesen a labdát.

62. perc Csernik állt be Bíró helyére.

60. perc Az osztrák Reiter került nagy helyzetbe, de fölé lőtte a ziccerét.

58. perc Szabó Levente küzdött nagyot egy védővel, de az osztrák megelőzte és tisztázott.

A kiállított Szalai András a lelátón izgul tovább (Fotó: Nagy-Pál Tamás)
A kiállított Szalai András a lelátón izgul tovább (Fotó: Nagy-Pál Tamás)


49. perc Szalai Andrást kiállították! A magyar fiú pontatlanul csúszott be, a meginduló osztráknak csak a lábát találta el. Azonnal tudta, hogy megkapja a második sárga lapját.

Az osztrákok kezdték a második játékrészt.

ELSŐ FÉLIDŐ

Véget ért az első félidő! Ausztria–Magyarország 1–2

45. perc Egy perc a ráadás!

44. perc GÓÓÓL! Vezetünk! Nagy lépett meg a bal oldalon, beadása ugyan egy osztrákot talált meg, de Wober ügyetlenül ért a labdához. Bíró Ákos lecsapott rá, és egy állítás után estében a kapuba talált! 1–2

43. perc Hinora lövését lábbal védte ellenfelünk kapusa.

41. perc Szalai András kapott sárga lapot.

Ausztria egyébként 3–0-ra nyerte meg az első meccsét Skócia ellen.

36. perc: GÓÓÓL! Egyenlített Magyarország! Bíró végzett el szabadrúgást a bal szélről, a kapu elé tekert labdáért Tömösvári Bálint mindenkinél magasabbra ugrott, és befejelte! 1–1

32. perc Lendületes támadást vezettek a mieink, a 16-os előterében halt el az akció. Ebben talán több volt.

Boris kevert angol-magyar nyelvvel osztja az utasításokat.

30. perc Hosszú idő után került ismét az osztrák kapu környékére a labda, de Tömösvári beadását begyűjtötte a kapus.

Szalai nem adja fel: „Gyerünk tovább, semmi baj, csak csináld!”

25. perc Tömösvári futott össze egy osztrákkal, a magyar fiú sárga lapot kapott.

Bár az első 15 percben jól játszottunk – talán jobban is, mint az ellenfelünk –, az utóbbi percekben már érett a vörös mezesek találata.

22. perc Hiába! Vezet Ausztria! Az újabb osztrák szögletet már nem tudta kivédekezni csapatunk, Paul Sahanek üresen maradt a hosszún, könnyen fejelt 4-5 méterről a kapuba. 1–0

Szalai András csapatkapitány folyamatosan tüzeli a fiúkat. „Gyerünk gyerekek, jó lesz ez, csak így tovább!”

Az utóbbi öt percben egyre inkább átvette az irányítást Ausztria.

18. perc Meleg percet élt át válogatottunk. Előbb lesgólt lőtt Arase, majd fél perccel később Lovric távoli lövését kellett szögletre öklözni Demjénnek.

13. perc Ezúttal Hinora lőtt fölé.

12. perc Jól váltott lendületet a magyar együttes, Bíró 18 méterről lőtt fölé. Szép akció volt!

7. perc Szép szabadrúgás-kombinációval próbálkoztak az osztrákok, melynek végén Demjén védte Raguz fejesét.

5. perc Bíró Ákos került óriási helyzetbe, de nem tudta eldönteni, hogy lőjön vagy passzoljon, így szerelték a 16-oson belül. Kicsivel később Szabó lőtt távolról, próbálkozása nem sokkal szállt mellé.

1. perc Elkezdődött a mérkőzés! Csapatunk fehérben játszik.

AZ U19-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bese Balázs (MTK), Demjén Patrik (Dorog), Vajda Dániel (Budaörs).
Hátvédek:
Gergényi Bence (Honvéd), Nagy Zsombor (MTK), Patik Márton (Ferencváros), Szalai András (Paks), Szalai Attila (Rapid Wien), Tóth Bence (Puskás Akadémia).
Középpályások:
Hinora Kristóf (MTK), Kleisz Márk (Vasas), Szabó Bence (Puskás Akadémia), Tóth Máté (Haladás), Vogyicska Bálint (MTK).
Támadók:
Bíró Ákos (Honvéd), Bíró Bence (Guimaraes), Csernik Kornél (Ferencváros), Kamarás György (Balmazújváros), Szabó Levente (Atalanta), Takács Ronald (MTK), Tömösvári Bálint (Honvéd)

A torna programja
1. forduló

Magyarország–Csehország 1–2
Ausztria–Skócia 3–0
2. forduló
Ausztria–Magyarország
17.00: Csehország–Skócia
3. forduló
március 27: Magyarország–Skócia
március 27: Csehország–Ausztria

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik