Ilyenre még nem volt példa a Ferencváros NB I-es történetében

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.20. 17:37
null
Joseph Paintsilnek (balra) Otigba Kenneth elsők között gratulált a Paks elleni góljához (Fotó: Földi Imre)
A labdarúgó NB I 16. fordulóját követő visszatekintőnk fókuszában a légióstámadók állnak. A Ferencváros afrikai gólszerzőitől kezdve a Puskás Akadémia eddigi góljainak majdnem felét szerző Josip Knezevicen keresztül a DVSC ellen triplázó Videoton-csatárig, Marko Scsepovicsig.

AFRIKAI FRADISTÁK NACERTŐL PAINTSILIG – REKORD A PAKS ELLEN

A hétvégén a Ferencváros labdarúgócsapata 2–0-ra győzött Pakson, amivel kilencmeccsesre nyújtotta veretlenségi sorozatát, és a kilenc találkozóból nyolcat meg is nyert. Az FTC a kilencedik bajnokiján az ötödik gólját szerző nyári szerzemény, a ghánai Joseph Paintsil és a 82. percben éppen az ő helyére beálló, az év elején érkező nigeri Amadou Moutari egy-egy góljával győzött. Utóbbinak ez volt a hetedik NB I-es találata a szerződtetése óta, a 28. meccsén (ebben a szezonban 14/4 a mutatója).

Az FTC NB I-es történetében először fordult elő, hogy egy bajnokin két afrikai játékos szerezte a csapat góljait. Ennek apropóján megnéztük az afrikai légiósok múltját a zöld-fehér klub históriás könyvében.

A Ferencváros első, de az egyik legjobb Afrikában született légiósa az algériai Nacer volt, aki Afrikai Nemzetek Kupája-győztesként és többszörös algériai gólkirályként érkezett a zöld-fehérekhez 1991 tavaszán. A Fradiban fél szezont töltött el, 19 tétmeccsen lépett pályára, és nyolc gólt szerzett, a legfontosabbat a Vác elleni Magyar Kupa-döntőben, amelyet az ő góljával nyert meg 1–0-ra Nyilasi Tibor csapata.

Nacer után a következő afrikai játékos, egyúttal az első fekete-afrikai a nigériai Babatunde Fatusi volt, aki 1995-ben Pécsről került a Ferencvároshoz, egy szezont húzott le a fővárosiaknál. Játszott a Bajnokok Ligájában is, az NB I-ben 11 meccsen lépett pályára a bajnokságot nyerő Ferencvárosban, gólt nem szerzett. 1996 nyarán tagja volt az olimpiát nyerő nigériai válogatottnak, az ötkarikás játékokat követően pedig Svájcban folytatta pályafutását. Ma már 40 éves, de az internetes adatbázisok tanúsága szerint még tavaly is aktív volt, legutóbb az amerikai Miami Dade FC-ben szerepelt.

Fatusi után a következő afrikai egy újabb algériai játékos volt a Fradinál, rögtön a következő idényben Meziane Touati, de gólt ő sem ért el az NB I-ben (10 meccs/0 gól), majd 1998-ban a Kispest-Honvédhoz igazolt. Őt követően sokáig nem volt újabb afrikai a Fradiban, majd a nigériai származású, de akkor már magyar válogatott Sowunmi Thomas (31/7) érkezett 2003-ban.

Arra, hogy egyszerre két afrikai futballistája is legyen a Fradinak, először a klub NB II-es időszakában, a 2007–2008-as szezonban volt példa, amikor az angol tulajdonos, Kevin McCabe csapatában egyszerre szerepelt az egyaránt elefántcsontparti Moussa Bamba, Dramane Kamate, Tidiane Souare hármas, valamint a guineai Lamine Kourouma és a kameruni Edouard Ndjodo, utóbbi összetűzésbe került a szurkolókkal, ami után távoznia kellett. A 2008–2009-es idényben még a szomáliai-norvég Liban Abdi is csatlakozott a csapathoz, és a következő, immár újra NB I-es idényre már csak ő maradt hírmondó az afrikai kontingensből. A szélső egészen 2012-ig volt a klub játékosa, de az élvonalban csak három gólig jutott 39 találkozón. 2013 tavaszán a belga-ghánai középpályás, Stanley Aborah érkezett fél szezonra (7 meccs/1 gól), majd őt követően a mali Ulysse Diallo (18/4) töltött el egy évadot a klubnál; jelenleg már a Puskás Akadémia futballistája.

Aztán 2014-ben a belga-elefántcsontparti, de már belga válogatott Roland Lamah-t (54/12) szerződtette a Ferencváros, ő tavaly nyáron távozott.

Két afrikai vagy afrikai származású játékos az NB I-ben ebben az idényben szerepel először a Ferencvárosban. A télen érkező nigeri Amadou Moutarit a nyáron előbb a magyar-nigériai, de magyar U-válogatott Otigba Kenneth, majd az átigazolási időszak hajrájában a ghánai Joseph Paintsil követte. És így érkeztünk el a szombaton rendezett Paks–FTC meccshez, amelyen a Ferencvárosban először szerzett két afrikai játékos is gólt az élvonalban.

KNEZEVIC: MÁSFÉL MECCS/GÓL, S A TÖBBIEK

A Fradi légiósgólszerzői után lássuk a Puskás Akadémia ügyeletes gólfelelősét, a nyáron igazolt horvát támadót, Josip Knezevicet, aki a 3. helyen áll az NB I góllövőlistáján (az első öt helyezettből csak a 13 találattal listavezető Varga Roland a hazánk fia). A 29 éves Knezevic a DVTK ellen 15. NB I-es meccsét játszotta, és a 10. gólját szerezte a legmagasabb osztályban. Érdekesség, hogy ezzel Knezevic az élvonal talán leghasznosabb gólzsákjának mondhatja magát, hiszen csapata 21 góljából tízet ő szerzett, azaz a felcsútiak góljainak majdnem felét ő vállalta magára.

Tíz bajnoki gól minden labdarúgó pályafutásában mérföldkőnek számít, még ha egyesek esetében apróbbnak is, míg másokéban nagyobbnak, éppen ezért megvizsgáltuk, hogy a góllövőlista élcsoportjában található légiósok hány meccs alatt jutottak el tizedik NB I-es góljukig. Knezevic nem áll rosszul ezen a listán.

A jelenleg 3. horvát előtt a második a góllövőlistán a Honvéd olasz ásza, a legutóbb az Újpest ellen is eredményes Davide Lanzafame a 11 góljával, ám neki a 2013-as első kispesti időszakából már volt öt bajnoki találata, így azt is ideszámolva elmondható, hogy a felcsútiak gólvágója nála máris jobb a tízgólos összevetésben. Elvégre a kispesti csatárnak a 16. NB I-es mérkőzésén született meg a 10. bajnoki gólja, mégpedig a Ferencváros ellen 3–2-re elveszített tavaly októberi mérkőzésen.

A DVSC ellen a 16. fordulóban háromszor eredményes, ebben az idényben kilenc találatnál járó Marko Scsepovics ugyanakkor ebben a mutatóban jobb, mint Knezevic: az előző idényben 13 bajnokin pályára lépve jutott el a 10. góljáig. A Vidi másik gólvágója, a szezonban 12/8-as mutatóval büszkélkedő Danko Lazovics első NB I-es idényében kevésbé volt lehengerlő: 29 bajnoki mérkőzésre volt szüksége a tíz bajnoki találathoz.

Az előző idényben 11 góljával a góllövőlista 4. helyén zárt a Haladás ausztrál támadója, David Williams, akinek 34 mérkőzés kellett az első 10 bajnoki gólhoz. Nála is többre volt szüksége az első tíz gólhoz a jelenleg aktív légiósok közül az egyik legeredményesebbnek, az ebben az idényben a Balmazújvárost erősítő Nemanja Andricsnak: a szerb szélső 2012-ben debütált még a Győr színeiben, s kereken 50 találkozóra volt szüksége a 10 gól eléréséhez.

A szerb támadó egyébként Lanzafamével együtt 27 találatot szerzett eddig az élvonalban, amivel az NB I történelmének 20 leggólerősebb légiósa között szerepel. Azon a listán a negyedik helyen áll Adamo Coulibaly, aki a DVSC színeiben 65 gólt szerzett 2009–2016 között (21 mérkőzés kellett neki az első 10 gólhoz), s jelenleg a Balmazújvárossal készül, ám „amatőr feledékenysége miatt" csak a tavaszi idényben léphet pályára, s gyarapíthatja esetleg NB I-es góljai számát.

ENNYI MECCS KELLETT A 10. GÓLIG (a legeredményesebb aktív légiósok)

1. Marko Scsepovics (szerb, jelenlegi klubja Videoton) 13 mérkőzés
2. Josip Knezevic (horvát, Puskás Akadémia) 15 mérkőzés
3. Davide Lanzafame (olasz, Bp. Honvéd) 16 mérkőzés
4. Danko Lazovics (szerb, Videoton) 29 mérkőzés
5. Danilo (brazil, Bp. Honvéd) 30 mérkőzés
6. David Williams (ausztrál, Haladás) 34 mérkőzés
7. Ulysse Diallo (mali, Puskás Akadémia) 40 mérkőzés
8. Nemanja Andrics (szerb, Balmazújváros) 50 mérkőzés
9. Marek Strestík (cseh, Mezőkövesd) 65 mérkőzés

TOVÁBBI LEGEK

A forduló góljai. A hét két legszebb góljának a Mezőkövesd első és harmadik Vasas elleni találatát választottuk. Előbbit Koszta Márk jegyezte félollózva, utóbbit pedig Marek Strestík kapásból, nem sokkal azután, hogy a Vasas másodszor is egyenlített.

A hét potya góljai. Két, amúgy ritkán látható potya gólt is hozott a forduló. A Mezőkövesd–Vasas meccsen 1–1-nél a vendégek kapusa, Lubos Kamenár kiejtette a labdát a találkozón már második gólját szerző Koszta Márk elé, míg az Újpest–Honvéd összecsapáson Gróf Dávid elnézte Windecker József emelési kísérletét, rossz ütemben vetődött el, és bepattant mellette a labda a kapuba.

A hét legjobbja. A kitüntető címet ezen a héten a Videotonban a DVSC ellen triplázó Marko Scsepovics érdemelte ki, aki ezzel feljött a góllövőlista negyedik helyére a szezonbeli 13 bajnokiján szerzett 9 találatával. A 26 éves szerb középcsatár hazánkban első bajnoki tripláját jegyezte – az előző idényben három bajnokin is eljutott már két gólig. Scsepovics legutóbbi mesterhármasát még 2014 februárjában a görög Olympiakosz színeiben érte el, ráadásul csereként beállva – az argentin Javier Saviolát váltva –, az OFI krétai otthonában.

Ha így folytatja, megjavíthatja legutóbbi idénybeli csúcsát, amikor is 24 bajnokin 13 gólig jutott. Sőt nem elképzelhetetlen, hogy 20 gól fölött zár az idény végén – bár az előző évad 13 gólja is egyéni csúcs volt a számára. Legutóbb egyébként a 2014–2015-ös idény végén kellett legalább 20 találat a magyar gólkirályi címhez, akkor Nikolics Nemanja volt a legeredményesebb.

NB I, 2017–2018, 16. FORDULÓ
NOVEMBER 18., SZOMBAT
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM

Újpest FC–Bp. Honvéd 2–1

Budapest, Szusza-stadionBognár Tamás
Zárt kapus mérkőzés

Mezőkövesd–Vasas FC 3–3

Mezőkövesd, Városi Stadion Szabó Zsolt
2430

Paksi FC–Ferencváros 0–2

Paks, Városi Stadion
Berke Balázs
1643

Puskás Akadémia–Diósgyőri VTK 1–0

Felcsút, Pancho ArénaAndó-Szabó Sándor
1516

Balmazújváros–Haladás 2–1

Balmazújváros, Városi StadionKassai Viktor
1177
Debreceni VSC–Videoton FC 2–5Debrecen, Nagyerdei StadionFarkas Ádám
3169
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK • GÓLLÖVŐLISTA

AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 16 10 5 1 38–18 +20 35
2. Ferencvárosi TC 16 10 5 1 32–14 +18 35
3. Debreceni VSC 16 7 4 5 26–19 +7 25
4. Budapest Honvéd 16 7 4 5 29–27 +2 25
5. Újpest FC 16 5 7 4 21–20 +1 22
6. Diósgyőri VTK 16 6 3 7 28–26 +2 21
7. Vasas FC 16 6 3 7 22–27 –5 21
8. Paksi FC 16 5 6 5 24–26 –2 21
9. Puskás Akadémia FC 16 5 4 7 21–25 –4 19
10. Balmazújváros 16 4 4 8 20–24 –4 16
11. Szombathelyi Haladás 16 3 2 11 13–31 –18 11
12. Mezőkövesd Zsóry FC 16 2 5 9 18–35 –17 11
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik