Birkózó-vb: várakozáson aluli kezdés, egyetlen magyar siker

Vágólapra másolva!
2018.10.20. 12:04
null
Veréb István alulmaradt litván ellenfelével szemben (Fotó: Földi Imre)
Nem úgy indult a nagyon várt budapesti világbajnokság, ahogy szerettük volna: Veréb István, Molnár József és Gulyás Zsombor is bosszantó vereséget szenvedett rögtön az első meccsén, de legalább a szabadfogásúakhoz visszatérő Ligeti Dániel hozta magát, látványos sikerével enyhített némileg a hazai sebeken – viszont a második meccsén ő is kikapott. Legyőzője döntőbe jutott, így Ligeti vasárnap a vigaszágon folytathatja.

 

Egyáltalán nem úgy indult a budapesti világbajnokság, mint ahogy azt vártuk: a magyarok közül a sort nyitó két szabadfogásúnk, Veréb István és Molnár József is esélyesebbként szerzett kellemetlen meglepetést, miután rögtön az első, selejtezős meccsükön vereséget szenvedtek a Papp László Sportarénában – nem esett jól ez így szombat reggel...

Pedig messze nem kapott verhetetlen ellenfelet egyikük sem: az öt éve éppen Budapesten vb-bronzérmes, és saját bevallása szerint önmagától idén is érmet váró 86 kilós Verébnek az eddig semmilyen jelentős eredménnyel nem rendelkező litván Edgaras Voitechovskit, míg a 61 kg-os Molnárnak a szenegáli Adama Diattát kellett volna legyőznie a továbbjutáshoz – s bár igaz, hogy Diatta hétszeres Afrika-bajnok, azért a szenegáli birkózás finoman szólva sem tartozik a sportági világhatalmak közé...

Veréb az esélyeknek megfelelően egy levitellel és egy pörgetéssel már 4:0-ra is vezetett, ám ezt követően teljesen elfogyott: a litván lábra bemenésekkel és kitolásokkal fájóan simán fordított, és nyert végül 7:4-re – majd a következő körben ki is kapott, így a szombathelyi klasszisnak eddig tartott a vb.

Molnár nála is sokkal simábban szenvedett vereséget a szenegálitól, olyannyira, hogy éppen csak megmenekült a technikai tustól, a vége 10:2, és ő sem igen bizakodhat a vigaszágban.

A magyarok becsületét a másik szombathelyi klasszis, az idén előbb kötöttfogásra át-, majd szabadra visszaváltó Ligeti Dániel mentette meg némileg. A Haladás óriása az osztrák Johanes Ludescherrel kezdett a nehézsúlyúak között, és egy remek négypontos ledöntéssel, majd egy nagyon okos lenti mögé kerüléssel 6:1-re verte ellenfelét, így legalább őt láthattuk a következő körben, ahol azonban már egy jóval keményebb rivális, a vb-címvédő, riói bronzérmes grúz Geno Petriasvili várt rá.

Sajnos érvényesült is a papírforma: noha Ligetinek Petriasvili ellen is voltak jó indításai, azokból rendre a rutinos a grúz szerzett pontokat, így a magyar versenyző végül 11:1-es technikai tusos vereséget szenvedett. Ráadásul ezen az ágon van az orosz bajnok Anzor Hizrijev, valamint az olimpiai, világ- és Európa-bajnok török ikon, Taha Akgül is, azaz nagyon nehéz elképzelni, hogy Petriasvili mindkettejüket legyőzve bejusson a döntőbe. És ezzel Ligeti is pontosan tisztában van, mint mondta:

„Nem hinném, hogy vigaszágas leszek, szerintem nem fog bejutni a döntőbe – ennél rosszabb sorsolást el sem lehetne képzelni. Egyébként úgy éreztem, nem birkózom rosszul, a meccs elején pont azt csináltam, amit kellett egy ilyen kvalitású birkózó ellen. Utána viszont kicsit kapkodtam, és bár próbáltam akciózni, azokból rendre ő tudott pontot szerezni.”

Ligeti egyébként érthető pesszimizmusa ezúttal szerencsére nem igazolódott. Először is, mert az iráni Parviz Hadi óriási meglepetésre a negyeddöntőben legyőzte Akgült, Petriasvili pedig Hizrijev után őt is megverte az elődöntőben, így mégiscsak fináléba jutott – azaz, bár nem sok sansz volt rá, Ligetiért szoríthatunk majd a vasárnap délutáni programban!

Negyedik magyarként Gulyás Zsombor is szőnyegre lépett, a 74 kilós versenyző szoros, izgalmas meccset vívott a kínai színekben induló Adanabaszijer Adanabaszijerrel, de ebből sajnos a szinte végig vezető ázsiai jött ki jobban, aki végül 5:3-ra nyerte meg az összecsapást, ezzel az első négy magyar érdekeltségű meccsből mindössze egyetlen hazai győzelem született Ligeti révén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik