Birkózó-vb: szőnyegszéli szabályok IV. rész

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.15. 11:38
null
Durva szabálytalanságért azonnal kizárható a versenyző (Fotó: AFP)
Az október 20-án kezdődő budapesti birkózó-vb kapcsán négy részből álló, szabálymagyarázó „segédanyagot” tárunk olvasóink elé, hogy tisztában legyenek ezen ősi küzdősport jelenlegi szabályaival a hazai rendezésű csúcstalálkozó előtt. Elvégre a nézőtéren és a tévéfotelben sem mindegy, értjük-e, mi történik a szőnyegen, vagy sem.

 

Mindkét versenyzőnek joga van a mérkőzés során „challange”-et, azaz videobírót kérnie, ha nem ért egyet a bírók döntésével. Ilyenkor az edzőjének jelzi, hogy dobja be a kint lévő szivacsot. Ekkor a bíró megállítja a küzdelmet, és a szőnyegelnök közösen a verseny elnökével visszanézi a kérdéses szituációt. Ha jogos a reklamáció, a pontokat korrigálják és visszaadják a „challenge-kérés” lehetőségét. Ha jóváhagyják a szőnyegen hozott eredeti döntést, a reklamáló elveszíti a további „challenge” lehetőségét, és a másik fél 1 pontot kap.

Szabálytalanságok:
• minden szándékos, sérülésveszélyes technika végrehajtása (például kar-, lábfeszítés)
• arcba nyúlás (legtöbbször fogás, vagy tushelyzetből történő menekülés miatt)
• brutalitás (fejelés, ütés, rúgás), sportszerűtlenség
• ujjtörés
• szőnyegről való vagy küzdelem elől történő menekülés
• kötöttfogásban lábhasználat

Legtöbb esetben a vezetőbíró jelzi a szabálytalanságot. Ha újra megismétlődik, akkor szankcionálja a vétkest intéssel és jutalmazza a vétlent 1 (szabadfogásban) vagy 2 ponttal (kötöttfogásban). Szándékos brutalitásnál azonnal is adható az intés, durvább esetben azonnal ki is zárhatják a versenyzőt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik