Birkózó-vb: három juniorkorú a magyar válogatottban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.15. 17:26
null
Dollák Tamara (pirosban) taktikusabban szeretne szőnyegre lépni Budapesten (Fotó: Magyar Birkózószövetség)
Október 20-án kezdődik Budapesten a felnőtt birkózók világbajnoksága. A magyar csapatot nyolc utánpótláskorú fiatal is erősíti, közülük hárman még a juniorkorosztályhoz tartoznak. De milyen esélyekkel lépnek szőnyegre a legfiatalabbak? (x)

A 20 éven aluliak közül a legnagyobb reményeket talán a 63 kilogrammos kötöttfogású Váncza István szerepléséhez lehet fűzni a Papp László Budapest Sportarénában, hiszen – mint ahogy korábban már írtunk róla – parádés évet tudhat maga mögött.

Az FTC birkózója a felnőtt Magyar Nagydíjon, a junior Európa- és világbajnokságon egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott fel, a győri Nagydíjon ráadásul legyőzte a 2017-es felnőtt-vb-ezüstérmes kazah Mirambek Ajnagulovot.

A fogásnem 1988-as olimpiai bajnoka, Sike András szövetségi kapitány ugyanakkor nem tenne nagy terhet Vánczára, akinek rengeteget kell még fejlődnie erőnlétben, illetve a technikai tudásán is akad csiszolni való.

„Annyi várható el tőle, hogy álljon meg a lábán, s tisztességgel álljon helyt” – mondta a mester.

A magyar szabadfogásúak válogatottját erősíti a 19 esztendős Farkas Rajmund, aki a legkisebb súlycsoportban, az 57 kilogrammosok között szeretne bizonyítani, miután az idei junior Európa-bajnokságon ötödik lett.

„Bőven van még időm, minden álmom az, hogy egyszer felálljak a dobogóra világversenyen – így a Kecskeméti TE versenyzője. – Azonban ennek még biztosan nem jött el az ideje. Óriási dolognak tartom, hogy itthon, a családom és a barátaim előtt mutathatom meg, mire vagyok képes, ez rengeteg erőt ad. Nagyon szeretnék mérkőzést nyerni, és megígérhetem, hogy mindent megteszek érte.”

A juniorok vezetőedzője, az Európa-bajnok Bánkuti Zsolt is kiemelte, milyen keményen dolgozott a fiú az elmúlt időszakban. De minek köszönhető, hogy motiváltabb lett?

„Mentálisan kellett összeszednem magam, mert eddig kapkodtam a versenyeken, és az edzéseken sem összpontosítottam eléggé. Több edző is beszélt velem arról, hogy sokkal komolyabban kellene vennem a birkózást, mert szerintük néhány év múlva odaérhetek a legjobbak közé. Megfogadtam a tanácsukat” – foglalja össze Farkas.

Az biztos volt, hogy a nők között is lesz juniorkorú magyar a budapesti vb-n, hiszen az 59 kilogrammosok válogatott mezéért a kadét Európa-bajnoki bronzérmes, 19 esztendős Dollák Tamara, valamint a kadét Európa-bajnok, 18 éves Bognár Erika mérkőzött meg. Kettejük csatájából Dollák került ki győztesen.

„Mindenképpen szerettem volna, hogy egy junior is megtapasztalhassa, milyen érzés hazai közönség előtt bizonyítani világbajnokságon, mert nagyot lökhet a karrierjén – kezdi a női szakág szövetségi kapitánya, a kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Ritter Árpád. Hiába van Erikának több nemzetközi eredménye, sejtettem, hogy Tamara nyeri meg a válogatót, mert rendkívül motivált volt az idén, sokkal keményebben dolgozott, mint eddig.”

Dollák Tamara megemlítette: „Az edzők azt mondják, hogy túl sok a bűvészkedés a birkózásomban.”

Az UTE sportolója szerint – az erőnlét mellett – ez az, amiben a leginkább fejlődnie kell ahhoz, hogy komolyan fel tudja venni a versenyt a felnőttekkel. Még sokszor túlgondolja a helyzeteket, vagy „játékosan” reagál a szituációkra meccs közben.

„Minél idősebb a birkózó, annál taktikusabban, megfontoltabban kell versenyeznie. Szerencsére Budapesten nem nehezedik rám semmiféle teher, mivel nagyobb súlycsoportban és idősebbekkel kell szembenéznem. A célom az, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból. Az, hogy ez mire lesz elég, már nem rajtam múlik” – mondja Dollák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik