Birkózó-vb: „Ezt a nem olimpiait mindig az orrom alá dörgölik”

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2018.10.11. 13:12
null
Korpási Bálint (jobbra) erős mezőnyben küzd a világbajnokságon (Fotó: Földi Imre)
Korpási Bálint, a magyar birkózás legutóbbi világbajnoka, a kötöttfogású 72 kilós világranglista vezetője újra hazai szőnyegen próbálkozhat az aranyérem megszerzésével. (x)

 

– Jólesett tusakodni az algériaival?
– Vele és Bak Gergővel birkóztam most, így harminc felett már figyelni kell a terhelésre. Ezt a hetet még megnyomjuk, aztán visszaveszünk, két edzést egy pihenő követ majd. Nekem kell a leghamarabb formába lendülnöm, hiszen már a kötöttfogásúak első napján szőnyegre lépek – mondta a vb- és Eb-győztes Korpási Bálint, a 72 kilósok világranglista-vezetője, aki az október 20-án kezdődő budapesti vb-n 25-én s reményeink szerint 26-án is szerepelni fog.

– Hogy áll a súlyával?
– Nincs gond, körülbelül négy kilót kell leadnom, az néhány nap alatt meglesz. Az új szabályokkal, a kétnapos lebonyolítással és a reggeli mérlegelésekkel eleve nem is lehet sokat fogyasztani, képtelenség lenne tartani a súlyt.

– Ebben azért már van tapasztalata, s a hazai diadalban is, hiszen két évvel ezelőtt itt, Budapesten nyerte meg a nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságát.
– Hát igen, ezt a nem olimpiait mindig az orrom alá dörgölik, pedig meg kell nézni, nálunk legalább olyan erős a mezőny, mint bárhol máshol, s általában a legnépesebb, tele klasszisokkal. De ez most legalább „nagy” vébé lesz, mindenki a fedélzeten.

– A hazai pálya motiválja vagy ellenkezőleg, nyomasztja?
– Inkább megpróbálom kizárni. Két évvel ezelőtt az első meccsemen nagyon feszült voltam emiatt, ha pedig csak egyszer is hibázom, ott a baj. Pszichológus is segít a külső tényezők feldolgozásában, például relaxációval. Persze azért sokat jelent a hazai környezet, egyrészt a szurkolók miatt, másrészt most csak át kell sétálni a szállodából az arénába meg vissza, s nem utazgatni, buszozni, mint máshol oly gyakran.

– Mekkora előny, hogy a világranglista vezetőjeként első kiemelt lesz a vébén?
– Annyiban mindenképpen, hogy arra az ágra kerülök, amelyik jó esetben eggyel kevesebbet selejtez, illetve a második kiemelt kazahhal, akitől a tavalyi vébén kikaptam, nem kerülhetek össze. Viszont például az orosszal igen, hiszen visszahozzák azt, akit a 2017-es Eb elődöntőjében megvertem, ő azonban nincs kiemelve. Mindegy, a sorsolással eleve csak a verseny napján foglalkozom, hogy tudjak rendesen aludni, ne agyaljak rajta, hisz a nevezések alapján már előző este megcsinálják.

– Mindenki itt lesz, aki számít?
– Természetesen, a már említetteken kívül a világbajnok azeri Cunayev, a címvédő német Stäbler, a moldovai Cataraga, akivel döntőztem két éve itthon, és az újak között is akadnak igen erősek.

– Mivel lenne elégedett ebben a kőkemény mezőnyben?
– Ha kihozok magamból száz százalékot vagy még többet. Jósolgatni nem szeretek, egyszer egy juniorvébé kapcsán megjártam... Az edzőnk, Bacsa Feri bácsi azt mondta, arannyal álmodott, meg kutyagumiba lépett, biztosan szerencsénk lesz. Már mi is elhittük, erre mindenki kiesett… Maradjunk a több mint száz százaléknál.

Birkózó vb: íme, a teljes program a magyarokkal!

A MAGYAR KÖTÖTTFOGÁSÚ BIRKÓZÓ-VÁLOGATOTT VB-KERETE
Andrási József (55 kg), Torba Erik (60 kg), Váncza István (63 kg), Krasznai Máté (67 kg), Korpási Bálint (72 kg), Lőrincz Tamás (77 kg), Bácsi Péter (82 kg), Lőrincz Viktor (87 kg), Kiss Balázs (97 kg), Lám Bálint (130 kg)

MIÉRT NE LEGYÜNK OPTIMISTÁK?

A kötöttfogású válogatott hetek óta a tatai edzőtáborban készül a világbajnokságra, s ez a rajtig (a fogásnem a vb derekán, október 25-én, csütörtökön kezd) már így is marad. Birkózópartnerben nincs hiány, a szerdai sajtónyilvános edzést is két részre kellett osztani a kisebb és a nagyobb súlycsoportok képviselői között, annyian zsúfolódtak be a hétszőnyeges csarnokba. Sike András szövetségi kapitány kérésünkre kisebb matematikai feladványt is megoldott: „Ha jól számolom, tizennégy ország képviselői vannak most jelen, de bejelentkeztek még néhányan, hogy szintén jönnének a vébé előtt. Ezeket a napokat még megnyomjuk csúcsterhelésen, aztán már visszaveszünk, gyorsítunk, formába hozunk. Többen sérüléssel bajlódnak, Kiss Balázsnak a térde, Bácsi Petinek az oldala fáj, bízom benne, meggyógyulnak, amikorra kell.”

A szakági célokról így beszélt: „Miért ne legyünk optimisták? Van három-négy esélyes versenyzőnk, a minél több és minél fényesebb éremben bízom. Az utóbbi időben főleg a bronzok jöttek a vébén.”

Az olimpiai bajnok Sikének is van kettő 1989-ből és 1991-ből…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik