Barka Emese: Kirázott a hideg a hangulattól az Arénában

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.10.16. 09:05
null
Barka Emese úgy érzi, leginkább a dinamikáján kell még javítania egy keveset (Fotó: Földi Imre)
Barka Emese 2013-ban éppen hazai közönség előtt szerezte meg élete első világbajnoki érmét – természetes, hogy öt évvel később is hasonlóra készül a budapesti birkózó-vb-n. (x)

 

 

Nyaki fájdalmak

Barka Emesének év közben volt egy többhetes kihagyása nyaki fájdalmak miatt, és bár saját bevallása szerint még most is érzi, az októberi budapesti világbajnokság előtt több fontos felkészülési versenyen is kiválóan teljesített: a madridi nemzetközi versenyen és a vb tulajdonképpeni főpróbájának beillő legutóbbi bukaresti viadalon is diadalmaskodott.

A hölgyek szövetségi kapitánya, Ritter Árpád elmondta, a magyar női mezőnyben van három-négy olyan versenyző, aki ha jó napot fog ki, képes lehet az éremszerzésre, különösen a hazai publikum biztatása közepette. Barka Emese mint a mieink egyik legrutinosabb, legtapasztaltabb tagja, mindenféleképpen a három-négy birkózó közé tartozik.

A szakvezető hozzátette: legalább egy érmet, illetve egy pontszerző helyet vár a lányoktól a budapesti világbajnokságon.

Szerencsére sokan őriznek kellemes emléket a legutóbbi, 2013-as budapesti birkózó-világbajnokságról – Barka Emese egészen biztosan közöttük van.

Az akkor már kétszeres Eb-bronzérmes, de még mindig a „nagy kitörés” előtt álló csepeli hölgy éppen hazai közönség előtt szerezte meg élete első érmét felnőtt-világbajnokságon (bronzot). Barka azóta végleg beérett, megérkezett a nemzetközi élvonalba, amit 2015-ben az Európai Játékok megnyerésével, egy esztendővel később a nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságán harmadik hellyel, majd a 2017-es és az idei Európa-bajnokságon is egy-egy újabb bronzéremmel bizonyított. Aligha csoda tehát, hogy az újabb hazai rendezésű világeseményen, az október 20. és 28. között ismét a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő világbajnokságon szeretné megismételni legalább azt az eredményt, amelyet 2013-ban elért – erre immár öt évvel érettebben és tapasztaltabban minden esélye meg is van rá!

„Emlékszem, amikor 2013-ban beléptem az Arénába, és felmentem a szőnyegre az első meccsemre, valósággal kirázott a hideg a hangulattól – emlékezett vissza az immár 28 esztendős klasszis az öt évvel ezelőtti eseményekre. – Tényleg hihetetlen, hogy mennyit számít a hazai közönség és a buzdítás, kevés ösztönzőbb dolog van ennél a profi sportban. Persze előtte is vettem már részt hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokságon Szombathelyen, de hát a kettőt össze sem lehet hasonlítani…”

Barka hozzátette: mivel maximalista, abban sem biztos, hogy elégedett lenne azzal, ha meg tudná ismételni öt évvel ezelőtti budapesti teljesítményét – azaz kimondva-kimondatlanul legalább a döntőbe, de még inkább a dobogó legfelső fokára vágyik.

„Nyilván mindenki elégedett lenne egy világbajnoki éremmel, de én szeretném a maximumot kihozni a versenyből. Persze ez nálunk nagyon sorsolás- és mezőnyfüggő is, de úgy érzem, a felkészülésem jól sikerült, s a vébészereplésemig hátralévő egy hétben még igyekszem finomítani a legapróbb részleteken is, szükségem lesz még erre a kis időre – magyarázta a súlycsoport-átalakítások nyomán immár az 57 kg-os kategóriában versenyző Barka, aki jövő szerdán kezdi majd meg remélhetőleg minél hosszabb menetelését a Papp László Sportarénában; s aki az utóbbi hetekben több vb-felkészülési verseny megnyerésével jelezte a riválisoknak, hogy ismét számolniuk kell vele. – Technikailag és fejben kell még összeraknom magam, de ez már tényleg csak a legapróbb részletek csiszolása. Egyébként erőnlétileg és állóképesség terén remekül érzem magam, és a súlyommal sincs probléma – leginkább a dinamikámon kell még egy kicsit javítanom.”

(Fotó: Nemzeti Sport)
(Fotó: Nemzeti Sport)

 

A vb-n már az új szabályok és az új mérlegelés lesz érvényben, azaz az elmúlt évekkel ellentétben nem a verseny előtti este, hanem aznap reggel kell bemérniük a birkózóknak. Barka Emesét erről is kérdeztük, ő azt felelte, mivel ők abban a „rendszerben” nőttek fel, amikor még esti mérés volt, így nem könnyű átállni a reggelire, de egyrészt tetszik, nem tetszik, nincs választási lehetőségük, másrészt ezt is meg lehet oldani, szerinte ez nem fog befolyásolni érdemben semmit – azaz remélhetőleg így is a dobogóig szoríthatunk a magyar női birkózás egyik klasszisának! (x)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik