Lazuljunk kicsit

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.13. 17:45
Két baromi nehéz, hajtós meccs után épp itt az ideje annak, hogy lazuljunk egy kicsit. Pihenésnek el sem tudnánk képzelni jobb időtöltést, mint kitömni egy portugál kiscsapatot. Úgy hozta a sors, hogy ez a csapat most a tökutolsó, teljesen reménytelen helyzetben lévő Tondela lesz.

Nem kell csodálkozni azon, aki még életében nem hallott a portugál kiscsapatról – az egyik barátom pl. azt hitte, hogy a Tondela egy dél-amerikai gyíkfajta neve –, épp ezért úgy gondoltam, hogy bemutatom soros ellenfelünket a nagyérdeműnek.

Tondela kb. 30 ezer lakossal rendelkező kisváros Portugália középső részén (Porto és Lisszabon között félúton, Portóhoz valamivel közelebb). Focicsapatát, a CD Tondelát 1933-ban alapították, de egészen 2012-ig csupán amatőr csapatnak számított. Ezek a srácok alulról kezdték és kemény munkával jutottak el odáig, ahol most vannak. Alapításuktól kezdve megjárták a legkülönbözőbb vidéki és megyei ligákat, az utóbbi 10 évben pedig 4 feljutást is ünnepelhettek, ami nem kis szenzáció. Sokan úgy gondolták, hogy a második liga már túl nagy falat lesz nekik, és gyorsan kiesnek majd, ehhez képest a Tondela remekül helytállt ott is már az első évben. A sikertörténetnek még messze nincs vége, hiszen a Tondela két évvel később egy őrületes hajrával megnyerte a második ligát (Segunda Liga), és így történhetett meg az, hogy a kiscsapat az idei szezont már a legfelsőbb szinten kezdhette meg. Nem semmi sztori.

Itt viszont már teljesen más viszonyok közé csöppentek a srácok, a tündérmese pedig nem folytatódott. Egymás után szaladtak bele a pofonokba (ellenünk 0-4-et játszottak otthon), decemberben pedig a Boavistától távozó, általunk jól ismert Armando Petit ült le a kispadra, de vele sem változott semmi. A Tondela eddig összesen három mérkőzést volt képes megnyerni (bajnoki és kupameccsekkel együtt), ez pedig jelenleg azt jelenti, hogy szinte biztosan kiesnek a szezon végén.

Ha végignézünk a játékoskeretükön, akkor nem találunk még csak távolról ismerős neveket sem (érdekesség, hogy a Tondela játékoskeretét tekintve Magyarországon a második legértékesebb klub lenne a Fradi után). Legnagyobb kincsük az eddig 9 gólnál járó Nathan Junior, aki azelőtt a finn, grúz és a lett első ligát is megjárta (az előrelépés megkérdőjelezhetetlen [?]), ill. Zubikarai kapus, aki tavaly még a Real Sociedad kapuját védte.

Az utóbbi két nehéz meccset, és a soron következő gyenge ellenfelet figyelembe véve nem lenne hülyeség kicsit rotálni a keretet. Raúl Jiméneznek én mindenképpen szorítanék helyet a kezdőben, nemcsak az eddigi kevés lehetősége miatt, hanem azért is, mert a Zenit elleni villanása miatt mindenképpen megérdemelné. Most lenne a legalkalmasabb Salviót is kezdetni. Már most látjuk, hogy lassan, fokozatosan úgyis át fogja venni Pizzi helyét a jobboldalon, viszont ideje lenn mutatnia is valamit lassan sérülése előtti önmagából. Erre alkalmas lenne a Tondela elleni csörte. Aztán itt van Talisca és Carcela is, akik ágaskodva, két kézzel jelentkeznek a lehetőségért, amit ők is legalább annyira megérdemelnének, mint Jiménez. Szóval, ha én lennék Vitória, akkor valahogy így állnék fel a Tondela ellen: Éderson – Grimaldo, Jardel, Lindelöf, Semedo – Samaris, Sánchez – Carcela, Talisca, Salvio – Jiménez.

Ez persze nem éppen reális, mert Jonas akkor is kezdeni fog, ha a fene fenét eszik, már csak azért is, hogy ne maradjon le az aranycipőért folytatott versengésben, viszont valamiféle rotálás egészen biztosan lesz majd. Nézzük meg együtt!

toszi21

A DigiSport3 hétfő este 21:00-tól élőben közvetíti a meccset.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik