Az úthenger nem áll meg

Vágólapra másolva!
2013.04.05. 14:04
Azt hiszem nem ez a meccs volt az, ami után mélyen magamba fogok nézni és lehajtott fejjel, hümmögve nyugtázni, hogy nem kellett volna nagy mellénnyel...

Azt hiszem nem ez a meccs volt az, ami után mélyen magamba fogok nézni és lehajtott fejjel, hümmögve nyugtázni, hogy nem kellett volna nagy mellénnyel nekimenni aktuális ellenfelünknek. Nincs értelme kertelni, baromi jó formában vagyunk és amíg a szerencse is ilyen fincsi köretként szolgál majd, aligha lesz valaki, aki megállíthat minket.Azt hiszem nem ez a meccs volt az, ami után mélyen magamba fogok nézni és lehajtott fejjel, hümmögve nyugtázni, hogy nem kellett volna nagy mellénnyel nekimenni aktuális ellenfelünknek. Nincs értelme kertelni, baromi jó formában vagyunk és amíg a szerencse is ilyen fincsi köretként szolgál majd, aligha lesz valaki, aki megállíthat minket.

Ötből öt meccset nyertünk eddig az Európa ligában, azt hiszem ezt nem kell magyarázni. Igaz, a teljesítményünk nem volt meggyőző mind az öt alkalommal, de házasságunk Fortunával egyelőre tartósnak bizonyul és reméljük, hogy ez a jövőben is így marad majd. Mi mindenképpen hűek maradunk hozzád, kedves Fortuna, a világért sem tennénk tönkre egy ilyen tökéletes frigyet, szóval csak rajtad áll a dolog.

Na de mi lesz akkor, ha az a kapufa egyszer befelé pattan majd? Akkor is fel tudunk majd állni? Ha a Newcastle már két góllal vezetett volna, akkor is fordítunk? Akkor is nekik megyünk? Még szép. Ez a csapat most nagyon érzi a vérszagot, Jesus pedig vérben forgó szemekkel tartja a láncot, hogy a megfelelő pillanatban rászabadítsa a fenevadat a gyanútlan áldozatra, vagy ha úgy tetszik, magabiztosan kezeli a jól működő gépezetet és cseppet sem rest megnyomni rajta a power gombot, még akkor sem, ha az áldozat macskaszemekkel próbálná könyörületre bírni őt, elkerülve így a földbe hengerelést.

Jesus hengerelJesus valóban jól kezeli ezt a gépezetet, amely a precíz és megfelelő rotálása által hatékonyan működik. Íme egy nagyon egyszerű példa: a tegnapi meccsen mindhárom csatárunk szerzett egy gólt, pedig egyik sem játszotta végig a meccset. Egyszerű mint a pont. Három olyan játékosunk van, akiknek elsődleges feladata a gólszerzés és mindhárom eleget tett feladatának egy-egy ízben, Jesus pedig nagyszerűen cserélt. Rodrigót és Cardozót épp addig hagyta a pályán, amíg kellett, Limát pedig épp akkor hozta be, amikor kellett. Tökéletes.

De ugyanakkor elmondható az is, hogy JJ tulajdonképpen két különböző felállással dolgozik. Egyet a bajnokságban, egyet pedig az Európa ligában használ. Ez a két felállás nem különbözik olyan sok mindenben egymástól. Annyi a különbség, hogy az európai porondon André Almeida a stabil kezdőember Maxi helyén, Enzó posztján André Gomes ficánkol - már ha épp nem sérült -, illetve Lima, vagy Cardozo, esetleg mindkettő a padon kezd, helyettük pedig Martins és Rodrigo támad - bár előbbi sokat sérült, így mostanra már látókörön kívülre került.

André Almeida és Marveaux

Marveaux bemutatja a világ legönteltebb labdalevételét

Vannak olyan posztok is, ahová JJ nem mer nyúlni. Ilyen Garay, vagy Melgarejo a védősorban, de Maticsot és Salviót sem szívesen bolygatja. Gaitánt és Ola Johnt viszonylag gyakran cserélgeti, de itt inkább az a mérvadó, hogy milyen kedve van az öregnek, nem pedig az, hogy hol játszunk éppen.

És ennyi. Végtére is csak ki lehet ismerni a mestert, ha az ember megerőlteti magát egy pindúr-pandúrnyit. Ahová most értünk, arra talán kis túlzással azt is lehet mondani, hogy JJ három és fél éves munkájának tetőpontja, vagy gyümölcse, ha úgy tetszik. Működik, ahogy működött a Newcastle ellen is.

Viszonylag nehézkesen kezdtünk, inkább csak ízlelgettük eleinte a szarkákat, tapogatództunk és ebben a bizonytalan helyzetben, tehát még az elején kaptuk a gólt, amit Cissé és Sissoko hozott össze, pont az a két ember, akiktől ez erősen benne is volt a pakliban. Persze ettől még jár az ejnye-bejnye Melgának, Almeidának és Luisaónak is, hiszen ők hárman csokorban talpig benne voltak a gólban. Innentől viszont beindultunk és végig mi voltunk a jobbak, még akkor is, ha nem sokra rá már kettővel mehettek volna Pardew fiai.

Krul és Cardozo

Akciófilmbe illő jelenet. Bemutatja: Krul és Cardozo

Engedelmetekkel nem kezdem el sorolni a továbbiakban, hogy mi is történt a meccsen, ezt egyébként is bárhol el lehet olvasni, sőt, az összefoglaló videóban is meg lehet majd tekinteni (az oldal alján). A lényeg, hogy abszolúte megérdemeltük a győzelmet, szerencse ide, Newcastle hibák oda. Összesen 23 lövéssel próbálkoztunk, ebből pedig 10 a kapura ment. Krulnak sokszor kellett bravúrosan védenie, ha ő nincs, akkor akár el is intézhettük volna a párharcot ezen az odavágón.

Cissének hiába volt két akkora helyzete, ahol csak milliméterek hiányoztak a gólhoz, amikor a Newcastle csupán 7 lövést adott le, és ebből is csak 3 ment kapura, a meccs nagy részében pedig védekezni kényszerültek.

A whoscored.com szerint egyébként Gaitán volt a meccs embere, de ne higgyetek nekik, ott csupán a nyers statisztikai adatok adják az osztályzatok alapját, Gaitán pedig semmi olyat nem művelt tegnap, amivel rászolgálna erre a címre. Én személy szerint Rodrigót jelölném meg a meccs legjobbjának, aki végig nagyon érezte a játékot, magabiztos volt és nem mellékesen ő egyenlített ki az első félidőben. Kulcsemberünk viszont több is volt: a Newcastle komplett védelme.

Cardozo és Ola John gólörömeHa már magabiztosságról, vagy önbizalomról beszélünk, akkor abból bizony André Gomes sem szenved hiányt. Mikor lehetősége adódott rá, ő sem volt rest messziről próbálkozni, igaz, ezekből összesen egy lövése volt veszélyes. Mindenesetre jó volt látni azt, hogy nincs megszeppenve a srác.

A végére még azért odaállnék Cardozo mellé is, aki beismerem, hogy nem játszott valami jól tegnap, mégis meg kell dicsérni őt a visszafújt büntető értékesítése miatt. Gondoljatok csak bele, hogy mekkora lelki KO lehet az, amikor bebombázol egy tizit, és a felszabadult gólörömöd közben tudod meg, hogy a bíró érvényteleníti azt és újra el kell végezned. Szerintem sokan hibáztak volna ebben a szituációban, de Cardozo higgadt maradt és másodszorra is belőtte.

Mire számíthatunk ezután? Még egyáltalán nincs lefutva a párharc, de az tagadhatatlan, hogy kényelmes pozícióból várjuk a visszavágót. A Newcastle az elejétől támadni fog kényszerülni, tehát muszáj lesz megnyílniuk, ami nekünk kedvez majd elsősorban, hiszen így lehet majd kontrázni bőséggel, amiben elvileg jók vagyunk, na de erről majd a jövő héten.

A meccs összefoglalója:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik