Amikor a Sasoktól félt Európa... 2. rész

2471092 24710922471092 2471092
Vágólapra másolva!
2012.05.02. 12:05
Az 1961-es BEK győzelem után címvédőként vágtak neki a Sasok a következő kiírásnak, méghozzá az akkor még csak 19 éves Eusébióval felfegyverkezve. Eusébió...

Az 1961-es BEK győzelem után címvédőként vágtak neki a Sasok a következő kiírásnak, méghozzá az akkor még csak 19 éves Eusébióval felfegyverkezve.Az 1961-es BEK győzelem után címvédőként vágtak neki a Sasok a következő kiírásnak, méghozzá az akkor még csak 19 éves Eusébióval felfegyverkezve.

Eusébió egyébként Mozambikben (akkor még Portugál Kelet-Afrika) látta meg a napvilágot és nagy szegénységben élt családjával. Sokszor lógott az iskolából, hogy barátaival focizhasson. Mivel a focilabda luxuscikknek számított, zoknikból és újságpapírból készítettek maguknak lasztit és azt kergették naphosszat. 15 éves korában sikerült bekerülnie egy helyi csapatba (SC LourencoEusébio Marques), ahol már több játékosfigyelő is rendre megfordult. Úgy történt, hogy egy bizonyos José Carlos Bauer, aki a Sau Paulo egykori játékosa volt, látta őt játszani és ajánlotta őt ex-klubjának, de mivel a Sau Paulonak nem kellett, így beajánlotta egykori edzőjének is, az akkor a Benficában dolgozó Guttmann Bélának. Eusébio állítólag 11 másodperc alatt futotta le a 100 métert. Guttmannak tetszett a srác, így a Benfica le is szerződtette őt, hogy aztán később a klub legendájává és ikonjává váljon. Eusébio 319 gólt rúgott a Benfica színeiben 313 meccsen.

Az 1961/62-es szezonban már szó sem volt meglepetéscsapatról, hiszen az esélyesek között volt számon tartva a Benfica, csakúgy, mint a Juventus, vagy épp a Real Madrid. Az első fordulóban Bécsbe kellett utazni, megmérkőzni az Austria Vienna csapatával, akik szívósan ellenálltak és 1-1-re mentették a meccset. A lisszaboni visszavágón azonban gyorsan beleszaladtak a késbe, a gólszámláló pedig 5-1-et mutatott a meccs végén. Sima továbbjutás. (Mindeközben a Real Madrid di Stéfanoval és Puskással az élen épp a dán Boldklubben 1913-at mészárolta le 12-0-ás összesítéssel.)

A negyeddöntők már tartogattak izgalmakat, ugyanis a Benfica 3-1-re kikapott a Nürnbergtől. Nehéz feladat előtt álltak tehát a Sasok, de az Estádio da Luz félelmetes atmoszférája a németeket is megszédítette, Eusébióék pedig meg sem álltak 6-0-ig. Nehéz kezdés után tehát egy újabb sima továbbjutás az elődöntőkbe. (A Real Madrid a Juventusszal meccselt, de mivel a két párharc alatt nem született döntő eredmény, független pályán, Párizsban játszott egy extra meccset a két csapat, így nyertek a madridiak 3-1-re.)

A neheze csak ezután következett. Az ellenfél ezúttal a Tottenham Hotspur mindenre elszánt csapata volt és egy cseppet sem adták könnyen a továbbjutást. A hazai meccset ugyan hozta a Benfica 3-1-re, de idegenben igencsak meg kellett izzadni. Londonban 2-1-re nyert a Tottenham és bizony rezgett a léc, mert közel álltak a harmadik gól belövéséhez is. Közel álltak hozzá, de nem jött össze nekik, így a Benfica ismét ott lehetett a BEK döntőjében. (A Real Madrid egy tükörsima 6-0-ás összesítéssel lépett túl a Standard Liege csapatán.)

Elérkezett hát a döntő. A döntő, ahol a Real Madrid vissza akarta kaparintani Európa trónját, 1961 előtt ugyanis sorozatban 5x hódította azt el. A döntő, ahol Puskás mesterhármast lőtt, de ez sem volt elég a Real Madrid győzelméhez. Amszterdamban, napra pontosan 50 évvel ezelőtt 5-3-ra nyert a Benfica megszerezve így második BEK győzelmét, ami egyben az utolsó is volt. Ezt követően még ötször sikerült bejutnia a csapatnak a döntőbe (utoljára 1990-ben), de a végső győzelem már nem tudott összejönni. Nagy igazság azonban, hogy annál nagyobb az öröm és a diadal, minél hosszabb böjt előzi meg. Én legalábbis így látom. Reménykedjünk!


Az amszterdami döntő gólösszefoglalója (góllövők: 25' Águas, 34' Cavém, 51' Coluna, 65' és 68' Eusébio ill. 17', 23', 38' Puskás)


Eusébio "a fekete párduc"

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik