Tánc a vékony jégen: a dúsgazdag City búcsúzhat a BL-től

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.25. 11:19
null
Agüero kulcsfigura a Citynél, nélküle nagyon nehéz lenne a már csoportelső Bayern elleni mérkőzés (Fotó: Action Images)
Sorsdöntő mérkőzés vár a Manchester Cityre a Bajnokok Ligájában kedden, az angolok a Bayern Münchent fogadják és győzelemmel biztosan életben tartják a továbbjutási reményeiket, de a négy kupanapon szerzett – mindössze – két pont miatt nagyon nehéz helyzetben vannak.

Azt is mondhatnánk, az angolok lassan hagyományosan gyengélkednek az első számú európai kupasorozatban, hiszen az eddigi három idényükből kétszer már a csoportkörben elbúcsúztak. De a bajnokságban sem éppen csodás az életük. A manchesteriek helyzetét nehezíti, hogy Fernandinho és Yaya Touré eltiltás, Alekszandar Kolarov, Edin Dzeko, David Silva és Matija Nasztaszics sérülés miatt hiányzik.

A legriasztóbb hír azonban hétfőn érkezett, amely arról számolt be, hogy Sztevan Jovetics és Sergio Agüero sem edzett aznap. A City-drukkerek nagy megnyugvására Manuel Pellegrini menedzser később azt nyilatkozta, a páros mindkét tagja kerettag – azt persze nem tudni, milyen állapotban vannak, de ha játszhatnak, talán túl nagy bajuk nem lehet.

Agüeróra pedig nagy szüksége van az együttesnek, sőt, talán azt sem túlzás, hogy főleg az ő játékától függ a csapat eredményessége. A számok legalábbis ezt bizonyítják, a Manchester City összesen huszonnyolc gólig jutott el a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában, Agüero ebből tizennégyet szerzett, tehát az össztermés felét.

MA HÁRMAN JUTHATNAK A LEGJOBB 16 KÖZÉ

Bár még két forduló van hátra a Bajnokok Ligája csoportköréből, hat csapat, a Dortmund, a Bayern München, a Porto, a Paris Saint-Germain, a Barcelona és a Real Madrid már továbbjutott.

Kedden további három hely kelhet el: az E-csoportból a CSZKA vagy a Roma követheti a Bayernt, a G-csoportból a Chelsea mehet tovább, a H-ból pedig a Sahtar Doneck örülhet. Szerdán az A-csoportból az Atlético Madrid vagy az Olympiakosz, a B-ből a Basel, a C-ből a Leverkusen, a D-ből pedig az Arsenal harcolhatja ki a továbbjutást egy körrel a zárás előtt.

Az Agüero-függőséget az is bizonyítja, hogy hiába tart több mint három hónapja az idény, a Manchester City a most futó szezonban a hét végén először nyert úgy bajnokit (Swansea, 2–1), hogy az argentin nem szerzett gólt. A Bayern ellen 1–0-ra elveszített idegenbeli meccsen sem sikerült betalálnia, és a statisztikák alapján most sem lesz könnyű neki, hiszen a Monacóval és a Dortmunddal holtversenyben a bajorok kapták a legkevesebb gólt a csoportkörben (egyet).

Persze a sérüléseket tekintve a Bayern München sem áll jól, hiszen Philipp Lahm, Claudio Pizarro, David Alaba, Holger Badstuber, Tom Starke, Pepe Reina, Javi Martínez és Thiago Alcántara sem bevethető, de a bajorok már biztosan csoportelsők. Ettől függetlenül azért felelőtlenség lenne abban bízni, hogy majd nem veszik annyira komolyan a mérkőzést, Pellegrini azonban nem esik bele ebbe a hibába.

„Számos jól játszó labdarúgójuk van. Habár már továbbjutottak, nem hiszem, hogy a Bayern futballistái visszafognák magukat – fejtegette a chilei szakember. – Mindig elemezzük a meccseinket, idegenben balszerencsével kaptunk ki a müncheniektől, akik az utolsó percben találtak be. Ezt követően a CSZKA Moszkva ellen is késői gólt kaptunk, lehet, hogy azokkal a pontokkal jobb helyzetben lennénk, de ezzel nem szabad foglalkozunk. Kedden nem feltétlenül csak az összeállítást tekintve változtatunk, remélhetőleg a játékunk is eltér majd a megszokottól.”

A Manchester Evening News ennek kapcsán kiemeli, hogy Pellegrini 4–4–2-es felállását sok kritika érte, és az sem zárható ki, hogy Frank Lampard először kezd a BL-ben ebben az idényben. Bárhogy is lesz, Pellegrininek nyernie kell, hiszen elődjének, Roberto Mancininek is (többek között) azért kellett távoznia, mert a csapat gyengélkedett az európai kupaporondon.

BAJNOKOK LIGÁJA,
E-CSOPORT, 5. FORDULÓ

18.00: CSZKA Moszkva (orosz)–AS Roma (olasz) (tv: Digi Sport1)
20.45: Manchester City (angol)–Bayern München (német) (tv: Sport1)

BAJNOKOK LIGÁJA, AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München 4 4 11– 1 +10 12
2. Roma 4 1 1 2 7–11 –4 4
3. CSZKA Moszkva 4 1 1 2 5–9 –4 4
4. Manchester City 4 2 2 4–6 –2 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik