Giroud megtáncoltatta Wengert; Chicharito őrült dühe

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.10. 10:33
A Manchester United keddi blamája után a szerda már igazán angolos volt a labdarúgó Bajnokok Ligájában: az Arsenal és a Chelsea egyaránt kiharcolta a továbbjutást. Összeállításunk főszereplői a londoniak, de nem feledkezünk meg a három további friss továbbjutóról (Dinamo Kijev, Gent, Roma), valamint Willianről, Olivier Giroud-ról és Lionel Messiről sem. És persze az Arsene Wenger „főszereplésével” futó mémek is újra időszerűek.

Bármilyen kemény feladatnak is ígérkezett a legalább kétgólos győzelem kiharcolása Pireuszban – leegyszerűsítve ez kellett az angol csapat továbbjutásához –, valójában nehéz volt elképzelni, hogy a(z első) csoportkörből a 2000–2001-es BL-szezon óta mindig továbbjutó Arsenal ne járjon sikerrel.

Be is igazolódott a futball reálpolitikusainak várakozása, Arsene Wenger sorozatban 16. alkalommal is bevitte, bevonszolta, bekormányozta a következő körbe a lassan 20 éve a fennhatósága alatt működő együttest..

Wenger jókedve át is ragadt a mémfelelősökre..


A Mirror Giroud-t ünnepli
A Mirror Giroud-t ünnepli

A 3–0-ra megnyert meccs hőse egyébiránt – ahogyan az a csütörtök reggeli angol lapokból is egyértelműen látszik – Wenger honfitársa, Olivier Giroud volt, aki kétszer akcióból, egyszer pedig tizenegyesből talált be az Olympiakosz kapujába, és hirtelen korábbi klublegendákkal találta magát egy mondatban:

• 10 BL-gólos gyűjteménye révén meglépett az „ágyúsok” korábbi holland támadójától, Dennis Bergkamptól (7), pedig 19-cel kevesebb meccsen (21) játszott eddig a sorozatban;

• 13 évvel Thierry Henry után a második francia lett, aki BL-meccsen mesterhármast ért el az Arsenalban (a csapat két további BL-triplázója: Nicklas Bendtner és Danny Welbeck).

Hát nem azt mantrázza folyamatosan Wenger, hogy a szívtelen kritizálás helyett bízni kell ebben a fiúban?!


Bár a meccs főszereplője Giroud volt, ne szorítsuk a háttérbe Joel Campbellt sem. A korábban többek között az Olympiakosznak is kikölcsönzött támadó készítette elő Giroud második gólját, mégpedig értékelésünk szerint a nap legszebb gólpasszával, amelyhez szép labdalevétel és egy pimasz csel is járt kapcsolt luxuscikk gyanánt.

MR. ÖNGÓL MEGINT BESEGÍTETT!

José Mourinho sokat hivatkozik mostanság a balszerencsére, és bár semmi okunk meghazudtolni, azért nem nehéz olyan pillanatot találni, amikor Fortuna a csapata segítségére siet. Így történt szerda este is: korábbi együttese, a Porto öngóllal „juttatta” vezetéshez a londoni kékeket. A Chelsea idénybeli házi góllövőlistáján „Mr. Öngólöt egységgel a második helyen áll, szerdán maga mögé utasította Diego Costát (4), és csak Willian előzi meg (7).

A témába vág, hogy
a Chelsea 11. alkalommal profitált öngólból a BL-ben, és már az éllovas Real Madrid (12) nyakában liheg;
• a Porto kapuját védő Iker Casillast negyedszer keserítették el öngóllal csapattársai a BL-ben; a szerdai balszerencsekirály, Iván Marcano előtt Hierro (2000), Iván Helguera (2003) és Álvaro Arbeloa (2012) küldte mögé a lasztit, még a Realban.

A NAP RÁCSODÁLKOZÁSA: „ÉS Ő HOGY SZOKOTT BEFÉRNI A TÉVÉBE?

Helyszín: Stamford Bridge, Chelsea-meccs. Időpont: a kezdés előtt. Szereplők: Thibaut Courtois, a hazaiak kapusa és egy kisfiú.

ILYEN IS ELŐFORDUL: WILLIAN FUTTÁBÓL!

Már jeleztük, hét góllal Willian vezeti a Chelsea házi góllövőlistáját a szezonban, és ez elsősorban a Bajnokok Ligájának köszönhető: a brazil ötször talált a kapuba a csoportkörben! A szerdai gólja kuriózum: az idényben most először nem szabadrúgásból küldte a labdát a hálóba – ehelyett futtából, irgalmatlan erővel lőtt Iker Casillast meglepve a rövid alsóba. Willian ezt megelőzően legutóbb 2014 novemberében szerzett akciógólt!

A Sun is Giroud-t ünnepli
A Sun is Giroud-t ünnepli

• S hogy milyen kiváló idénye van Williannek, azt még egy adat igazolja: Oscar (2012–2013) mellett ő az egyetlen Chelsea-középpályás, aki egy BL-évadban legalább öt gólig jut. Ilyesmi még a klublegendának, Frank Lampardnak sem jött össze!

MINDEN ROSSZBAN VAN VALAMI JÓ

Iker Casillasszal hosszú pályafutása során most először fordul elő, hogy csapatával nem jut tovább a Bajnokok Ligája csoportköréből. Csakhogy nem a senki földjére huppant: a „sárkányok” az Európa-ligában még vigaszra lelhetnek – a spanyol kapus pedig egy olyan trófeára, amelyet eddig még sohasem szerzett meg. Nem számítva más kontinensek versengéseit, ez az egyetlen jelentős serleg, amelyik hiányzik pazar gyűjteményéből.

A NAP IDŐUTAZÁSA 1.

A Dinamo Kijevé. Az ukrán csapat egy korábbi szurkolói rendbontás miatt zárt kapus meccsen fogadta a Maccabi Tel-Avivot, de így is kiharcolta a győzelmet (1–0), és tizenhat esztendőnyi hiábavaló próbálkozás után végre továbbjutott a csoportkörből. Az 1999–2000-es szezonban második csoportkört ért a továbbjutás, egyenes kieséses BL-szereplésig még egy szezont vissza kell lépnünk – akkor viszont a kijeviek az elődöntőig jutottak!

A NAP IDŐUTAZÁSA 2.

Belgiumé. Tizenöt év után most először jutott be belga klub a BL legjobb 16 csapata közé: a Gent előtt legutóbb az Anderlechtnek sikerült ez (2000–2001), csakhogy az a bravúr akkoriban – akárcsak az előbb említett kijeviek esetében – még a második csoportkört jelentette. Igaz tehát a következő állítás is: a Gent az első belga klub, amelyik eljut a BL egyenes kieséses szakaszába!

A NAP REAL MADRID-VONATKOZÁSA

A királyiak már kedden befejezték a csoportkört – jó hangosan meg is énekeltük 8–0-s győzelmük ilyen-olyan statisztikai következményeit –, de csak szerda este, a Zenit genti vereségével vált ténnyé, hogy egyedül ellenük nem sikerült senkinek sem vezetést szereznie a csoportkörben. A Real gyűjtötte a legtöbb pontot (16), és a veretlenségét is egyedül ő őrizte meg – hopp, leszámítva persze egy bizonyos Barcelonát.

Mundo Deportivo: Ez az iksz nem csak Messin múlt
Mundo Deportivo: Ez az iksz nem csak Messin múlt

ÉS AKKOR ITT AZ IDEJE EGY KIS MESSINEK

Ha már szóba került a Real és a Barca, foglalkozzunk egy kicsit Lionel Messivel is, aki négy gólt ugyan nem lőtt, de így is bejelentkezett Cristiano Ronaldo mellé másodikként a „nyolcvanasok klubjába”: a katalánok argentin világklasszisa a 80. BL-góljával szerzett vezetést Leverkusenben, így a lemaradása pillanatnyilag nyolc gól az emlékezetes keddet produkáló Cristiano Ronaldo (88) mögött a Bajnokok Ligája örök-góllövőlistáján.

Sorsszerű egyébként, hogy Messi betalált szerda este, hiszen
• német klubok ellen egyetlen játékos sem szerzett olyan sok BL-gólt, mint ő (15);
• a Leverkusen az egyik „kedvenc” ellenfele: most talált hetedszer a Bayer hálójába (a mérleget egy mesterötös is díszíti), ennél többször csak a Milan kapusait mattolta (8).

A NAP EGYBEESÉSE

Lionel Messi gólját Javier Hernández személyében egy volt Real Madrid-játékos válaszolta meg. Persze ki más is tehette volna? „Chicharito” kiváló formában van:
• a legutóbbi 11 klubmeccséből kilencen gólszerző volt (összesen 12-szer);
• ő az első mexikói, aki egy BL-idényben öt gólt is összehoz, és szintén az első mexikói, aki BL-meccsen gólt rúg a Barcának.

S egy érdekes egybeesés: Dimitar Berbatov után Hernández a második labdarúgó, aki egy angol és egy német csapatban is eljut legalább öt BL-találatig. Hogy mely csapatokban tették ezt? „Chicharito” a Leverkusen előtt a Manchester Unitedben – míg a jelenleg a görög PAOK-ban játszó Berbatov előbb a Leverkusenben, majd az MU-ban!

A Bayer egyébként a győzelem elmaradása ellenére kitett magáért, hiszen olyan sokszor célozta meg a kaput (26), mint a Barca egyik BL-ellenfele sem a 2003–2004-es szezon óta. Marc-André ter Stegen még egyetlenegyszer sem kényszerült ilyen sok (9) védésre, amióta a katalánok játékosa.

„Chicharito” természetesen lőtt volna további gólokat is, és ha úgy érezte, ebben egy passzolás helyett lövésre vállalkozó csapattársa akadályozta meg, akkor dühbe gurult:

HAT PONTTAL IS TOVÁBB LEHET JUTNI

Nem játszott szemkápráztató mérkőzést a Roma – a római sportlap, a Corriere dello Sport szerint valójában a másik találkozón döntetlenre végző Barcelona mentette meg Rudi Garcia vezetőedző állását –, de a BATE elleni 0–0 éppen elég volt a nyolcaddöntőbe jutáshoz, és ki tudja, lehet, hogy egyszer még párás tekintettel révednek majd vissza a „farkasok” drukkerei erre az estére.

Corriere: A Barca mentette meg Rudi Garciát
Corriere: A Barca mentette meg Rudi Garciát

Megszakadt ugyanis egy gyalázatos sorozat: a Roma a szerdait megelőző 27 európai kupameccsén mindig kapott legalább egy gólt, és már nagyon veszélyeztette a máltai Valletta FC nem hivatalos Európa-csúcsát (29)...

Ide kívánkozik, hogy
• korábban egyetlen csapat sem jutott tovább a csoportkörből ilyen sok (16) kapott góllal;
a hatpontos továbbjutás is különlegesség, de ilyenre már szolgáltatott példát a szentpétervári Zenit is (2013–2014);
• azt mégsem állíthatjuk, hogy a Roma nem próbálkozott: játékosai 24-szer kísérelték meg a BATE kapujára küldeni a labdát, márpedig ennél többször (28) csupán egy meccsen próbálkoztak (Man. United, 2007. április).

JÉ, JÁTSZOTT A BAYERN IS!

A Barcelonához hasonlóan – biztos továbbjutóként – a Bayern München sem törte össze magát az utolsó csoportmeccsen, Thomas Müller még egy büntetőt is elszórakozott, de a Dinamo Zagreb elleni 2–0-s sikerre azért lesz miért emlékeznie

Robert Lewandowskinak, aki több mint két hónap után duplázott újra a Bayernben: gyors egymásutánban fejelt és lőtt nagyszerű góljai révén első lengyel játékosként elérte a 30 gólos határt a BL-ben. Ehhez 46 mérkőzésre volt szüksége, kevesebbre, mint Lionel Messinek (48); csak Ruud van Nistelrooy előzi meg „harmincas gyorsaságban” (34 meccs);

Josep Guardiolának, aki jubilált Zágrábban: ez volt a 100. győzelme a Bayern München vezetőedzőjeként. A szép gyűjtemény összeállításához 132 tétmérkőzésre volt szüksége – ugyanez a Barcelonánál egy picivel tovább tartott (139); ja, és ez volt pályafutása 50. győztes BL-meccse is egyben;

Phillip Lahmnak, aki 300. alkalommal vonult le győztesen a pályáról Bayern-játékosként.

A NAP STATISZTIKÁJA

A Sportingintelligence a legfrissebb hozzáférhető adatok (2014) alapján azt ábrázolta grafikonján, hogy milyen összefüggés mutatkozik a klubok bevétele és az idei BL-csoportkörben nyújtott teljesítménye között.

A két fő megállapítás
• a mezőny tíz „leggazdagabb” klubjából kilenc továbbjutott, a kakukktojás a Manchester United, amely a Real Madrid után a legtöbb bevételt könyvelte el a tárgyévben;
• a hat „legszegényebb” klub közül kettő is versenyben maradt: a Dinamo Kijev és a Gent.

RÁJUK IS FIGYELJÜNK!

Remek széria. Ugyan a szerdai gólja nem ért pontot a Zenitnek, saját szép sorozata folytatásához elég volt: Artyom Dzjuba a csoportkör első fordulójában még nem talált a kapuba, a következő ötben azonban mindig (a Lyon elleni idegenbeli meccsen két alkalommal is), s hat góljával jelenleg a harmadik helyen áll Cristiano Ronaldo (11) és Robert Lewandowski (7) mögött. Az orosz nemzetiségű játékosok közül csak Andrej Tyihonov (8), a Szpartak Moszkva már visszavonult kiválósága szerzett több gólt a BL-ben.

Egy ifjú első lépései. Az általában a cserepadról beszálló, de ezúttal a kezdőbe jelölt Maxwell Cornet gyönyörű felső sarkos lövéssel szerezte meg élete első találatát a Bajnokok Ligájában, amivel a második legfiatalabb lyoni BL-gólszerző lett Karim Benzema (17 év, 11 hónap) után. A 19. életévét jó két hónapja betöltő Cornet előtt francia labdarúgó legutóbb 2003-ban szerzett gólt a Mestallában: az akkoriban az Arsenalt erősítő Thierry Henry.

A NAP LEHETŐSÉGE

Nem Gary Neville az első, akinek vezetőedzői karrierje egy Bajnokok Ligája-mérkőzéssel kezdődött. Legutóbb – majdnem napra pontosan öt éve, 2010. december 8-án – Frank de Boert is így dobta a mély vízbe az Ajax, de az a váltás jobban sült el: az amszterdamiak 2–0-ra nyertek a Milan ellen idegenben. Ez kellett ahhoz, hogy biztosan elérjék a csatlakozást az Európa-ligába. De Boer máig az Ajax edzője, csütörtökön az El-továbbjutásért száll harcba csapatával.

Ami pedig Neville-t illeti, a Valenciával az Európa-ligában folytatja, és mivel csapata nem lesz kiemelt az első sorsoláskor, a Manchester United viszont igen, akár szembe is kerülhet játékoskori klubjával. Futballrajongók százezrei bizakodnak ebben...

BL helyett Európa-liga? Útmutatásért még egyszer megadjuk a szót Arsene Wengernek:


A NAP LEGSZEBB BÚCSÚJA

Kétségkívül a Lyoné. A francia csapat minden továbbjutási esélye elszállt már korábban, ezúttal csak a becsületgyőzelem kiharcolása volt a tét a Valencia ellen. A célt sikerült elérni (2–0), nem esett meg tehát a szégyen, hogy az OL most először nyeretlenül fejezze be a csoportkört. A francia együttesek mérlege nem túl jó a Mestallában, a korábbi tíz meccsükből kilencet elveszítettek – a PSG után a Lyon a második, amelyik nyert a „denevérfészekben”.

EMLÉKEZTETŐ – A SZERDAI EREDMÉNYEK

BAJNOKOK LIGÁJA, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ
E-CSOPORT

Bayer Leverkusen–Barcelona 1–1
(J. Hernández 23., ill. Messi 20.)

Roma–BATE Boriszov 0–0

A CSOPORTRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Barcelona642015–4+1114
2. Roma613211–16–56
3. Bayer Leverkusen613213–12+16
4. BATE Boriszov61235–12–75

F-CSOPORT
Olympiakosz Pireusz–Arsenal 0–3 (Giroud 29., 56., 67. – a harmadikat 11-esből)
Dinamo Zagreb–Bayern München 0–2
(Lewandowski 61., 64.)

A CSOPORTRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Bayern München650119–3+1615
2. Arsenal630312–10+29
3. Olympiakosz63036–13–79
4. Dinamo Zagreb61053–14–113

G-CSOPORT
Dinamo Kijev–Maccabi Tel-Aviv 1–0 (Harmas 16.)
Chelsea–Porto 2–0 (Marcano 12. – öngól, Willian 52.)

A CSOPORTRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Chelsea641113–3+1013
2. Dinamo Kijev63218–4+411
3. Porto63129–8+110
4. Maccabi Tel-Aviv60061–16–150

H-CSOPORT
Valencia–Olympique Lyon 0–2 (Cornet 37., Lacazette 76.)
Gent–Zenit 2–1 (Depoitre 18., Milicevic 78., ill. Dzjuba 65.)

A CSOPORTRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Zenit650113–6+715
2. Gent63128–7+110
3. Valencia62045–9–46
4. Lyon61145–9–44
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik