Evra, a BL-elődöntők talizmánja; Casillas nem Neuer

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.14. 11:41
null
A Santiago Bernabéu közönségére nem lehetett panasz (Fotó: Action Images)<br />
A Juventus lesz a Barcelona ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája berlini fináléjában, miután az olasz együttes 1–1-es döntetlent játszott a Real Madriddal idegenben. A találkozó és a BL-döntő legérdekesebb jeleneteit, statisztikáit megtekintheti szokásos visszapillantó írásunk segítségével!

A LABDASZEDŐ FIÚ ESETE PATRICE EVRÁVAL – Ez a madridi ifjú egyáltalán nem sietett 1–0-s Real-vezetésnél Evra kezébe juttatni a labdát egy Juve-szögletnél. Vajon 1–1-nél is ilyen ráérős volt?



ZSÁKOLJ, HA TUDSZ! – Iker Casillas neueri magasságokba emelkedhetett volna, azonban bedobói képességei cserbenhagyták a mérkőzés hajrájában.


POGBA ÉS EVRA ÖRÖMTÁNCÁNÁL CSAK CHIELLINI ÜNNEPELT JOBBAN – A francia duó érzi a ritmust, Chiellini meg derék olasz módjára eksztázisban ünnepelt néhány rajongóval.


NA JÓ, AZÉRT A JUVE-ÖLTÖZŐBEN TOVÁBB EMELKEDETT A HANGULAT
– S vajon milyen volt az atmoszféra a madridiaknál?



EKÖZBEN AZ UTCÁN ROPPANT CSÚNYA SZAVAKAT VÁGTAK BALE FEJÉHEZ

Iker Casillas kellő muníciót szolgáltatott a mémgyártóknak - még több mém itt! (Fotó: Twitter)
Iker Casillas kellő muníciót szolgáltatott a mémgyártóknak - még több mém itt! (Fotó: Twitter)

A REAL MADRIDRA VONATKOZÓ STATISZTIKÁK ÉS ÉRDEKESSÉGEK

A walesi Gareth Bale sorozatban az ötödik BL-meccsén maradt gólképtelen, ez a leghosszabb ilyen szériája a Reallal a legrangosabb európai kupasorozatban. Pedig Bale a Juve ellen hatszor lőtt kapura, ami egyéni szezoncsúcs a BL-ben.

A pillanat, amikor a Real számára elúszott a BL-győzelem (Fotó: Twitter)
A pillanat, amikor a Real számára elúszott a BL-győzelem (Fotó: Twitter)

Cristiano Ronaldo az első játékos, aki négy idényben is legalább tíz gólt szerzett a Bajnokok Ligájában. Sőt, a portugál egymás utáni szezonokban érte el ezt a bravúrt, s ő az első, aki a BL-ben száz gólból vette ki a részét (77-szer góllövőként, 23-szor előkészítőként).

CR az idénybeli tizedik BL-találatát büntetőből szerezte, s így összesen kilenc tizenegyesgólnál jár a BL-ben. Nála csak Luís Figo és Ruud van Nistelrooy szerzett többet (tízet-tízet). Érdekesség, hogy a háromszoros aranylabdás e kiírásbeli tíz gólja kivétel nélkül az első félidőben esett.

A Real portugál támadója újfent betalált, pályafutása során tizedszer a BL elődöntőjében, amivel rekorder. A második helyen Alessandro Del Piero, Robert Lewandowski és Jari Litmanen áll öt-öt góllal.

C. Ronaldo a Madrid mesterlövészeinek összesített rangsorában beérte Alfredi Di Stéfanót (307 gól), s már csak a királyi mezben 323-szor eredményes Raúl áll előtte. CR a Real színeiben 63 BL-mérkőzésen 62 gólt ért el. A BL örök-góllövőlistájának élén beérte a 77 találatos Lionel Messit.

A 30 éves támadó ötödik alkalommal szerzett gólt a Juve ellen a BL-ben, amivel e tekintetben listavezető. A második helyen négy-négy találattal a török Hakan Sükür és a walesi Ryan Giggs áll.

Iker Casillas a 150. BL-mérkőzését játszotta, s így a barcelonai Xavival holtversenyben továbbra is első. Érdekesség, hogy mindketten 55-ször léptek pályára az egyenes kieséses szakaszban, s mindketten háromszor emelhették magasba a BL-serleget. Más kérdés, hogy Xavi a mostani szezonban még növelheti meccseinek (és trófeáinak) számát.

A Real Madrid oda-visszavágós rendszerben 28 éve nem tudott olasz csapatot kiejteni. Sorozatban nyolcadik alkalommal búcsúzott itáliai ellenféllel szemben.

Amióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot, a Real Madrid sohasem jutott tovább az elődöntőből, ha az első meccset nem nyerte meg. Tíz esetből tízszer kiesett.

A JUVENTUSRA VONATKOZÓ STATISZTIKÁK ÉS ÉRDEKESSÉGEK

Na, mennyibe kerül Morata? (Fotó: Twitter)
Na, mennyibe kerül Morata? (Fotó: Twitter)

Álvaro Morata első kaput eltaláló lövéséből volt eredményes a szerdai meccsen. A Real-nevelésű Morata negyedszer szerzett gólt a BL mostani kiírásában, ezzel ő a sorozat legeredményesebb spanyol játékosa.

A Real Madrid ellen eddig három futballista tudott egy BL-elődöntő mindkét meccsén betalálni: 2001-ben Giovane Elber (Bayern), 2003-ban David Trezeguet (Juve), most pedig Morata „duplázott”.

Morata a szerdai góljával beérte Klaas-Jan Huntelaart az exmadridiak Real ellen szerzett BL-góljainak ranglistáján. A spanyol és a holland csatár is két-két gólnál jár.

A Juve tökéletesen időzített. Az olasz gárda legutóbbi négy BL-góljából három az 57. percben esett. Ebből kettő tizenegyesből született.

Pillanatkép a Real–Juve meccsről
Pillanatkép a Real–Juve meccsről

A Juventus tizenkét évvel a legutóbbi BL-döntője (2003) után jutott el ismét a fináléba. Érdekesség, hogy tavaly a végső győztes Real Madrid is tizenkét évnyi várakozás után kvalifikálta magát…

A Juve a legutóbbi öt, címvédő elleni BL-párharcát egyaránt megnyerte (Aston Villa, Liverpool, Ajax és kétszer a Real Madrid).

Patrice Evra még sohasem vesztett el meccset BL-elődöntőben. Tizenegy(!) összecsapásból nyolcszor győzelmet ünnepelhetett, háromszor ikszelt aktuális csapata.

A Juve beérte a Barcelonát és a Bayern Münchent, miután ötödször jutott be a BL döntőjébe. Csak az AC Milan játszott több finálét (hatot).

Érdekesség, hogy a tizenhat gólos Juvénál hat együttes is több találatot szerzett a BL mostani kiírásában – többek között a már a négy közé sem eljutó Arsenal (18), Chelsea (20) és Porto (25).

Massimiliano Allegri az ötödik olasz edző, aki BL-döntőbe vezényelte csapatát Fabio Capello, Marcello Lippi, Carlo Ancelotti és Roberto Di Matteo után.

A BL-döntő főszereplői (Fotó: juventus.com)
A BL-döntő főszereplői (Fotó: juventus.com)



A BARCA–JUVE DÖNTŐ ELÉ

A Barcelona a legutóbbi három BL-döntőjét megnyerte, míg a Juve a legutóbbi három fináléját elbukta.

A két együttes nyolcszor találkozott egymással a BL-ben, döntőben most először mérkőznek meg egymással. A nyolc összecsapásból a Juve négyszer nyert, kétszer veszített. A négy párharcból kétszer az olaszok, kétszer a spanyolok mentek tovább.

Bravo vagy Vidal lesz az első chilei BL-győztes? (Fotó: sport.es)
Bravo vagy Vidal lesz az első chilei BL-győztes? (Fotó: sport.es)

A Real kiesésével eldőlt, hogy idén sem lesz címvédés a BL-ben. Az 1993-as kezdet óta egyetlen csapat sem tudta két egymást követő évben elhódítani a serleget. Legutóbb a Manchester United járt közel a duplázáshoz, ám a 2008-as diadal után 2009-ben kikapott a Barcától. A BEK-ben legutóbb a Carlo Ancelottit játékosként soraiban tudó Milan tudott címet védeni, az 1988–1989-es és az 1989–1990-es évadban.

Chile történelmet ír! Immár biztos, hogy idén egy chilei játékos a magasba emelheti a trófeát, a Bajnokok Ligája történetében először. A Barcában Claudio Bravo, a Juvében Arturo Vidal szerezhet dicsőséget klubjának és hazájának.

A június 6-i döntő mindkét résztvevője triplázhat. A Juve már bajnok, s a Lazióval csap össze az Olasz Kupa döntőjében, míg a Barcelona nagy valószínűséggel aranyérmet szerez a Primera Divisiónban, s az Athletic Bilbaóval találkozik a Király-kupa fináléjában. Legutóbb 2010-ben, a Bayern–Inter összecsapáson randevúzott két triplázásra hajtó gárda.

Luis Suárez két régi „cimborájával” is összefuthat a döntőben. Az uruguayinak korábban Evrával (rasszista vádak) és Chiellinivel (harapás) is volt afférja.

Vajon Suárez ezúttal is beszól Evrának? (Fotó:Reuters)
Vajon Suárez ezúttal is beszól Evrának? (Fotó:Reuters)
Kérdés, Suáreznek mire fáj jobban a foga: Chiellini vállára vagy a BL-győzelemre? (Fotó: Action Images)
Kérdés, Suáreznek mire fáj jobban a foga: Chiellini vállára vagy a BL-győzelemre? (Fotó: Action Images)

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

REAL MADRID–JUVENTUS 1–1
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion. V: Eriksson (svéd)
REAL MADRID: Casillas – Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo – Kroos, Isco, James Rodríguez – Bale, Benzema (J. Hernández, 67.), C. Ronaldo. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
JUVENTUS
: Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra – Pirlo (Barzagli, 79.), Pogba (Pereyra, 89.), Marchisio, Vidal – Morata (F. Llorente, 84.), Tévez. Vezetőedző: Massimiliano Allegri
Gólszerző:
C. Ronaldo (23. – 11-esből), ill. Morata (57.)
Továbbjutott:
a Juventus, 3–2-es összesítéssel

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik