BL: már csak tíz hely kiadó a 2015-2016-os idényre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.27. 18:12
Lassan összeáll a 2015–2016-os Bajnokok Ligája-szezon teljes mezőnye. A biztos csoportkört jelentő helyek közül már csak egyetlen kiadó – azt az Európa-liga győztese kapja meg jutalmul –, míg a selejtezőben induló klubokat illetően a legtöbb kérdésre választ kaptunk, ott további kilenc résztvevő nem ismert.

A biztos csoportkört jelentő 22 hely közül egy kivételével már az összes gazdára talált. A szerdai Európa-liga-fináléban kiderül, hogy a spanyol Sevilla vagy az ukrán Dnipro hódítja-e el az El-trófeát, és kapja meg a győztesnek járó BL-csoportos helyet. biztos csoportkört jelentő 22 hely közül egy kivételével már az összes gazdára talált. A szerdai Európa-liga-fináléban kiderül, hogy a spanyol Sevilla vagy az ukrán Dnipro hódítja-e el az El-trófeát, és kapja meg a győztesnek járó BL-csoportos helyet.

A Bajnokok Ligája selejtezőjének rájátszásában bekapcsolódó öt csapat közül szintén csak egy kiadó hely van, azért a Lazio és Napoli verseng. A helyzet különlegessége, hogy a két csapat egymás ellen játssza az utolsó bajnokiját vasárnap este. A fővárosiak három ponttal megelőzik a nápolyiakat a záró forduló előtt, azonban hiába van több győzelmük és jobb gólkülönbségük, Olaszországban az egymás elleni eredmény számít az azonos pontszámmal végző csapatok esetében. Így a Napolinak a saját kezében van a sorsa, hiszen a két csapat januári mérkőzésén 1–0-ra győzött a fővárosban. Ha vasárnap is nyer, pontszámban beéri a Laziót, és az egymás elleni eredményeknek köszönhetően meg is előzi.

A selejtező harmadik fordulójában kezdő együtteseknek fenntartott tizenhárom helyből tíz kelt el. A három kiadó helyre orosz, ukrán és görög együttesek pályáznak. Oroszországban a CSZKA Moszkva és az FK Krasznodar verseng a második helyért. Jelenleg mindkét csapat 59 ponttal áll, de több győzelmüknek köszönhetően a moszkvaiak vannak kedvezőbb helyzetben. Így a Krasznodar csak abban az esetben előzheti meg a fővárosiakat, ha több pontot gyűjt riválisánál a záró fordulóban.

Ukrajnában a Sahtar Doneck és az El-döntős Dnipro harcol a második helyért. A doneckieknek két pont előnyük van az utolsó forduló előtt, így szintén a saját kezükben van a sorsuk.

A legnyitottabb küzdelem a görög bajnokságban van, mivel ott a nemzetközi kupaporondot jelentő helyekért négycsapatos rájátszást rendeznek, amelyből még négy forduló van hátra. Két forduló elteltével a Panathinaikosz vezeti a rájátszást a PAOK, Aszterasz Tripolisz, Atromitosz hármas előtt, de ott még mindenkinek van esélye a selejtezős hely megszerzése.

A magyar bajnok Videotonnal együtt a második körben bekapcsolódó klubok közül a román, a lengyel, a bosnyák és a montenegrói bajnok kiléte kérdéses még, míg az első körből már csak a San Marinó-i bajnokság győztesének fenntartott hely kiadó.

BAJNOKOK LIGÁJA, 2015–2016
MÁR BIZTOS RÉSZTVEVŐK
CSOPORTKÖR

FC Barcelona (spanyol), Real Madrid (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), Chelsea (angol), Manchester City (angol), Arsenal (angol), Bayern München (német), Wolfsburg (német), Mönchengladbach (német), Juventus (olasz), Roma (olasz), Benfica (portugál), Porto (portugál), PSG (francia), Lyon (francia), Zenit (orosz), PSV (holland), Dinamo Kijev (ukrán), Gent (belga), Galatasaray (török), Olympiakosz (görög)
SELEJTEZŐ
4. FORDULÓ (RÁJÁTSZÁS)

Valencia (spanyol), Manchester United (angol), Bayer Leverkusen (német), Sporting (portugál)
3. FORDULÓ
Basel (svájci), Salzburg (osztrák), Viktoria Plzen (cseh), Monaco (francia), Ajax (holland), FC Bruges (belga), Fenerbahce (török), Young Boys (svájci), Rapid Wien (osztrák), Sparta Praha (cseh)
2. FORDULÓ
Maccabi Tel-Aviv (izraeli), APOEL (ciprusi), Midtjylland (dán), Dinamo Zagreb (horvát), BATE Boriszov (fehérorosz), Celtic (skót), Malmö (svéd), Ludogorec Razgrad (bolgár), Molde (norvég), Partizan Beograd (szerb), VIDEOTON, Maribor (szlovén), Trencín (szlovák), Milsami Orhei (moldovai), Qarabag (azeri), Dila Gori (grúz), Asztana (kazah), HJK (finn), Stjarnan (izlandi), Ventspils (lett), Skënderbeu (albán), Zalgiris Vilnius (litván), Vardar (macedón), Dundalk (ír), Fola Esch (luxemburgi), Hibernians (máltai)
1. FORDULÓ
Crusaders (északír), Pjunik (örmény), B36 Tórshavn (feröeri), FC Santa Coloma (andorrai), The New Saints (walesi), Levadia Tallinn (észt), Lincoln Red Imps (gibraltári)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik