A Galata nyerte a sárcsatát, a Juventus kiesett a BL-ből

Vágólapra másolva!
2013.12.11. 13:57
null
Carlos Tévez elcsúszott a török télben, a Juventus pedig kiesett a Bajnokok Ligájából (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája B-csoportjából az elsőségét már korábban bebiztosító Real Madrid mellett a Galatasaray jutott tovább, miután – a kedden félbeszakadt meccset szerdán befejezve – Wesley Sneijder találatával 1–0-ra legyőzte hazai pályán a Juventust. Az olasz bajnok tavasszal az Európa-ligában folytatja a szereplését.

Bár 16 óra is eltelt az eredetileg kedd esti találkozó elhalasztása óta, az időjárás nem javult sokat Isztambulban, a Türk Telekom Arena talaja pedig még romlott is. Ennek ellenére az UEFA képviselői és Pedro Proenca játékvezető 14 órakor alkalmasnak találta a gyepet a futballra, így játékvezetői labdával folytatódott a mérkőzés.

Az első félidőből bepótolt negyedórában kevés labdarúgásra emlékeztető esemény történt, a labda nem nagyon akart gurulni az iszonyú mély talajon, a játékosok ellenben annál többet csúszkáltak. Itt Sneijder, ott Tévez mozgott a legveszélyesebben, de egy megpattant Lichtsteiner-lövésen kívül szinte semmit nem jegyezhettünk fel.

TÖRTÉNELMI TOVÁBBJUTÁS
A Galatasaray –6-os gólkülönbséggel ment tovább a B-csoportból, korábban soha egyetlen csapat sem jutott a BL kieséses szakaszába ilyen negatív mérleggel. Az eddigi „rekorder” a Rosenborg volt –4-gyel (1996–1997). (opta)

A második félidőben a Galatasaraynak volt támadásban valamivel „könnyebb” dolga, hiszen az olaszok térfele sokkal kevésbé hasonlított egy mocsárra, helyenként zöld részek is felfedezhetőek voltak rajta. (Ezt Antonio Conte a találkozó utáni nyilatkozatában nehezményezte is.)

Az idő a Juventusnak dolgozott, így a törökök egyre inkább támadólag léptek fel. Sneijder és Drogba rutinja aranyat ért a támadóharmadban, utóbbi a meccs legnagyobb helyzetét hagyta ki egy óra elteltével, Buffon bravúrral védett.

A defenzív taktikát választó Juventus alig-alig jutott el a törökök kapujának közelébe, Tévez egy-egy megindulása (és pontrúgása) rejtett magában némi gólveszélyt, de többnyire a Galata támadott. A 75. perc körül azonban fáradni kezdtek a hazaiak, és egyre többet „pattogott” az ő térfelükön a labda. Marchisio egy ezen a talajon váratlanul szép támadás végén lőhetett kapura, Muslera azonban nagyot mentett a Galata gólvonalán.

Mindössze öt perc volt hátra a rendes játékidőből, amikor egy felívelt labdát Drogba nagyszerűen csúsztatott fejjel a lendületből érkező Wesley Sneijder elé, a holland középpályás pedig Bonuccinak kötényt adva lőtte ki a hosszú alsó sarkot. Megérkezett a török szurkolók által áhított gól, a Galatasaray játékosai pedig a pálya szélére kotort hókupacban hemperegve ünnepeltek. 1–0

Sneijder mindent eldöntő góljának pillanata (Fotó: Action Images)
Sneijder mindent eldöntő góljának pillanata (Fotó: Action Images)
Határtalan török öröm - tavasszal is lesz BL-meccs Isztambulban (Fotó: Action Images)
Határtalan török öröm - tavasszal is lesz BL-meccs Isztambulban (Fotó: Action Images)

A Juventus a végén szabadrúgásból egyenlíthetett volna, de Téveznek ez sem jött össze, így az olasz bajnok vereséggel és hat szerzett ponttal búcsúzott a BL-től.

A Galatasaray a győzelmével megszerezte a B-csoport második helyét, és a Real Madrid mögött továbbjutott a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába. A Juventus az Európa-ligában folytathatja.


LABDARÚGÓ BL, 6. FORDULÓ
B-CSOPORT
Galatasaray–Juventus 1–0
(Sneijder 85.)

A csoport másik mérkőzésén
FC Köbenhavn–Real Madrid 0–2

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Real Madrid 6 5 1 0 20–5 +15 16
2. Galatasaray 6 2 1 3 8–14 –6 7
3. Juventus 6 1 3 2 9–9 0 6
4. FC Köbenhavn 6 1 1 4 4–13 –9 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik