1999 után maribori főtábla: csak El-t ér a Celtic második esélye

Vágólapra másolva!
2014.08.26. 22:36
null
Glasgow-ban nagy sikert ünnepelt a Maribor (Fotók: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája playoffkörének visszavágóján nyert a Zenit, az APOEL, a BATE, a Porto és az NK Maribor, és sikerével mind az öt együttes feljutott a főtáblára. Az előző körben a DVSC-t búcsúztató BATE otthon 3–0-ra legyőzte az első meccs döntetlenje után a pozsonyi Slovant, míg a zöld asztalnál életben maradó Celtic a Maribor elleni otthoni vereség után másodjára is búcsút inthet a BL-nek. 

 

CELTIC–NK MARIBOR 0–1

Miután az első mérkőzés 1–1-re végződött, nyílt csatára lehetett számítani a skót és a szlovén bajnok glasgow-i mérkőzésén, amelyet Kassai Viktor vezetett. Mindkét félidő elején a hazai csapat játszott kezdeményezőbben, de nem volt domináns a fölény, és mindkét játékrészben a Maribor idővel ellenfele fölé kerekedett.

Az első félidőben a szlovén csapat kihagyta a helyzeteit, és ugyan az 56. percben Callum McGregor közel állt hozzá, hogy megszerezze a vezetést a Keltáknak, a felső léc mentett. A 75. percben pedig góllá érett a maribori próbálkozások sora: egy lepattanót a brazil csapatkapitány, Tavares talált meg a leghamarabb, és lövése után Craig Gordon felett a kapuba hullott a labda.

A Celtic a Legia Warszawa kizárása után hiába kapott egy második esélyt, ez csak az Európa-ligára lett elég számára, igazán nagyot az NK Maribor nyert. Azt követően, hogy az elmúlt két esztendőben egyaránt a selejtező utolsó akadályában botlott el, az 1999–2000-es kiírás után újra készülhet a Bajnokok Ligája csoportkörére a szlovén bajnok!

BATE–SLOVAN 3–0

A Debreceni VSC-t kiejtő fehérorosz BATE Boriszov 1–1-ről várhatta a szlovák Slovan Bratislava elleni visszavágót, és az első félidőben sokat tett azért, hogy megszerezze a vezetést. Tizennégyszer lőttek kapura, és a kapufát is eltalálták, majd a 41. percben Mihail Gordejcsuk révén kerültek előnybe. Az idő vészesen fogyott a Slovan számára, ráadásul a hajrához érve megfogyatkoztak. A BATE rövid időn belül két gólt is szerzett a lefújás előtt, fölényessé téve a továbbjutást. A Boriszov Aréna új nézőcsúcsot döntött, 12 970 nézőt regisztráltak a meccsen, az előző rekordot a DVSC ellen regisztrálták. A BATE negyedik alkalommal szerepelhet a BL csoportkörében.

APOEL–AALBORG 4–0

Az első meccsen szintén 1–1-re végző ciprusi APOEL magabiztosan intézte el hazai pályán a dán Aalborgot. Az odavágón az egyenlítő gólt szerző Vinicius Nicosiában a 28. percben talált be, majd a szünet előtt az első találatnál a gólpasszt jegyző Tomás De Vincenti maga is gólt szerzett. Próbált szépíteni az Aalborg, de helyette a négy perccel korábban pályára lépő Aloneftisz volt eredményes a 64. percben. Negyed órával a lefújás előtt Cillian Sheridan tette teljessé a ciprusiak fiesztáját. A szurkolók nem álltak le, újabb gólra biztatták az APOEL-t, az eredmény viszont már nem változott.

PORTO–LILLE 2–0

A Lille otthonában 1–0-ra nyerő Porto nagyobb gólhelyzet nélkül tudta le az első félidőt, de a 49. percben Yacini Brahimi szabadrúgásból védhetetlenül lőtt a kapu jobb oldalába. A franciák kénytelenek voltak kockáztatni, azonban a 69. percben a félpályánál labdát vesztettek, a Porto pedig büntetett, gyors támadás végén a csapatkapitány Jackson Martínez talált be, beállítva a végeredményt.

Jackson Martínez tett pontot a Porto–Lille párharc végére
Jackson Martínez tett pontot a Porto–Lille párharc végére

ZENIT–STANDARD LIEGE 3–0

Az első mérkőzésen kiharcolt 1–0-s előnye ellenére a Zenit kezdett aktívabban és jobban a szentpétervári mérkőzésen, az első tíz perc legnagyobb lehetősége Oleg Satov, illetve Danny előtt adódott, előbbi lövését Kavasima Eidzsi kapus védte, míg utóbbiét blokkolták. A Standard fél órán át bírta a nyomást, a 30. percben Domenico Criscito beadásába a japán kapus rosszul ért bele, az ötösön a legmagasabbra ugró José Rondón fejesére így a gólvonalon álló Jelle Van Damme-nak sem volt ellenszere.

A belga csapatnak jó esélyt adhatott volna, hogy a gól után Viktor Fajzulin két buta szabálytalanságot is elkövetett, ám a Liege a jogos piros lap után sem volt képes átvenni az irányítást. Sőt, a második félidőre is a Zenit jött ki úgy, ahogy a vendégeknek kellett volna, és Hulk előbb tizenegyesből, majd egy ajándékba kapott labdával szólóból talált be három percen belül – s ezzel végleg el is dőlt a továbbjutás kérdése.

A szentpéterváriak olykor tíz emberrel is cicáztak az ellenféllel – ráadásul Faty piros lapja miatt a létszám kiegyenlítődött az utolsó percekre –, ami pozitívum lehet André Villas-Boas edző számára, ugyanakkor feleslegesen begyűjtött sárga lapjaikból okulniuk kell a folytatásra.

BAJNOKOK LIGÁJA, RÁJÁTSZÁS
APOEL (ciprusi)–Aalborg (dán) 4–0 (Vinicius 28., De Vincenti 43., Aloneftisz 64., Sheridan 75.)
Továbbjutott: az APOEL, 5–1-es összesítéssel

BATE Boriszov (fehérorosz)–Slovan Bratislava (szlovák) 3–0 (Gordejcsuk 41., Krivec 84., Rogyionov 85.)
Kiállítva: Soumah (Slovan, 79.)
Továbbjutott: a BATE, 4–1-es összesítéssel

FC Porto (portugál)–Lille (francia) 2–0 (Brahimi 49., J. Martínez 69.)
Továbbjutott: a Porto, 3–0-s összesítéssel

Celtic (skót)–Maribor (szlovén) 0–1 (Tavares 75.)
Továbbjutott: a Maribor, 2–1-es összesítéssel

Zenit (orosz)–Standard Liege (belga) 3–0 (Rondón 30., Hulk 54., 58. – az elsőt 11-esből)
Kiállítva: Fajzulin (44.), ill. Faty (89.)
Továbbjutott: a Zenit, 4–0-s összesítéssel

A SZERDAI PROGRAM
20.45: Malmö (svéd)–Salzburg (osztrák) (1–2) (Tv: Digi Sport2)
20.45: Ludogorec Razgrad (bolgár)–Steaua Bucuresti (román) (0–1)
20.45: Arsenal (angol)–Besiktas (török) (0–0) (Tv: Digi Sport1)
20.45: Bayer Leverkusen (német)–FC Köbenhavn (dán) (3–2)
20.45: Athletic Bilbao (spanyol)–Napoli (olasz) (1–1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik