A Roma tovább mélyítené a City „eurofóbiáját”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.30. 12:39
null
A City romokban a Bayern elleni nyitány utolsó perceiben – Rómában abban bíznak, nem sikerül a feltámadás (Fotók: Reuters)
A Bajnokok Ligája keddi játéknapjának egyik rangadóját a Manchester City játssza hazai pályán a Romával. Ashley Cole, az olaszok rutinos angol védője szerint ki lehet használni a City „eurofóbiáját”, és ha a Bayern is hozza a kötelezőt a CSZKA ellen Moszkvában, az angol bajnok máris hatpontos hátrányba kerülhet a továbbjutó helyeken állókkal szemben.

Ashley Cole, a Roma 33 éves védője a nyáron a Chelsea-től szerződött az olasz fővárosba, s akkor aligha gondolta, hogy ilyen hamar visszatér Angliába: kedden a Manchester City vendégeként lép pályára, s nem titkolja, hatalmas esélyt lát csapata előtt. A Premier League címvédője ugyanis a Bayern München ellen 1–0-s vereséggel kezdte a BL-szezont, és ha két meccs után is nulla ponttal áll, megremeghetnek a lábak.

„Hatalmas nyomás van a Cityn. Irgalmatlanul erős a játékoskerete, ezért évek óta mindenki azt várja tőle, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját. Esélytelenekként érkezünk, de mindent beleadunk, hogy megnehezítsük a dolgukat” – mondta Cole.

A válogatottságot 107 mérkőzés után lemondó balhátvéd 16 éven át játszott az angol élvonalban az Arsenal és a Chelsea színeiben, így pontosan tudja, milyen elvárások vannak a Cityvel szemben Angliában. Azt is tudja, hogy a manchesteri csapatot átok sújtja a nemzetközi porondon, 2008 óta egy év kivételével minden szezonban ott volt valamelyik nemzetközi kupában, de az Európa-ligában (akkor még UEFA-kupa) „csak” a negyeddöntőig jutott, míg a Bajnokok Ligájában a legjobb esetben is a nyolcaddöntő volt a végállomás.

A CITY LEGUTÓBBI HAT ÉVE EURÓPÁBAN
2008–2009UEFA-kupa
negyeddöntő
2009–2010

2010–2011Európa-liga
nyolcaddöntő
2011–2012BL
csoportkör (3.)
Európa-liga
nyolcaddöntő
2012–2013BL
csoportkör (4.)
2013–2014BL
nyolcaddöntő
2014–2015
BL
?

Kétszer a csoportkört sem élte túl a Manchester City, s bele sem mernek gondolni a City of Manchester Stadionban, mi lenne, ha ezúttal is elbúcsúzna. Már pedig az első fordulóban a CSZKA Moszkvát 5–1-re legyőző Roma egy idegenbeli győzelemmel közel sodorná a veszélyhez az angol bajnokot.

„Ha most nyerünk, a Citynek nagyon nehéz lesz utolérnie minket, s megkockáztatom, a csoport élére is állunk a győzelmünkkel, s kézzelfogható közelségbe kerül a továbbjutás” – mondta Cole, akinek ugyanakkor számolnia kell azzal, hogy a Roma a következő két meccsét a Bayern Münchennel játssza, míg a City a CSZKA ellen duplázik, és könnyen lehet, hogy négy forduló után eltűnik az olasz előny.

Az olasz előny, amely még nincs is meg, s nagyon nehéz lesz egyáltalán megszerezni, hiszen Manuel Pellegrini csapata az elmúlt héten csúcsformába lendült, két mérkőzésen 11 gólt szerzett. A csapatból sérülés miatt továbbra is hiányzik Samir Nasri és Fernando, de visszatér a kezdőbe az elmúlt héten pihentetett Joe Hart, és játékra kész Sztevan Jovetics is.

Ashley Cole számára különleges lesz Frank Lampard ellen játszani
Ashley Cole számára különleges lesz Frank Lampard ellen játszani

„Biztos vagyok benne, hogy képesek vagyunk megnyerni a Bajnokok Ligáját, akár már ebben a szezonban – mondta Pellegrini. – Nem könnyű, Sir Alex Fergusonnak is csak kétszer sikerült a hosszú idő alatt, amit a Manchester Unitednél eltöltött. Ahhoz, hogy esélyt adjunk magunknak, több éven át kiemelkedően kell szerepelnünk. Garantálnunk kell, hogy minden évben az elődöntőig jutunk, s nem esünk ki már a csoportkörben.”

A Roma színeiben Cole mellett másik régi ismerős, Gervinho érkezik Manchesterbe, igaz, a CSZKA-nak két gólt lövő elefántcsontparti az Arsenalban három, City elleni meccsén egyszer sem volt eredményes.

Cole szerint a mérkőzés számára akkor lehet igazán különleges, ha Pellegrini a csapatába teszi Frank Lampardot, korábbi chelsea-s csapattársát.

„Óriási lesz olyan játékosok ellen játszani, mint Joe Hart és Frank Lampard. Nagyszerű lenne, ha Lamps és én is bekerülnék a kezdőbe, sohasem hittem volna, hogy valaha egymás ellen is fogunk játszani. Mindenki tudja, mire képes Frank, nemcsak rendkívül tapasztalt, hanem még mindig gólerős is – mondta Cole. – Nem lep meg, hogy a Cityben is meghatározó játékos lett. Azért abban biztos vagyok, hogy nagyon rosszul esett neki a Chelsea ellen lőtt gólja, de igazi profi, azt teszi, ami a feladata, és nagyon jól teszi.”

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
E-CSOPORT
18.00: CSZKA Moszkva–Bayern München (tv: Digi Sport1)
20.45: Manchester City–AS Roma (tv: Digi Sport1)
F-CSOPORT
20.45: APOEL–Ajax
20.45: PSG–FC Barcelona (tv: Sport1)
G-CSOPORT
20.45: Sporting–Chelsea (tv: Digi Sport1)
20.45: Schalke 04–Maribor
H-CSOPORT
20.45: BATE Boriszov–Athletic Bilbao
20.45: Sahtar Doneck–FC Porto

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik