A pokol tornácán a Juventus, de Vidal nem aggódik

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2014.11.26. 13:20
null
Paul Pogba Zinedine Zidane szintjét kívánja elérni – még hosszú azért az út előtte (Fotó: Action Images)
A kiesés szélére sodródhat a torinói csapat, ha kikap a rettegett svédországi stadionban, pedig a továbbjutás minimális elvárás a hazai terepen egyeduralkodó fehér-feketékkel szemben.

 

Megtudják majd a Juventus játékosai, mit jelent a Malmö stadionjában játszani. A pokol vár rájuk!" – riogatta az olaszokat Magnus Eriksson, a svéd klub csatára, mire Arturo Vidal középpályás Torinóból vicsorgott vissza: Nem hagyjuk magunkat, nem roppanunk össze, a pi..ba is!"

A chilei légiós sietve hozzátette, senkinek sem kell izgulnia, az Olympiakosz ellen a 95. percben elrontott tizenegyese nem oszt, nem szoroz, a továbbjutást így is kiharcolja a Juventus. Pedig a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulója és a Malmö elleni szerdai mérkőzés előtt nemigen találkozni olyan számítással, amely ne tartaná kulcsmomentumnak a november 4-i elhibázott büntetőt.

Ha Vidal berúgja, a Juventus 4–2-re győz az Olympiakosz ellen, és az 1–0-s pireuszi vereség ellenére jobban áll az egymás elleni összevetésben görög vetélytársánál. Megyeri Balázs posztriválisa, Roberto Jiménez kapus azonban a kapufára tolta a labdát, és a bravúrral talán a tavaszi kupaszereplést is biztosította csapatának. Az Olympiakosz idegenben szerzett több gólja miatt ugyanis felülmúlja a Juventust, így pontegyenlőség esetén övé az elsőbbség. Mivel jelenleg mindkét együttes hat ponton áll, hárommal az Atlético Madrid mögött és hárommal a Malmö előtt, Massimiliano Allegri alakulatának két győzelemre van szüksége, ha nem akar oldalra pillantgatva izgulni a folytatásért.

Az edzőm szerint játékban még harminc-negyven százaléknyit fejlődhetek – tartott gyors és nehezen kikezdhető önvizsgálatot Paul Pogba, a Juventus 21 éves francia középpályása, aki csapata Lazio elleni, előző hétvégi bajnoki mérkőzésén (3–0) két gólt jegyzett. – Jelenleg semmi másra nem gondolok, csak arra, hogy előrelépjek. Szeretnék egy nap Zinedine Zidane szintjére érni. Ami pedig a következő feladatot illeti, nincs mit mérlegelnünk, nyernünk kell Svédországban."

Nemcsak azért lenne fontos a Juventus számára a nyolcaddöntős szereplés kiharcolása, mert ellenkező esetben újabb bizonyságot nyerne az olaszországi és az európai mérce közötti különbség, hanem a pénz miatt is. A La Gazzetta dello Sport kalkulációja szerint összesen 84.4 millió eurós bevételre számíthat a torinói egyesület, ha megnyeri a Bajnokok Ligáját, ami nem reális eshetőség. Az viszont igen, hogy például a negyeddöntőig elér, és körülbelül harmincmillió eurós részesedést kap a jutalmakból (a tételeknél számításba vették a klub hazai bajnoki szintjét, előző bajnoki helyezését, országa BL-résztvevőinek számát és a BL-teljesítményét is tükröző piaci osztalékot).

Ha a hazai egyeduralom és a nemzetközi eredménytelenség között feszülő ellentmondást nézzük, különösen fájdalmasan érinthette a Juventus mai vezetőit Luciano Moggi korábbi általános igazgató friss televíziós nyilatkozata, amelyben a 2006-os calciopoli-ügy főbűnöse azzal kérkedett, az ő idejében a csapat Bajnokok Ligáját és világkupát nyert – ma meg ugyebár...

Nyolc játékost adtam a kétezer-hatos világbajnok válogatottnak, azóta meg végig kellett néznem, hogy két vébén is a csoportkörben kiesik Olaszország" – adott hangot keserűségének az olasz futball „keresztapája", aki saját szerepét értékelve félig-meddig logikusan vetette fel: ha a Juventus a calciopoli miatt elvett két scudettót is odaszámolja a klub bajnoki címeihez, miért kellene a klubtól bocsánatot kérnie? Mindenesetre ha a legutóbbi három aranyéremről elmondhatjuk, hogy a Moggi utáni korszak tisztulási folyamatának gyümölcse, könnyen belátható, egy kiugró BL-siker a megmaradt foltokat is eltüntetheti.

BAJNOKOK LIGÁJA, 5. FORDULÓ
A-CSOPORT
20.45 Atlético Madrid (spanyol)–Olympiakosz (görög)
20.45 Malmö (svéd)–Juventus (olasz)
B-CSOPORT
20.45 Ludogorec (bolgár)–Liverpool (angol)
20.45 Basel (svájci)–Real Madrid (spanyol)
C-CSOPORT
20.45 Bayer Leverkusen (német)–Monaco (francia)
18.00 Zenit (orosz)–Benfica (portugál)
D-CSOPORT
20.45 Anderlecht (belga)–Galatasaray (török)
20.45 Arsenal (angol)–Borussia Dortmund (német)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik