„A Bayern nem esélytelen, ám a Barcelona a favorit”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.24. 14:42
null
Pep Guardiola ellenfélként tér vissza a Camp Nouba (Fotó: Reuters)
A Barcelona a Bayern Münchennel, a címvédő Real Madrid a Juventusszal találkozik a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Előbbi párharcnak külön pikantériát ad Josep Guardiola személye, a reakciókban egyenesen megkerülhetetlen. A bajorok trénere közismert túlzott szerénységéről, a Bayern edzője – a müncheni klub legendájával, Franz Beckenbauerrel egyetemben – a Barcát tartja az elődöntő esélyesének. Legalábbis ezt mondta, vélhetően már a pszichológiai hadviselés részeként.

 

„Az FC Bayern természetesen nem esélytelen a párharcban, ám a Barcelona a favorit” – reagált a sorsolásra talán kicsit meglepő módon a német rekordbajnok legendája, Franz Beckenbauer. Bár ami azt illeti, Josep Guardiola vezetőedző pontosan ugyanígy gondolkodik.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a BL 2014–15-ös kiírását?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Úgy gondolom, a Barcelona a legerősebb az elődöntős csapatok közül. Boldog vagyok, hogy megmérkőzhetek Luis Enriquével: szuper edző és karakter, remek ember. A teljes csapatra szükség lesz, ha tovább akarunk lépni. Sikeres voltam Barcelonában, ugyanakkor itt, Münchenben is boldog vagyok” – vélekedett a hazatérő Guardiola.


„Mindenki tudja, hogy különleges számomra ez a párosítás. Barcelona az otthonom, a Barcelona volt a csapatom, a Barcelona volt az életem, mit lehet ehhez hozzátenni? Először a lányomnak írtam SMS-t a párosításról, mert ő épp iskolában volt. Nem lenne könnyebb, ha egy mérkőzésen dőlne el a párharc. Ha egy meccs, ha kettő, ha három, mindenképpen borzalmasan nehéz feladat” – tette hozzá.

Guardiola (balra) és Luis Enrique:
a volt csapattársak most ellenfélként találkoznak
Guardiola (balra) és Luis Enrique: a volt csapattársak most ellenfélként találkoznak

„Valahol éreztem, hogy ez lesz, ilyen történeteket csak a futball ír. Nagyon örülök, hogy összejött! Nagyon várom már a meccseket, remek ellenféllel találkozunk – a saját erősségeinkre építve kell kiharcolnunk a továbbjutást. Egyenlők az esélyek, ennél szebb feladatot pedig nem kaphattunk volna” – mondta Matthias Sammer, a Bayern sportigazgatója.

„Egy ilyen sorsolásnak öt perc alatt a végére érhetünk, és most már teljesen értelmetlen arról beszélni, hogy mi lett volna számunkra a kedvezőbb. Legfőképpen azért, mert előre sohasem lehet tudni, hogy mit hoz a valóság később. A futballban annyi minden váratlan dolog, meglepetés történik – mondta Luis Enrique már a sorsolást követően. – Az biztos, hogy különleges lesz a mérkőzés, mert Pep ellen kell meccselnünk, neki meg a Barcelonával. De számomra és a játékosaimnak is különleges lesz, hiszen először találják szembe magukat Peppel. Ez csodálatos élmény lesz a Barca-drukkerek és a müncheni szurkolók számára is. Nem hinném, hogy problémát jelentene az, hogy otthon kezdünk, nem pedig idegenben. A szezon tíz BL-mérkőzése közül kilencet megnyertünk, és csak egyszer veszítettünk. Ebből kiindulva mindegy, hogy vendéglátóként vagy vendégként lépünk pályára előbb.”

AZ ELŐDÖNTŐ MENETRENDJE
1. MÉRKŐZÉSEK
Május 5., kedd
Juventus (olasz)–Real Madrid (spanyol)
Május 6., szerda
Barcelona (spanyol)–Bayern München (német)
2. MÉRKŐZÉSEK
Május 12., kedd
Bayern München–Barcelona
Május 13., szerda
Real Madrid–Juventus

A katalánok trénere nyilatkozata végén nem felejtette el megemlíteni, hogy egyelőre nem foglalkoznak a Bayernnel, hiszen a hétvégén az Espanyol elleni szombati derbi vár rájuk (kezdés 16 órakor).

„Számomra most még csak a holnapi mérkőzés a fontos. Az Espanyollal játszunk, amelyet jó csapatnak tartok. Vérbeli városi rangadó vár ránk, tudjuk, hogy mit jelent ez szurkolóinknak, és hogy milyen fontos az eredmény a bajnoki versenyfutásban.”

A játékosok edzés közben értesültek arról, melyik csapattal találkoznak az elődöntőben. A Bayern kihúzásakor hatalmas ordítássá erősödött az edzőközpontban lévők első reakciója, és a hangulat oldott lett, nem pedig feszült.

Juventus kontra Real, Nedved kontra Butragueno
Juventus kontra Real, Nedved kontra Butragueno

Egy fokkal kisebb a felhajtás a másik párosítás körül, de a címvédő Real Madrid, valamint az európai porondon évtizedeken át tényezőnek számító, bár az utóbbi években a csúcsot azért csak távolból leső Juventus találkozója is futballcsemegét ígér.

„Megtisztelő, hogy velük játszhatunk az elődöntőben – utalt a Real Madrid nemzetközi igazgatója, Emilio Butragueno az elődöntős párharcra, amelyet a BL-ben 2003 után újra a legjobb négy közé jutó Juventusszal vívnak. – Legendás klub, nagyszerű hír a futball számára, hogy újra ezen a szinten van. Kiegyensúlyozott párharcra számítok, remélem, hogy a sérültjeink is felépülnek.”

A korábbi madridi ikonhoz hasonlóan a jelenlegi keret egyik világbajnoka, Toni Kroos sem számít könnyű ütközetre.

„A Berlinbe vezető úton a Juventuson kell túljutnunk. Nehéz összecsapás lesz, de bízom benne, hogy a szurkolóink segítségével el tudunk jutni a fináléig!” – írta Kroos a Twitter-oldalára.

„Magabiztosak vagyunk, bízunk benne, hogy tovább szőhetjük álmainkat – mondta Carlo Ancelotti, a spanyolok olasz szakvezetője. – Ehhez az kell, hogy a Real Madrid a legjobbját nyújtsa. A Juventusnak legendás történelme van, és tizenkét év után tér vissza a legjobb négy közé. Már csaknem megnyerte az olasz bajnokságot, csak a Bajnokok Ligájára kell koncentrálnia, így nagyon veszélyes lehet.”

Pavel Nedved, a Juventus sportigazgatója szerint csapata történelmi tettet kíván végrehajtani. Az aranylabdás cseh játékos tagja volt a „zebrák” 2003-as csapatának, amely az elődöntőben kiejtette a nagy nevekből álló madridi együttest – az idegenbeli 2–1-es vereség után otthon 3–1-re nyert az olasz csapat –, és már alig várja a két gárda újabb összecsapását.

„Valami nagyszerűt és történelmi tettet szeretnénk végrehajtani az olasz futballért, és ezért megteszünk mindent. A saját játékunkra kell koncentrálnunk, élvezni akarjuk a párharcot. Nem számítottunk rá, hogy tizenöt ponttal vezetünk a bajnokságban, elődöntőben leszünk a BL-ben és bejutunk a kupadöntőbe” – tért ki az együttes nagyszerű szezonjára is Nedved.

„Őrület arról beszélni, hogy az ellenfél erősebb. Úgy kell játszanunk, ahogyan szoktunk, van esélyünk, két fantasztikus mérkőzés lesz a párharcban – tette hozzá a sportigazgató, aki kitért a 12 évvel ezelőtti eseményekre is. – Fantasztikus csapat volt, Zinedine Zidane-nal, Fernando Hierróval, Roberto Carlosszal és Raúllal. Mint most, akkor sem voltunk favoritok, de versenyképesek vagyunk. Tudjuk, hogy szupersztárok vannak az ellenfélnél, de nem szabad félnünk tőlük.”

„A fináléig vezető út még mindig hosszú. A Real az egyik legerősebb gárda a világon, de nekünk saját magunkra kell figyelnünk, hogy a legjobbat nyújtsuk. Fontos lehet, hogy Paul Pogba és Kwadwoh Asamoah visszatérjen, de erős csapatunk van így is” – tette hozzá a korábbi középpályás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik