A barcások napja: Messi Raúl, Xavi Casillas rekordját állította be - BL-legek

Vágólapra másolva!
2014.11.06. 11:33
null
Egy kis Messi-gólstatisztika-cunami (Forrás: Twitter/Opta)
A Nemzeti Sport Online – szokásához híven – a Bajnokok Ligája játéknapja után jelentkezik „leges” cikkével. Mai összeállításunkban természetesen a BL-gólrekordot beállító Lionel Messié a főszerep, de egyébként is jó napot zártak a barcások: továbbjutottak a csoportjukból és Xavi is beérte Iker Casillast. Eközben a Sahtar brazil gólgyárosa továbbra is tarthatatlan, Yaya Touré hullámvasútjából pedig vesztesen került ki a Manchester City.


A NAP SZÁMA: 71
Mi mással is kezdhetnénk, mint Lionel Messi újabb elismerésével. A Barcelona argentin sztárja az Ajax otthonában szerzett duplájával már 71 gólnál jár a Bajnokok Ligájában, ezzel pedig megelőzte a kedden gól nélkül maradó Cristiano Ronaldót (70) és beérte az örökranglistát vezető Raúlt (71). Viszonyításként: 2004 decembere (Messi bemutatkozása) óta az Ajax (42) és a PSV (29) összesen termelt 71 gólt, és ezen időszak alatt csupán 12 csapat (a Barcelonát is belevéve) szerzett többet a négyszeres aranylabdásnál.

A rekordbeállító 71. találat



A NAP KAPASZKODÓJA Az Ajax kevésbé pozitív statisztikában ugrott nagyot: Messi a mostani két találatával már hatnál jár az amszterdamiak ellen, és ezzel a duplával egycsapásra feljöttek a hollandok a holtversenyes második helyre – csupán a Milan (8) kapitulált többször a Barcelona támadója ellen az elitsorozatban.

A NAP UTAZÓJA
Messi az Amsterdam ArenA bevételével már 23 stadionban szerzett gólt a BL-ben, ezzel leszorította Cristiano Ronaldót (22) az első helyről.

Jó, Amszterdam mondjuk pont lemaradt, de kicsire nem adunk (Forrás: weloba)
Jó, Amszterdam mondjuk pont lemaradt, de kicsire nem adunk (Forrás: weloba)



A NAP ÜLDÖZŐJE
A Barcelona játékosai nem csak egy Real Madrid-vonatkozású csúcsot állítottak be szerdán, Messi gólrekordja mellett ugyanis Xavi rögvest beérte a kedden átmenetileg egyedüli szereplési ranglistavezetővé (144 meccs) váló Iker Casillast.

A NAP GÓLGYÁROSA
És egyben az elmúlt két, illetve négy fordulóé is. Természetesen az általunk már megénekelt Luiz Adrianóról van szó, aki a BATE Boriszov kárára idegenben ötig, tegnap pedig otthon háromig jutott. A BL történetében a brazil támadó lett az első, aki egymást követő két mérkőzésen legalább három-három találatig jut, és az első négy fordulóban szerzett kilenc gólja szintén új csúcsnak számít.

2+4=REKORDBEÁLLÍTÁS A Real Madrid és a Dortmund keddi továbbjutása után szerdán a Bayern München, a Barcelona, a Porto és a Paris Saint-Germain is biztosította a helyét a legjobb tizenhat között. A négy forduló alatt hat továbbjutás csúcsbeállítást jelent, korábban a 2006–2007-es és a 2009–2010-es idényben is ennyi együttes lépett tovább már két körrel a csoportkör vége előtt.

A NAP FELVEZETÉSE A Manchester Citynél a Bonfire Night alkalmából egy hatalmas tűzijátékkal lepték meg a drukkereket. A CSZKA Moszkva pedig a csapatot lepte meg (1–2) – alighanem ennek kevésbé örültek az angol szurkolók...

A NAP KEZDÉSEI Az oroszok sikeréhez persze nem ártott, hogy rögtön a második percben betaláltak Manchesterben, de így sem övék lett a játéknap leggyorsabb találata, hiszen a PSG már az elsőben eldöntötte az APOEL elleni párharcot. Edinson Cavani találata a csapat leggyorsabb BL-gólját is jelenti egyben (0:54).

A NAP HULLÁMVASÚTJA Yaya Touré előbb lemozizott egy gólt, majd egy hibátlan szabadrúgással javított. Pozitívba így sem csapott át a teljesítménye, a 82. percben ugyanis piros lapot kapott – a City pedig pont nélkül maradt.

Az egyenlítő találat



A kiállítás


A NAP VÉDÉSE(I) Manuel Neuer duplázása a Roma elleni meccs hajrájában. Előbb Gervinho helyzeténél a jobb alsónál hárított, majd a kipattanót követően Radja Nainggolan duplázását a bal felsőnél védett hatalmasat. No, azért nem kellett végig a gólvonalon ügyködnie, ezúttal is hozta a neueringet a meccsen.


A neuering (Forrás: Twitter/Opta)
A neuering (Forrás: Twitter/Opta)



A NAP GÓLÖRÖME A Manchester City ellen duplázó Seydou Doumbia kisfiának ajánlotta a találatát cumis gólörömével. Az elefántcsontparti támadó amúgy sincs rossz formában az angol csapatot tekintve: eddig összesen tíz BL-gólt szerzett, a legutóbbi ötöt pedig egyaránt a City ellen.

Kisfia előtt tisztelgett gólöröme közben Doumbia (Forrás: Twitter/Guia do Futebol)
Kisfia előtt tisztelgett gólöröme közben Doumbia (Forrás: Twitter/Guia do Futebol)


A NAP KIMARADÓ BÜNTETŐJE ÉS BÉNÁZÁSA
Jackson Martínez az első félidő hajrájában túlzottan is helyezni akarta a tizenegyest, azonban a labda így nem a léc alá süvített, hanem azt eltalálva a nézők közé. Azért a Porto kolumbiai támadójának nincs sok oka a panaszra, a fordulást követően betalált, a Porto pedig 2–0-ra nyert az Athletic Bilbao otthonában, és kiharcolta a továbbjutást. A második találatot az elsőt előkészítő Jaszin Brahimi jegyezte, igaz, Gorka Iraizoz ügyetlenkedése után nem volt nehéz dolga.

A kimaradó büntető



A nap bénázása


A NAP LEGVÁRATLANABB GÓLJA Agim Ibraimi megkapta a 16-os jobb sarkánál, majd a jobb felsőbe lőtt, így vezetett a Maribor. A Chelsea később kiegyenlített, sőt, még tizenegyest is rúghatott, de Eden Hazard rúgását kivédte Jasmin Handanovic – az interes büntetőölő Samir unokatestvére.

A Maribor vezető gólja


Hazard kihagyott büntetője


NÉMETEK? IGEN! ANGOLOK? NEM... A BL történetében először már négy fordulót követően kvalifikálta magát két német csapat a legjobb 16 közé – a Bayern és a Dortmund is négy sikerrel rajtolt. Az angoloknak ugyanakkor nem volt jó körük, a Chelsea és az Arsenal ikszelt (utóbbi mondjuk 3–0-ra vezetett egyórányi játék után az Anderlecht ellen...), a Liverpool és a Manchester City pedig kikapott. Ez már a harmadik alkalom, hogy egy fordulóban mind a négy angol együttes siker nélkül maradt – korábban 2005 decemberében és 2008 novemberében volt erre példa.

A NAP CSELE A PSG brazilja, Lucas Moura egy mozdulattal két védőt küldött el.


EMLÉKEZTETŐÜL

BAJNOKOK LIGÁJA
E-CSOPORT, 4. FORDULÓ

Bayern München (német)–AS Roma (olasz) 2–0 (Ribéry 38., Götze 64.)
Manchester City (angol)–CSZKA Moszkva (orosz) 1–2 (Y. Touré 8., ill. Doumbia 2., 34.)

AZ ÁLLÁS
1. Bayern München 4 4 11–1 +10 12
2. Roma 4 1 1 2 7–11 –4 4
3. CSZKA Moszkva 4 1 1 2 5–9 –4 4
4. Manchester City 4 2 2 4–6 –2 2


F-CSOPORT, 4. FORDULÓ
Ajax (holland)–Barcelona (spanyol) 0–2 (Messi 36., 76.)

PSG (francia)–APOEL (ciprusi) 1–0 (Cavani 1.)

AZ ÁLLÁS
1. Paris SG 4 3 1 6–3 +3 10
2. Barcelona 4 3 1 8–4 +4 9
3. Ajax 4 2 2 3–7 –4 2
4. APOEL 4 1 3 1–4 –3 1


G-CSOPORT, 4. FORDULÓ
Sporting CP (portugál)–Schalke 04 (német) 4–2
(Sarr 26., Jefferson 52., Nani 72., Szlimani 91., ill. Szlimani 17. – öngól, Aogo 88.)
Maribor (szlovén)–Chelsea (angol) 1–1 (Ibraimi 50., ill. Matics 73.)

AZ ÁLLÁS
1. Chelsea 4 2 2
9–2 +7 8
2. Schalke 4 1 2 1 8–9 –1 5
3. Sporting 4 1 1 2 8–8 0 4
4. Maribor 4
3 1 3–9 –6 3


H-CSOPORT, 4. FORDULÓ
Sahtar Doneck (ukrán)–BATE Boriszov (fehérorosz) 5–0 (Srna 19., Alex Teixeira 48., Luiz Adriano 58. –11-esből, 83, 93.)
Athletic Bilbao (spanyol)–FC Porto (portugál) 0–2 (J. Martínez 56., Brahimi 73.)

AZ ÁLLÁS
1. FC Porto 4 3 1 12–3 +9 10
2. Sahtar Doneck 4 2 2 14–2 +12 8
3. BATE Boriszov 4 1 3 2–19 –17 3
4. Athletic Bilbao 4 1 3 2–6 –4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik